Skocz do zawartości
  • 0

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

senfik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam ,zastanawiam się nad kupnem Aku. li-jon ale mała pojemność 76ah i nie wiem ile wytrzyma przy dziobówce,lifepo4 105ah wystarcza na trzy ,cztery wyprawy po 6-8 godzin na kotwicy ,wywalił bym agm 115ah ,lifepo4 wziąłbym do rufowego a lita bym dał do dziobówki tylko czy ta pojemność 76ah wystarczy na powiececmy 8godzin na kotwicy.

Pozdrawiam.

Zmiennymi są masa łodzi, wiatr- który generuje korekcje gps kotwicy. Póki nie sprawdzisz miernikiem cęgowym- nie będziesz miał poboru na kotwicy. Wtedy dopiero możesz realnie planować pojemność aku dla dziobówki. 

• 0

Witam ,zastanawiam się nad kupnem Aku. li-jon ale mała pojemność 76ah i nie wiem ile wytrzyma przy dziobówce,lifepo4 105ah wystarcza na trzy ,cztery wyprawy po 6-8 godzin na kotwicy ,wywalił bym agm 115ah ,lifepo4 wziąłbym do rufowego a lita bym dał do dziobówki tylko czy ta pojemność 76ah wystarczy na powiececmy 8godzin na kotwicy.

Pozdrawiam.

Przy łącznej wadze łodzi z pasażerami ok 750 kg - lifepo4 60AH Volta wytrzymuje tyle bez problemu.

• 0

Witam, do dziobówki kupiłem LIFEPO4 105AH i jestem bardzo zadowolony ,3-y wyjazdy po 7-8 godzin na kotwicy a napięcie 13,2v .

Na jeden wyjazd na wakacje to bym sobie nie zawracał gitary i popływał bym na wiosełkach .

Dziecku obiecałem, że popływa na silniku;) Także kupuję kwasiaka 90Ah, aspekt "zdrowotno-ekonomiczny" wygrał. Jak ktoś chce tachać np. 40 kilo aku, jego sprawa, ale w moich warunkach to nie ma sensu. Lifepo4 60AH - fajna sprawa, tylko droga, na jeden wyjazd w roku nie kupię. Przecież na godzinę, półtorej zasilania Endury 55 to i kwasiak 90 wystarczy. Tym bardziej, że piąty bieg będę zapinał rzadko, o ile wcale. No, może na kilka minut jak będziemy wracali, niech syn ma radochę:) Pozdrawiam wszystkich.

• Like 1

• 0

Ja sporo zakupiłem w sklepie kormoran - Suwałki min akumulatory lifepo4 toyama 135 Ah , koysonic 100Ah , volt 33 Ah i żelówek wcześniej kilka - wszystko bardzo dobrze zapakowane , zabezpieczone i szybka wysylka . Śmiało można przelewać na konto ale jeżeli ktoś chce to i za pobraniem .

• 0
Panowie potrzebuje świerzego spojrzenia na moje dokonania. Czasem jest tak że człowiek się zafiksuje i ślepo brnie.

Łódka kabinowa 4,4m około 200kg netto. Napęd Haswing protruar 1.0 12V 600W.

Akumulator Toyama Gel 120AH. Echo Garmin. Separator Akumulatorów 200A.

Panele razem 110W + regulator PWM 30A 12V do paneli.

W tym roku dołożyłem dodatkowy akumulator zapożyczony na chwilę z innej maszyny. Kwasiak opisany AGM 80AH.

100% pływania po jeziorku 500ha strefa ciszy. Powolne pływanie czasem tylko w celu oddalenia się od mistrzów i wczasowiczów.

Otóż od tamtego sezonu w aku 120Ah pokazały sie na słupku masowym wykwity i w tym sezonie praktycznie aku umarło. Nie trzyma za długo i nie zawiele. Więc pozostało jako zasilanie regulatora paneli i zasilanie echosondy. Ten akumulator jest zasilany solarami i poprzez separator nadwyżke prądu idzie do napędowego akumulatora 80AH. Tyle tylko że aku 120AH i 80AH są na zupełnie osobnych układach. Jest możliwość spięcia ich razem jak i używania do napędu każdego z osobna. Wspulną masę mają jedynie.

W nowym sezonie nie chcę się wozić z krową prawie 40kg co nie trzyma tylko po to by zasilić echo.( Osobna linie do echo duże korzyści w jakości pracy GARMINA bez śmieci na ekranie.) Wiem że muszę nabyć dwa aku. I tu jest pytanie jakie. LIFEPO4 lekkie ale drogie. Mam 30m z pomostu i 40kg targałem. Ale po co dżwigać. Taka 80AH to w jednymręku jak czteropak wkładam do łódki. Ale to kwasiak i jego chrakterystyka.

Cała instalacja na miedzi 5mm więc nie nastręcza problemów.Jeden akumulator pozostanie na stałe w łodzi pod solarami a drugi po pływaniu pod ładowarkę do domku będę zabierać. W słoneczku troling 1,8-2,2 kn/h bez straty akumulatora.

W jakie aku Wy byście się zaopatrzyli.

• 0

Sam sobie po czessci odpowiedziales na pytanie. Cena Litu nie jest niska , aczkolwiek ma wieksza wydajnosc , mniejsza mase i dluga zywotonosc. W razie awarii mozna wymienic elektronike czy ogniwo . Kwasy porzadne rownajom sie cenom litu a gdy "padna" mozna je co najwyzej zaniesc na zlom. Ogolnie polecam isc : tani kwas ( im tanszy tym lepiej ) i zmieniac to co dwa sezony , badz kupic lit i zapomniec temat na dluzszy czas. Cenowo w okresie kilku lat wyjdzie na to samo , a mniej sie nadzwigasz i dluzej poplywasz 

• Like 2

• 0

Troyan  12 100 Ah koszt 1500 pln  a na stronie Eltrox aku Volta LiFePo4 12 V 45Ah  850 pln .

Te najlepsze kwasiaki kosztują  prawie tyle samo co litowe . 

Mam pakiety 12V 10 Ah akumulatorków R6 Enelopy od 2013 r  jeszcze mają 80% pojemności .po 9 latach .

samorozładowanie prawie zero .

Zawsze markowy  towar daje rade tylko gdzie go kupić .

Kwasiaka trzeba pilnować  i doładowywać przy dobrej obsłudze posłuży max 4 -5 lat przy sprawności  60% .

• 0

Panowie czy ktoś doczytał w instrukcji

"Silnik do łódki elektryczny HASWING Protruar 1.0 R2 65Lbs 12V"

"Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4

Uciąg - 65Lbs

Moc nominalna - 600W"

Na stronie sprzedawcy

"https://mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-protruar-10-r2-65lbs-12v-p-1038.html"

Pewnie jutro zadzwonię do nich z prośbą o wytłumaczenie. Zaskoczyło mnie to kompletnie.

A może zna się ktoś na tym i wie o co chodzi z tymi zakazami co do akumulatorów.

• Like 1

• 0

Panowie czy ktoś doczytał w instrukcji

"Silnik do łódki elektryczny HASWING Protruar 1.0 R2 65Lbs 12V"

"Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4

Uciąg - 65Lbs

Moc nominalna - 600W"

Na stronie sprzedawcy

"https://mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-protruar-10-r2-65lbs-12v-p-1038.html"

Pewnie jutro zadzwonię do nich z prośbą o wytłumaczenie. Zaskoczyło mnie to kompletnie.

A może zna się ktoś na tym i wie o co chodzi z tymi zakazami co do akumulatorów.

Bylo juz o tym pisane tutaj, Jest to ewidentna bzdura jesli chodzi o lifepo4 4s - Lfp4 jest odpowiednikiem akumulatora kwasowego (gel ,acid,agm) - 12.8V,  Lion 4s jak najbardzie niepowinno sie uzywac gdyz jego napiecie jest wyzsze (14,8v), co moze uszkodzic silnik,  (chociaz to tez kwestia dyskusyjna) 3S lion , nie wykorzysta calej pojemnosci gdyz zakres napiec pracy jest 9-11.1V , czyli w polowie pojemnosci silnik zostanie odlaczony przez elektronike 

Edytowane przez siarq

• 0

12.6V kolego to on ma jak go zdejmiesz  z ładowarki 4,2v x 3 = 12.6V . Natomiast lion napiecie pracy dla ogniwa jest 3.0v -3,7V , tym samym dla pakietu 3s = 3x3,7V - 11.1v do 9V. Przy elektronice w silnikach ktora odcina pozniej 10V , to przy 3s lion wykorzystasz w porywach 60% pojemnosci

• Like 1

• 0

12.6V kolego to on ma jak go zdejmiesz  z ładowarki 4,2v x 3 = 12.6V . Natomiast lion napiecie pracy dla ogniwa jest 3.0v -3,7V , tym samym dla pakietu 3s = 3x3,7V - 11.1v do 9V. Przy elektronice w silnikach ktora odcina pozniej 10V , to przy 3s lion wykorzystasz w porywach 60% pojemnosci

Tak i znam takich, którym wciśnięto walizy lionów 3s, latali by zrobić sobie przetwornicę podnoszącą napięcie, bo im odłączało a miernik pokazywał, że prądu dużo....

• 0

Posiadam dokładnie ten sam silnik - akumulatory LiFePo4 - 135 Ah oraz 100Ah podpinam i działa , lata , schodzi napięcie do końca tak jak powinno , długo , długo i nagle spadek 11,5 i w dół w około 20 min do rozładowania .

• 0

Jak nie wyślą, to stracisz tylko czas i zablokujesz pieniądze. Gorzej jak ci przyślą zamiast 100ah np 40-50ah no i sorry, oczywiście oddamy pieniądze, ale odeślij nam do Chin. Za te kwoty nie ma nawet samych ogniw o tej pojemności, a gdzie reszta?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1