meth666 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Abu Morrum ZX/SX 1601/3601 MAG. O nich zapomnieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Polecam Lune 253L świetny i naprawdę dosyć uniwersalny multik, jestem bardzo zadowolony. Ostatnio własnie na dorszach sprawdziłem. Jednak przydałaby się jeszcze jedna duża korba do wymiany, albo coś tańszego na dorsze np. Cormoran seacor 333 mieści sie w bardzo rozsądnym budżecie nawet 100 można znaleźć w dobrym stanie. Ja mam takie dwa, jedne używałem w Norwegii, a drugi to taki zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Chyba tylko korbą i hamulcem się różni od zwykłej 1016 poza tym gdzie u nas w Polsce na Bałtyku w pełni wykorzystamy taką moc hamulca No właśnie chyba nie bardzo. Mam pytanie do bardziej zaawansowanych kolegów, czy Ryoga Bay Jigging 2020PE-HL nadaje się do normalnego castingu, bo z niewielu informacji w necie wynika iż nie ma ona hamulca MagforceZ, tylko jakąś nieregulowaną namiastkę odśrodkowego. Z opisów i fotek wygląda że zamiast łożyska oporowego ma multistop (zapadkę), o tym czy ma "terkotkę" nikt nie wspomina. Nieliczne filmiki na YT pokazują tylko pionowe opuszczanie przynęty a nie wyrzut. Czy to możliwe żeby kołowrotek o 10% cięższy i o tyleż samo droższy od "normalnej" Ryogi, był przeznaczony tylko do wertykala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Tak - jest przeznaczona do bardzo popularnej metody w japoni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 No to chyba wykonałem typowy "strzał w kolano" , zobaczymy co przyjdzie. W opisie napisali, łożyska 10+1, więc oporówkę chyba ma, szpulkę RCS na fotkach widać, dwa bloczki hamulca też, więc może i rzucać się tym da. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać parę dni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli to ta z pojedynczą korbą, bez przeciwwagi to nie za bardzo da się tym rzucać (lubi się obrócić i zamknąć spust). Udręka. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 No to chyba wykonałem typowy "strzał w kolano" , zobaczymy co przyjdzie. W opisie napisali, łożyska 10+1, więc oporówkę chyba ma, szpulkę RCS na fotkach widać, dwa bloczki hamulca też, więc może i rzucać się tym da. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać parę dni. PozdrawiamJak sklep to odeslij i zakup "prawidłowa " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Jak sklep to odeslij i zakup "prawidłowa " Sklep, więc odesłać mogę, tyle że kupione przez licytację w dobrej cenie, a po za nią motywacją była właśnie pojedyncza korba . Zobaczymy może nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Revo toro 51 sprawdziło się pozytywnie na bałtyku. Pilkery i 200gr oraz dublety nie wywoływały obawy przed zarżnięciem jestem dziwnie spokojny o niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 A jakiś link do tej Ryogi ? . Koledzy na pewno wezmę pod uwagę wszystkie zaproponowane Multki. Przyznam że coś w sobie mają te Ryogi i chyba chemia od pierwszego zobaczenia a 10 kg to już przyjemny zapas .Ta robi wrażenie http://www.ebay.com/itm/New-Daiwa-Ryoga-Bay-Jigging-Saltwater-Fishing-Conventional-Reels-C2020PE-HL-ML-/271354450126?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f2dfc50ceWysłałem Ci PW, ale masz chyba pełną skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Daiwa RYOGA BAY JIGGING C2020PE-HLMultik dotarł do mnie i chciałem się podzielić kilkoma spostrzeżeniami, które być może pomogą komuś w dokonaniu bardziej świadomego wyboru.Standardowe pudełko zawiera multik, schemat z uproszczoną instrukcją, czarny materiałowy woreczek z logiem Daiwa i strunówkę z dwoma bloczkami.Pierwsze wrażenie, bardzo solidna i doskonale spasowana konstrukcja z wielką korbą. Po zdjęciu dekielka ukazuje się szpula RCS z dwoma bloczkami hamulca odśrodkowego, domowa waga pokazuje 19gr.Ciekaw byłem czy multik posiada i jak działa "terkotka" Ryogi, owszem jest i działa, nie wiem jak jest w "normalnej", tutaj działa podobnie jak wibrator w telefonie, tzn, bardziej go czuć w dłoni niż słychać.Multik ma na stałe sprzężony wodzik ze szpulą , na filmach w necie pokazany jest nieruchomy wodzik podczas wysnuwania linki i nie jest to w tym modelu prawdziwe. Wszystkie pokrętła zaopatrzone są w klik i działają perfekcyjnie.Mimo iż nie mam pewności czy multik u mnie zostanie, nawinąłem trochę plecionki i w scenerii przydomowego ogródka kilka razy sobie rzuciłem. Ciężarek 10gr leci na zadawalające odległości, więcej prób nie robiłem.Moim zdaniem kołowrotek do łowienia wertykalnego i trollingu wręcz idealny, przynajmniej ja lepszego nie widziałem.Przy energicznych rzutach standardowo ustawiona korba może powodować samoczynne zwolnienie spustu i blokowanie szpuli. Ma ona długość ca 70mm, ciężkiego knoba i nie posiada balansu, przestawienie na 60mm pomaga ale moim zdaniem jeżeli ktoś ma zamiar często rzucać powinien pomyśleć o zmianie korby.Kręcioł będzie u mnie jeszcze parę dni, więc gdyby komuś nasunęły się jakieś pytania, to postaram się pomóc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 system hamulcowy - bloczki - posiada mozliwosc ON/OFF czy dziala na zasadzie: jak jest bloczek to hamuje, jak ma nie hamować to trza zdjąć ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Niestety, nie ma ON/OFF i przy wyciąganiu szpuli bardzo łatwo je pogubić. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez mirekoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 tak myślałem - dzięki Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 ile wazy ten kolowrotek? (edyta) znalazlem ... w idealnosc, pod wzgledem sandacza, watpie serdecznie ale kazdy ma wolny wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 ile wazy ten kolowrotek? (edyta) znalazlem ... w idealnosc, pod wzgledem sandacza, watpie serdecznie ale kazdy ma wolny wybor Waży 345gr i na lekki cast na sandacza faktycznie trochę przyciężki , ale mowa była o dwu kręciołach i tego uważam za idealnego do trollingu, pilkerów i dorszy. Po zamontowaniu do kija solidność kołowrotka i wielkość korby sprawia iż wydaje się stworzony do tego rodzaju łowienia (pustaki można nim wciągać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi