Skocz do zawartości

Nie lakierowanie blanku

pietrus

Rekomendowane odpowiedzi

a opalarka można podgrzać? tak aby się nie stopił?może wtedy się wzruszy:) zobaczymy jak wyjdzie dam znać:) dziękuje za pomoc

Nie wzruszy się. Zniszczysz raczej na pewno. Obyś tylko blanku nie przegrzał bo bedziesz miał go krótszego od dołu do tego miejsca, a wtedy wszystko pozamiatane.

Ostatnio zniszczyłem sobie w ten sposób szczytówkę podgrzewając piep*** ną omotkę zrobioną jakimś lakierem a nie żywicą. Nigdy coś takiego jeszcze mnie nie spotkało ale kiedyś musi byc pierwszy raz aby zmądrzeć. Fakt że ścianki blanku były cieniutkie i to pewnie nie wytrzymało temperaturowo, choć za bardzo nie przesadziłem.

Jak mowie, pierwszy i mam nadzieje ostatni raz. Wiecej już nie podgrzeję żadnej omotki. :(

• 2 lata później...

Cześć,

Wiem, że odgrzewam bardzo stary kotlet, ale mam kilka pytań odnośnie wcierania żywicy w blank.

Rozumiem, że wcieramy samą żywicę bez utwardzacza?

Czy ilość 5ml żywicy wystarczy na jedną warstwę na blank 2,60m?

Ile warstw wetrzeć w blank?

Który lakier wybrać https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Lakier-do-omotek-Lamar-by-ThreadMaster-HighBuild-HB-Roddancer-2x5ml-w-strzykawkach/607 czy https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Lakier-FlexCoat-High-Build-Formula-2x5ml-w-strzykawkach/589 i w jakiej wersji HB czy LB?

Możecie podpowiedzieć co zastosować do barwienia żywicy?

Co stosujecie do wcierania żywicy (szmatki materiałowe, gąbki)?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Michał.

Ja używam bezbarwnej żywicy UHU dwuskładnikowa  szybkoschnąca ,kawałek szmatki do czyszczenia okularów lub coś co nie zostawi kłaków.Używam cały czas tej samej szmatki nawet jak żywica zwiąże i szmatka robi się twarda wtedy nawet lepiej idzie bo świeża słabo się ślizga i lubi się przylepić.

Niewielka ilość na szmatkę i dajesz góra dó po blanku  aż się trochę zagrzeje odstawiasz dla pewności na 30 min i gra . Nic mi nie odłazi ani nie zmatowiało pewnie ochrona to żadna ale połysk jest . :rolleyes: