senfik Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Witam ,zastanawiam się nad kupnem Aku. li-jon ale mała pojemność 76ah i nie wiem ile wytrzyma przy dziobówce,lifepo4 105ah wystarcza na trzy ,cztery wyprawy po 6-8 godzin na kotwicy ,wywalił bym agm 115ah ,lifepo4 wziąłbym do rufowego a lita bym dał do dziobówki tylko czy ta pojemność 76ah wystarczy na powiececmy 8godzin na kotwicy. Pozdrawiam.Zmiennymi są masa łodzi, wiatr- który generuje korekcje gps kotwicy. Póki nie sprawdzisz miernikiem cęgowym- nie będziesz miał poboru na kotwicy. Wtedy dopiero możesz realnie planować pojemność aku dla dziobówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marioligi Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Witam ,zastanawiam się nad kupnem Aku. li-jon ale mała pojemność 76ah i nie wiem ile wytrzyma przy dziobówce,lifepo4 105ah wystarcza na trzy ,cztery wyprawy po 6-8 godzin na kotwicy ,wywalił bym agm 115ah ,lifepo4 wziąłbym do rufowego a lita bym dał do dziobówki tylko czy ta pojemność 76ah wystarczy na powiececmy 8godzin na kotwicy. Pozdrawiam.Przy łącznej wadze łodzi z pasażerami ok 750 kg - lifepo4 60AH Volta wytrzymuje tyle bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bzman Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Witam, do dziobówki kupiłem LIFEPO4 105AH i jestem bardzo zadowolony ,3-y wyjazdy po 7-8 godzin na kotwicy a napięcie 13,2v . Na jeden wyjazd na wakacje to bym sobie nie zawracał gitary i popływał bym na wiosełkach . Dziecku obiecałem, że popływa na silniku;) Także kupuję kwasiaka 90Ah, aspekt "zdrowotno-ekonomiczny" wygrał. Jak ktoś chce tachać np. 40 kilo aku, jego sprawa, ale w moich warunkach to nie ma sensu. Lifepo4 60AH - fajna sprawa, tylko droga, na jeden wyjazd w roku nie kupię. Przecież na godzinę, półtorej zasilania Endury 55 to i kwasiak 90 wystarczy. Tym bardziej, że piąty bieg będę zapinał rzadko, o ile wcale. No, może na kilka minut jak będziemy wracali, niech syn ma radochę Pozdrawiam wszystkich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 eljotnes Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Witam, może ktoś ma sprawdzony namiar na sklep pl nie ali z aku LifePo4 105-120Ah z BMS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 (edytowane) Mam. W Ofercie , jak potrzebujesz pisz priv Edytowane 8 Września 2022 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krakus Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 (edytowane) Polecam kolegę z czystym sumieniem Edytowane 8 Września 2022 przez krakus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Ja sporo zakupiłem w sklepie kormoran - Suwałki min akumulatory lifepo4 toyama 135 Ah , koysonic 100Ah , volt 33 Ah i żelówek wcześniej kilka - wszystko bardzo dobrze zapakowane , zabezpieczone i szybka wysylka . Śmiało można przelewać na konto ale jeżeli ktoś chce to i za pobraniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) Polecam kolegę z czystym sumieniemJa podobnie.., świetny kontakt i porady.Kupiłem u kolegi Siarq aku 110 Ah LiFePo4 z BMS i jestem zadowolony. Edytowane 17 Września 2022 przez ubot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Panowie potrzebuje świerzego spojrzenia na moje dokonania. Czasem jest tak że człowiek się zafiksuje i ślepo brnie. Łódka kabinowa 4,4m około 200kg netto. Napęd Haswing protruar 1.0 12V 600W. Akumulator Toyama Gel 120AH. Echo Garmin. Separator Akumulatorów 200A. Panele razem 110W + regulator PWM 30A 12V do paneli. W tym roku dołożyłem dodatkowy akumulator zapożyczony na chwilę z innej maszyny. Kwasiak opisany AGM 80AH. 100% pływania po jeziorku 500ha strefa ciszy. Powolne pływanie czasem tylko w celu oddalenia się od mistrzów i wczasowiczów. Otóż od tamtego sezonu w aku 120Ah pokazały sie na słupku masowym wykwity i w tym sezonie praktycznie aku umarło. Nie trzyma za długo i nie zawiele. Więc pozostało jako zasilanie regulatora paneli i zasilanie echosondy. Ten akumulator jest zasilany solarami i poprzez separator nadwyżke prądu idzie do napędowego akumulatora 80AH. Tyle tylko że aku 120AH i 80AH są na zupełnie osobnych układach. Jest możliwość spięcia ich razem jak i używania do napędu każdego z osobna. Wspulną masę mają jedynie. W nowym sezonie nie chcę się wozić z krową prawie 40kg co nie trzyma tylko po to by zasilić echo.( Osobna linie do echo duże korzyści w jakości pracy GARMINA bez śmieci na ekranie.) Wiem że muszę nabyć dwa aku. I tu jest pytanie jakie. LIFEPO4 lekkie ale drogie. Mam 30m z pomostu i 40kg targałem. Ale po co dżwigać. Taka 80AH to w jednymręku jak czteropak wkładam do łódki. Ale to kwasiak i jego chrakterystyka. Cała instalacja na miedzi 5mm więc nie nastręcza problemów.Jeden akumulator pozostanie na stałe w łodzi pod solarami a drugi po pływaniu pod ładowarkę do domku będę zabierać. W słoneczku troling 1,8-2,2 kn/h bez straty akumulatora. W jakie aku Wy byście się zaopatrzyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Sam sobie po czessci odpowiedziales na pytanie. Cena Litu nie jest niska , aczkolwiek ma wieksza wydajnosc , mniejsza mase i dluga zywotonosc. W razie awarii mozna wymienic elektronike czy ogniwo . Kwasy porzadne rownajom sie cenom litu a gdy "padna" mozna je co najwyzej zaniesc na zlom. Ogolnie polecam isc : tani kwas ( im tanszy tym lepiej ) i zmieniac to co dwa sezony , badz kupic lit i zapomniec temat na dluzszy czas. Cenowo w okresie kilku lat wyjdzie na to samo , a mniej sie nadzwigasz i dluzej poplywasz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Witam, może ktoś ma sprawdzony namiar na sklep pl nie ali z aku LifePo4 105-120Ah z BMSKolega siarq ci sprzeda pewny towar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Troyan 12 100 Ah koszt 1500 pln a na stronie Eltrox aku Volta LiFePo4 12 V 45Ah 850 pln .Te najlepsze kwasiaki kosztują prawie tyle samo co litowe . Mam pakiety 12V 10 Ah akumulatorków R6 Enelopy od 2013 r jeszcze mają 80% pojemności .po 9 latach .samorozładowanie prawie zero .Zawsze markowy towar daje rade tylko gdzie go kupić .Kwasiaka trzeba pilnować i doładowywać przy dobrej obsłudze posłuży max 4 -5 lat przy sprawności 60% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Panowie czy ktoś doczytał w instrukcji"Silnik do łódki elektryczny HASWING Protruar 1.0 R2 65Lbs 12V" "Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4 Uciąg - 65Lbs Moc nominalna - 600W"Na stronie sprzedawcy "https://mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-protruar-10-r2-65lbs-12v-p-1038.html" Pewnie jutro zadzwonię do nich z prośbą o wytłumaczenie. Zaskoczyło mnie to kompletnie. A może zna się ktoś na tym i wie o co chodzi z tymi zakazami co do akumulatorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek_M Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Daj znać jak coś ustalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michau25 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Tez jestem ciekaw odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Panowie czy ktoś doczytał w instrukcji"Silnik do łódki elektryczny HASWING Protruar 1.0 R2 65Lbs 12V" "Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4 Uciąg - 65Lbs Moc nominalna - 600W"Na stronie sprzedawcy"https://mc-sklep.pl/silnik-do-lodki-elektryczny-haswing-protruar-10-r2-65lbs-12v-p-1038.html" Pewnie jutro zadzwonię do nich z prośbą o wytłumaczenie. Zaskoczyło mnie to kompletnie.A może zna się ktoś na tym i wie o co chodzi z tymi zakazami co do akumulatorów. Bylo juz o tym pisane tutaj, Jest to ewidentna bzdura jesli chodzi o lifepo4 4s - Lfp4 jest odpowiednikiem akumulatora kwasowego (gel ,acid,agm) - 12.8V, Lion 4s jak najbardzie niepowinno sie uzywac gdyz jego napiecie jest wyzsze (14,8v), co moze uszkodzic silnik, (chociaz to tez kwestia dyskusyjna) 3S lion , nie wykorzysta calej pojemnosci gdyz zakres napiec pracy jest 9-11.1V , czyli w polowie pojemnosci silnik zostanie odlaczony przez elektronike Edytowane 9 Października 2022 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Piterson Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Lion 4S naładowany ma 16,8V i może coś uszkodzić , natomiast 3s ma 12,6V Edytowane 9 Października 2022 przez Piterson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 12.6V kolego to on ma jak go zdejmiesz z ładowarki 4,2v x 3 = 12.6V . Natomiast lion napiecie pracy dla ogniwa jest 3.0v -3,7V , tym samym dla pakietu 3s = 3x3,7V - 11.1v do 9V. Przy elektronice w silnikach ktora odcina pozniej 10V , to przy 3s lion wykorzystasz w porywach 60% pojemnosci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 12.6V kolego to on ma jak go zdejmiesz z ładowarki 4,2v x 3 = 12.6V . Natomiast lion napiecie pracy dla ogniwa jest 3.0v -3,7V , tym samym dla pakietu 3s = 3x3,7V - 11.1v do 9V. Przy elektronice w silnikach ktora odcina pozniej 10V , to przy 3s lion wykorzystasz w porywach 60% pojemnosciTak i znam takich, którym wciśnięto walizy lionów 3s, latali by zrobić sobie przetwornicę podnoszącą napięcie, bo im odłączało a miernik pokazywał, że prądu dużo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Posiadam dokładnie ten sam silnik - akumulatory LiFePo4 - 135 Ah oraz 100Ah podpinam i działa , lata , schodzi napięcie do końca tak jak powinno , długo , długo i nagle spadek 11,5 i w dół w około 20 min do rozładowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz-net Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Nada się to: https://www.pepper.pl/visit/threadbeldesc/593525 do minn kota 40 z max? W sumie miałem kupić 80AH.. np jenox hobby marine (wystarczyłby) ale cena tego wydaje się atrakcyjna i opinie też niezłe. Tylko czy to zahula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Nie zahula. Ale to twoje pieniądze. Lepiej płać kartą, będziesz miał chargeback w razie W. A moim zdaniem W nastąpi na 99,9%. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz-net Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Nie zahula. Ale to twoje pieniądze. Lepiej płać kartą, będziesz miał chargeback w razie W. A moim zdaniem W nastąpi na 99,9%. W sensie, że nie wyślą? Wyślą coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) Jak nie wyślą, to stracisz tylko czas i zablokujesz pieniądze. Gorzej jak ci przyślą zamiast 100ah np 40-50ah no i sorry, oczywiście oddamy pieniądze, ale odeślij nam do Chin. Za te kwoty nie ma nawet samych ogniw o tej pojemności, a gdzie reszta? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Listopada 2022 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) EDITWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Listopada 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
senfik
Witam koledzy potrzebuje pomocy w wyborze aku do silnika ele... produkcji rosyjskiej, moze ktos posiada taki, silnik byl gratisem do lodki, a lodka prezentem wiec niemam zadnych informacji jaki byl wczesniej aku. Za pimoc z gory dziekuje
Top użytkownicy dla tego pytania
101
49
37
25
Popularne dni
9 Maj
18
6 Maj
15
1 Kwi
14
18 Lut
14
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 101 odpowiedzi
godski 49 odpowiedzi
Jozi 37 odpowiedzi
Kadet 25 odpowiedzi
Popularne dni
9 Maj 2017
18 odpowiedzi
6 Maj 2021
15 odpowiedzi
1 Kwi 2014
14 odpowiedzi
18 Lut 2018
14 odpowiedzi
Popularne posty
francisco scaramanga
Jak silnik jest produkcji rosyjskiej to nic Tobie nie pozostaje jak napęd atomowy ...
kotwitz
Coż, kilka osób poleciło Ci sprawdzone produkty i dało konkretne rady. Jak będziesz chodził od sklepu do sklepu to zwariujesz w końcu.
psulek
Nie prościej kupić klemy samozaciskowe? W komplecie są od razu osłonki na słupki i nie napada:, trudno przypadkowo zewrzeć. https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-
Opublikowane grafiki
837 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi