Skocz do zawartości

[Kąciku rodbuildera] kesur - prywatna galeria rodbuldingowa

kesur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Za namową Friko zakładam własny wątek - prezentację swoich kijków (tzn. wykonanych przeze mnie dla siebie i znajomych) i apeluję do Admina o założenie kącika rodbuildera na tym forum i ewentualne przeniesienie wątku.

Prezentacja pierwsza

Najpierw zdjęcia(sorki za scenerię :wacko: ) i czekam na pytanka <_< :

ExWS1.jpg

ExWS8.jpg

ExWS2.jpg

ExWS3.jpg

ExWS7.jpg

ExWS5.jpg

Zgodnie z definicją zakładki na forum:

Kącik rodbuildera - wymiana informacji na temat konstruowania wędzisk, budowy przynęt sztucznych i ogólnie wędkarskiego majsterkowania :mellow:

Bardzo się ciesze, ze dałeś się namówic!

Miały być pytania:

Zaczep widzę też oryginalny, z czego to? Ten pierwszy hardloy jest w ramce Y czy mi się wydaje? Wiem że można dostać takie, podobnie jak muchowe jednostopkowe hardloye które dałeś na szcyztówkę - fajnie pomyślane. niedrogo, a będzie dobrze służyło

Mogłbys pokazac fotki z ugieciem kijka, kołowrotkiem? Jakąś jego charakterystykę krótką

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

@kesur, piekna praca, sam chcialbym miec taka wedke. z mojego doswiadczenia taka wedka pozwala lowic ryby na cienka zylke, oszczedzajac ja. Choc jest Twoje zastrzezenie co do niepodawania marki przerobionej odleglosciowki to z duzym prawdopodobienstwem stawialbym na ktores z wedek Daiwy. Pozdrawiam

• 2 lata później...

Drogi Jacku!

Bardzo przepraszam że odpowiadam dopiero teraz.

Generalnie powinno się szukać odległościówek karpiowych lub do łowienia na dalekim dystansie. No i oczywiście z tych droższych serii.

Jeśli szukasz wśród produktów Daiwy to patrz na kije które mają w zakończeniu P, albo C. Nie jestem pewien co do aktualnej oferty. Robiłem spinningi z Matchwinner'ów i Spectron'ów, oraz ze starszego Connoisseur'a. Wędki wykonane z takich serii są szybkie i cięte, ale maja na tyle delikatne szczytówki aby nie zerwać cienkiej żyłki. Oczywiście z wyczuciem. Ta wędka wykonana została z innej matchówki i jest specyficzna <_< .

Postaram się namówić użytkownika aby opisał wrażenia.

Pozdrawiam

kesur

Rozmawiałem z kolegą bo też zlecił wykonanie takowego kijka.Pierwsze wrażenia-kijek w miarę szybki,cięty, na 0,10 można smoka wyciągnąć.Rodbuilerzy raczej się nie chwalą na temat blanków.Kolega miał wykonaną z dwóch górnych części matchówki- a z jakiej sam nie wiedział.Typowy kij pod małe pchełki daleko miotający, oraz nieprzeciętna finezja łowienia nieosiągalna dla normalnych spinów.

@Forecast to jest szkoła Lubelsko-Kraśnicka :D

Hehe wiem bo często widuję takowych pasjonatów nad wodą.

Osobiście jestem zdania że im się mniej łowi ryb tym więcej się sprzętu przewertuje , kupi , sprzeda , kupi i tak w kółko.

Co do przerabiania matchówek na spina bo do takich poczynań prowadzi to nie łowienie a myślenie że ze sprzętem jest coś nie tak ma to swe plusy i minusy a jakie to już wiedzą użytkownicy. Nie ma co się jednak dać zwariować oferta blanków jest szeroka jak nigdy i choć moda bo tak to trzeba nazwać i na mnie podziałała to w ostatnim momencie się wstrzymałem i katuje sprawdzonego batsona rx 6 choć kto wie match daiwy nadal w kącie stoi

A kij śliczny i styl taki jak lubię :mellow:

Pozdrawiam

@Forecast

Jest duże prawdopodobieństwo że koło technium leżało, a właściwie to technium leżało koło tego, pewności nie mam <_<

A ja myślę że takie wędki powstają czasami z potrzeby chwili, bo brak ich na rynku, czasami z pragnienia tworzenia. Te wędki stworzyłem dla wędkarzy którzy konkretnie wiedzieli czego potrzebowali. A osoba, dla której zrobiłem tego kijaszka naprawdę łowi dużo i chylę przed nim czoła. Dla wielu jest wędkarskim autorytetem. To akurat jest drugi kijek, tego typu, dla Niego wykonany.

Na kilka lat przed tymi wędkami wykonałem już dwa spinning z odległościówek. Oczywiście poszły do ludzi. Jak to ja częściej coś robię i dość szybko się tego pozbywam, czego czasami bardzo później żałuję. Właśnie trafnie to ująłeś, wody dawno nie widziałem, a wędek przewinęło mi się przez ręce sporo :huh:

Pozdrówka

kesur

A dla zaostrzenia apetytu załączam zdjęcia poprzedzające trzy najbliższe prezentacje <_<

Zapowiedzi

Trzy wędki- trzy zapowiadające je zdjęcia. Przedstawiają stan obecny, no może rękojeść w czarnej perle od czasu wykonania zdjęcia, trochę podrasowałem.

BP1.jpg

GGS1.jpg

BP2.jpg

Edytowane przez kesur

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Przepraszam wszystkich za brak kontaktu ze mną Embarassed nie miałem jednak ostatnio głowy do zaglądania na forum.

Jednak postaram się w najbliższym czasie zrehabilitować i nadrobić zaległości :mellow:

@Friko

Te trzy blanki odkupiłem od Zbyszka Kawalca. Są z próbnych serii robionych dla niego przez jakiegoś producenta- fabrykę. Po prostu podobały mi się a ceny były w miarę przystępne. Kijki 3,05 i 2,40 są z jednej serii. Wyglądają na wysokomodułowe grafity w swobodnym nierównomiernym oplocie z rowingu węglowego. Przypomina to trochę wyglądem Bestmastera Shimano. No ale są bardziej sztywne. Całość lakierowane fabrycznie na clear. Zastanawiałem się czy nie przelakierować na mat ale sobie odpuściłem.

@stugrzeg

Blank o który pytasz (2,10 3-15g) jest z tego samego źródła. To druga seria.

Dwuskład o małej zbieżności. Bardzo grubościenny dolnik, delikatniejszy element szczytowy z końcówką pełną w środku. Tzn. coś na kształt wklejki ale bardziej monoltitycznie połączonej. Z zewnatrz nie widać miejsca łączenia. Końcówka szczytówki wędki jest wypełniona pełnym włóknem w procesie produkcji. Jak to jest realizowane można tylko się domyślać. Ja nie myślałem <_< .

Kijek jest już uzbrojony, muszę tylko ogarnąć kilka tematów, wykończyć rękojeść(ostatnie szlify) i przetestować w boju.

Planuję jeszcze kilka tunningów w tym roku <_< .

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...