Skocz do zawartości
  • 0

Ubezpieczenie łodzi

MGOR

Pytanie

Witam,

Zastanawiam się właśnie nad ubezpieczeniem łodzi. Męczy mnie noszenie 40 kg silnika itd. W PZU jest możliwość wykupienia pakietu który obejmuje kradzież, OC, NW... Koszt roczny w moim przypadki około 300 zł, więc nie jest źle za święty spokój. Co o tym sądzicie? Korzystacie z takich ubezpieczeń?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Zastanawiam się właśnie nad ubezpieczeniem łodzi. Męczy mnie noszenie 40 kg silnika itd. W PZU jest możliwość wykupienia pakietu który obejmuje kradzież, OC, NW... Koszt roczny w moim przypadki około 300 zł, więc nie jest źle za święty spokój. Co o tym sądzicie? Korzystacie z takich ubezpieczeń?

Ja bym się nie zastanawiał.

Sam wiesz jak to jest z noszeniem dużego motoru.

Ja mimo ,że mam strzeżoną przystań i silnik trzymam przypięty do łodzi to chyba na następny sezon ubezpieczę swój statek bo złodzieji i innych idiotów w Polsce nie brakuje.

Przy kosztach łodzi, silnika i reszty wydatków związanych z wędkarstwem te 250-300zł na rok da się przeżyć.

• Like 1

• 0

Witam,

Czy PZU, lub inny ubezpieczyciel, nie wymaga dodatkowych zabezpieczeń (nie wiem - specjalne kłódki i łańcuchy, ochrona przystani, etc.)?

Rozmawiałeś z nimi?

• 0

Z tego co zrozumiałem, to łódz ma być przypięta stalową linką chyba 8 mm, a silnik kłódką jakąś wielozapadkową czy coś takiego

Potem robią zdjęcia i to wszystko.

link to warunków ubezpieczenia

http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/majatkowe/jachty _srodladowe.htm

Friko, zerknij może B)

• 0

Ja jestem właśnie na etapie ubezpieczania łodzi jako jachtu motorowego- ubezpieczenie zwane Yacht Casco oferuje kilka firm (PZU, Watra, Pantenius, Loyd...). Ogólnie ubezpieczyć większą jednostkę , także z silnikiem zaburtowym, mozna dość łatwo- nam nikt nie stawiał warunków pt linka, kłodki etc. Koszt to średnio 2-2,5% wartości łodzi przy pełnym ubezpieczeniu. Z doświadczenia moich znajomych wiem jednak że schody zaczynają się dopiero przy ewentualnej wypłcie odszkodowania- wówczas okazuje się że tak jak nikt nie żadał przy podpisywaniu umowy dodatkowych dokumentów (certyfikaty, atesty, przeglądy, karta bezpieczeństwa itp) to przy braku powyższych nie ma co liczyć na wypłatę. No i oczywiście są różne warianty ubezpieczenia: na zatopienie, z kradzieżą,z wybosazeniem lub bez, całoroczne, sezonowe,dużo zależy od przewidywanego akwenu po którym bedziemy pływać. Niestety nie wiem czy te same warunki stosuje się do małych jednostek, z małymi silnikami- swojej drugiej, rzecznej łódki nigdy nie ubezpieczałem dotąd...

Pozdr

• 0

Witam,

Oczywiście, że warto i nawet trzeba.

Ja ubezpieczam swoją łódź razem z silnikiem.

Swoją nową łódkę także ubezpieczam razem z silnikiem.

Polecam Allianz (mam u nich wykupione różne ubezpieczenia).

Warunkami ubezpieczenia małych jednostek są głównie - zabezpieczenia łodzi i silnika. Łódź musi być odpowiednio przyczepiona do stanowiska postojowego (łańcuch + kłódka). To samo z silnikiem (łańcuch + kłódka + zabezpieczenie antykradzieżowe). Łódź i silnik muszą być obfotografowane ze wszystkich stron. I muszą być to zdjęcia łodzi z zamontowanym silnikiem i najlepiej z widocznymi zabezpieczeniami.

Na zdjęciach łodzi muszą być widoczne numery rejestracyjne, a na zdjęciach silnika musi być widoczna tabliczka znamionowa.

:D

• 0

Witajcie Koleżanki i Koledzy wędkarze. Jestem Józef - nowy na Jerkbait ale stary wędkarz z Gryfina. Mam pytanie gdzie  poradzicie ubezpieczyć jacht na wody śródlądzia ewentualnie plus Zalew i Bałtyk aby składka OC nie była zbyt wysoka. Pozdrawiam Józef,

• 0

Jaki zakres ubezpieczenia masz bo ja im głębiej wczytuje się w OWU tym mam więcej wątpliwości od jakich ryzyk ja ubezpieczam łódź

Jutro dam ci znać, ogólnie zebrałem OWU wszystkich firm które robią te ubezpieczenia i oddałem ojcu który jest agentem żeby wybrał co jest najlepsze dla mnie ;)

• Like 1

• 0

@milupa ,jęśli to nie jest tajemnica , to podziel się tą wiedzą ze wszystkimi.

W ubiegłym tygodniu ubezpieczałem swoją łajbę w Gothear TU.Wartość łajby z silnikiem 30 tys. , okres -6 miesięcy , zniesiona franszyza redukcyjna,bez NNW i OC , tylko Casco . Koszt 454 zł . Napisz czy masz lepsze warunki , może za rok zmienię ubezpieczyciela.

Pozdrawiam

• 0

Wlasnie ubezpieczałem swoją przyczepę i lodz. Z przyczepa nie ma żadnego problemu. Z łodzią niestety juz tak...

Zaprzyjaźniony agent ubezpieczeniowy mocno wczytywał sie w zakresy ubezpieczenia rożnych firm (PZU, Warta, Generali, Gothear itp )i okazuje sie, ze kradzieżową AC dla lodzi i silnika to nie taka prosta sprawa. Pierwsze i najważniejsze, lodz musi stać (podczas postoju) na terenie strzeżonym/monitorowanym. Ja mam przyczepę z łodzią przypietą do słupka atestowanym łańcuchem i kłódka, stojaca na miejscu parkingowym na zamkniętym osiedlu (jednak ani nie strzeżone, ani nie monitorowane) i ubezpieczalnie nie chcą jej ubezpieczyć. Jakby stała na strzeżonym parkingu, to bez problemu zostanie ubezpieczona od kradzieży.

Dowiedzcie sie dokładnie czy w przypadku braku strzeżonego parkingu ubezpieczyciel zagwarantuje Wam wypłatę odszkodowania, nawet pomimo 10 łańcuchów i kłódek ;)

Edytowane przez Żbiku

• 0

Z tego co zrozumiałem, to łódz ma być przypięta stalową linką chyba 8 mm, a silnik kłódką jakąś wielozapadkową czy coś takiego

Potem robią zdjęcia i to wszystko.

link to warunków ubezpieczenia

http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/majatkowe/jachty _srodladowe.htm

Friko, zerknij może B)

Z linka https://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=cea01d97-2b8c-434c-97fe-63a6a1fbdfd1&groupId=10172, który jest na podanej wyżej stronie:

Paragraf 1, pkt 10 a - "umieszczenie jachtu na terenie dozorowanych przez cała dobę".

Czyli to, o czym napisałem powyżej...

Edytowane przez Żbiku

• 0

Ja ubezpieczyłem łódź i silnik od uszkodzeń spowodowanych w transporcie (wypadek drogowy, upadek łodzi z przyczepy itp), uszkodzeń przy pływaniu i cumowaniu (uderzenie w pływający przedmiot, brzeg, dno itp), uszkodzeń silnika (uderzenie śrubą w dno, wkręcenie np sieci itp), zatopienia itp.

Ogólnie wszystkie uszkodzenia, które można spotkać podczas wędkowania. Nie ma w tym pakiecie ubezpieczenia od kradzieży ani wandalizmu (z racji niespełnienia warunków postojowych).

Stawka wyliczana jest wg wzoru: wartość zestawu (łódź + silnik) x 1.6% x 2. W moim przypadku wyszło ok 320zł za rok (licząc wartość zestawu łódź+silnik na 10.000zł)

Edytowane przez Żbiku

• 0

@milupa ,jęśli to nie jest tajemnica , to podziel się tą wiedzą ze wszystkimi.

W ubiegłym tygodniu ubezpieczałem swoją łajbę w Gothear TU.Wartość łajby z silnikiem 30 tys. , okres -6 miesięcy , zniesiona franszyza redukcyjna,bez NNW i OC , tylko Casco . Koszt 454 zł . Napisz czy masz lepsze warunki , może za rok zmienię ubezpieczyciela.

Pozdrawiam

Mam tańszą łódź, polisa jest na rok czasu Casco i OC jak niżej:

post-46743-0-50484200-1464961037_thumb.jpg

Tu jest link do OWU Warty

http://www.kalkulator-ubezpieczeniowy.pl/ogolne_warunki_ubezpieczenia_jachtow_srodladowych_i_morskich_warta.pdf

• 0
A gdzie przechowujesz lodz? Bo w tych OWU tez jest zapis, ze postój musi byc na miejscu strzeżonym, monitorowanym itp, aby była chroniona ubezpieczeniem przed kradzieżą.

Ogólnie jest tak, ze każdy ubezpieczyciel ma w swojej ofercie produkt do ubezpieczenia lodzi. Nie znalazłem jednak takiego ubezpieczyciela, który zagwarantowałby wypłatę odszkodowania w przypadku kradzieży lodzi, jesli nie stała ona na terenie zamkniętym, monitorowanym i strzeżonym.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Odkopię trochę temat  ;)Jak to wygląda dzisiaj? 

Czy ktoś ma konkretne informacje odnośnie zmian lub ich braku w przypadku ubezpieczenia przed kradzieżą zestawu?

Czy firmy wyszły do wędkarza? ;-)

Czy w dalszym ciągu  wymogiem jest monitorowana marina lub parking strzeżony ? 

Czy trzymanie łodzi w garażu na własnym podwórku z monitoringiem i ochroną profesjonalnej firmy spełnia warunki ubezpieczenia?

Czy pojawiła sie jakaś nowa opcja/kompromis  między koncernami ubezpieczeniowymi a szarymi wędkarzami?

Bedę wdzięczny za pomoc  ;)

• 0

Nic się nie zmieniło. Jeżeli zależy ci na ubezpieczeniu kradzieżowym, to poszukaj strzeżonej przystani z monitoringiem. Na dzień dzisiejszy ubezpieczenie w tej sytuacji jest bez sensu, bo za powierzony sprzęt odpowiada przystań. Później i tak ubezpieczyciel będzie ścigał marinę, a ty tak naprawdę składkami opłacasz to pośrednictwo.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka