CM Punk Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Tak więc dziś była próba-moim zdaniem udana,kijek testowy to wyłowiony kiedyś Jaxon Phantom Ultra Spin,lakier dość twardy,a ścianki blanku cienkie,jakość filmiku też nie powala,ale ciężko jest filmować i piaskować,jednak coś widać.Generalnie-struktura grafitu raczej nie ruszona,co byłoby niemożliwe podczas szlifowania papierem ściernym.https://www.youtube.com/watch?v=gM8gFc9uf_M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 witam:)mam małe pytanko a mianowicie: czy coś się stanie z blankiem po oszlifowaniu i pozostawieniu oszlifowanego?chodzi o to aby zrobić go matowego tylko czy taka operacja może zaszkodzić? czy trzeba lakierować?dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Nic, wiele firm sprzedaje nielakierowane blanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 czyli mogę go oszlifować a czy coś zyskam na tym oszlifowaniu czy tylko wygląd:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Zalezy od blanku. A co takiego szlifujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 wiesz co chciał bym przesunąć uchwyt kołowrotka w dół w mistral aqua spin 5-25 2.7 ,ale nie wiem jak to zrobić i się kręcę z tym a co do szlifowania to podoba mi się po prostu surowy blank i tak se kombinuje:)wędka jest tania więc wysyłać do firmy się nie opłaca, a że dobrze się nią łowi no oprócz za długiego dolnika to kombinuje aby coś z tym zrobić.jakieś pomysły na zdjęcie korka z dolnej części? bez demolki?może namoczenie korka w gorącej wodzie - całego dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Bez demolki nie da rady, albo blank albo korek zniszczysz. Zreszta jak to tani patyk, to pewnie nie korek tylko okladzina korkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 no to rozumiem że mogę oszlifować aby był mat i się krzywda mu nie stanie i nic po za tym nie uzyskam w nim?a co powiesz na obcięcie dołu? zniszczę tym kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) no to rozumiem że mogę oszlifować aby był mat i się krzywda mu nie stanie i nic po za tym nie uzyskam w nim?a co powiesz na obcięcie dołu? zniszczę tym kija?Z tym szlifowaniem to lepiej nie przesadzać ,najpierw bardzo dokładnie oskrobać ,a papierem sciernym jak naj mniej i najlepiej zaczynać od dość drobnej gradacji powiedźmy od 400 .Co do obcięcia...to nic się nie dzieje,po prostu bedziesz miał krótszy kij . Edytowane 20 Maja 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 a czym obciac koncowke? i czemu najpierw skrobac a nie szlifowac odrazu papierem? chyba lepsza precyzja jest w papierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Zawsze najpierw sie skrobie , nastepnie szlifuje zeby wygladzic blank a na koncu poleruje Mozesz spokojnie nie lakierowac blanku tylko wypolerowac i daje to super efekt. Ostatni kijek tez zbroilem bez lakieru i nic sie nie dzieje. Przepolerowany tylko pasta do polerowania lakierow samochodowych. Teraz kolejny blank tez bede robil bez lakieru ale to dopieru w czerwcu jak dotrze do mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) a czym obciac koncowke? i czemu najpierw skrobac a nie szlifowac odrazu papierem? chyba lepsza precyzja jest w papierze?Skrobać jak najdokładniej...ręcznie samym papierem oszifujesz tak precyzyjnie,że blank bedzie miał różnice w grubości ścianek,na dałej swojej długości,wiadomo czy to grozi.Papier ścierny wbrew wyobrażeniu jest bardziej inwazyjny niż np: metalowe ostrze nozyczek użyte do skrobania,które gdy dotrze do grafitowej powierchni blanku,ślizga się po niej,a nie ''wżera'' tak jak papier ścierny,którego elementem ściernym jest oksydowane aluminium lub węglik krzemu w postaci ziaren (te same materiały które są używane w ringach przelotek ).Ogólnie zamiast zwykłego papieru,po dokładnym oskrobaniu polecam użycie włókniny ściernej najlepiej w trzech etapach: very fine,ultra fine,micro fine, i gotowe...jeśli nam zależy na satynowym delikatnym połysku,to możemy przepolerować jeszcze blank pastami lekko sciernymi,ale tymi bez zawartości wosków i innych nabłyszczaczy. Do ucięcia wystaczy brzeszczot lub piłka włosowa o drobnych zębach...i tniemy powolutku dookoła,nie tak jak kawał dechy w jednym kierunku. Edytowane 21 Maja 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Kolega najpierw niech zdemontuje rękojeść. Bo może być niespodzianką w stylu sztukowanego blank pod rekojescią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Kolega najpierw niech zdemontuje rękojeść. Bo może być niespodzianką w stylu sztukowanego blank pod rekojescią.Kolega racej tego nie zrobi,aby nie bawić się w dorabianie nowej...a jeśli nawet jest przedłużka, to nic nie szkodzi...zazwyczaj jest to kawał solidnej rury z fiberglassu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Tylko jak skroci dolnik przez obciecie go, to bardzo latwo uszkodzic czesc szczytowa podczas transportu Dlatego lepiej pobawic sie i przebudowac caly kijek a powiem ze warto bo zabawa super a i kijek wiele moze zyskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Jak się jest ostrożnym to się nic nie uszkodzi...mam kilka takich asymetrycznych kijów,a na ryby jeżdzę samochodem,podmiejskim a także w czasie letnim rowerem (nawet z 1-składami) i odpukać wszystkie kije są całe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 He fajnie ,że kusicie a ja przelykam sline i mysle co tu zrobic. Co prawda dwoch lewych rak nie mam, ale jednak obawy przed popsuciem wedki sa. Musze poczytac wiecej na ten temat i sie zastanowic co bedzie gdy powiem do roboty:)) poki co dziekuje za wszystkie informacje ktore sa bardzo przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Do ucięcia wystaczy brzeszczot lub piłka włosowa o drobnych zębach...i tniemy powolutku dookoła,nie tak jak kawał dechy w jednym kierunku. Szybciej i bezpieczniej jest miniszlifierka, jesli ma sie pod reka - Dremel da rade w 5 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Szybciej i bezpieczniej jest miniszlifierka, jesli ma sie pod reka - Dremel da rade w 5 sekundJasne,że tak...tylko jak blank jest goły,kolega chce obciąć razem z rękojeścią (korek,pianka czy co tam jest ) i tarcze do dremla ( posiadam) mają za małą średnicę.Najbezpieczniej i najdokładniej to się tnie na tokarce na wolnych obrotach za pomocą cieniutkiego trójkątnego pilnika (iglaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Gdzieś wyczytałem sposób demontażu rękojeści poprzez nacinanie jej brzeszczotem po spirali. Próbowałem i działa dobrze. Uchwyt udało mi się odzyskać podpiłowując go wokół piłką włosową. Upierdliwe co niemiara,ale efekt ok.Ja uzdolnień i cierpliwości do takiej dłubanki nie mam, więc jeżeli masz przynajmniej jedną prawą i jedną lewą rękę będzie dobrze. Edytowane 24 Maja 2016 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 najpierw obetnę górną część korka tak aby dało się dostać do uchwytu kołowrotka i go poluzować co spowoduje obniżenie go, później zobaczę co będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 najpierw obetnę górną część korka tak aby dało się dostać do uchwytu kołowrotka i go poluzować co spowoduje obniżenie go, później zobaczę co będzie:)Nie poluzujesz uchwytu na 98%...rozbrajałem z 20 seryjnych kijów i tylko może z 4 dało się zemontować uchwyt bez uszkodzenia...oczywiście trzeba było najpierw usunąć całą rękojeść z korka czy pianki...także nie ma szans na takie akcje jak piszesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 no ok czyli jak rozcinasz po prostu uchwyt i zakładasz nowy? a w takim razie czego się mogę spodziewać tz. na co będzie przymocowane? będzie zalane żywicą czy po prostu czymś tanim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ja najpierw podgrzewam cały uchwyt nad kuchenką elektryczną...oczywiscie nie tak aby się stopił lub odkształcił podczas manipulacji w grubej rękawicy...jak ani drgnie,to mini palniczek i dość szybko i mocno podgrzewam uchwyt z jednego końca na drugi,jeden długi ruch nożykiem do tapet (oczywiście z wyczuciem aby nie piłować po blanku) i uchwyt przecięty...następnie to po przeciwległej stronie i uchwyt usunięty...a pod spodem to może być wszystko ...taśma maskująca,izolacyjna gumowana...żywica,a nawet sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 a opalarka można podgrzać? tak aby się nie stopił?może wtedy się wzruszy:) zobaczymy jak wyjdzie dam znać dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi