Skocz do zawartości
  • 0

Ubezpieczenie łodzi

MGOR

Pytanie

Witam,

Zastanawiam się właśnie nad ubezpieczeniem łodzi. Męczy mnie noszenie 40 kg silnika itd. W PZU jest możliwość wykupienia pakietu który obejmuje kradzież, OC, NW... Koszt roczny w moim przypadki około 300 zł, więc nie jest źle za święty spokój. Co o tym sądzicie? Korzystacie z takich ubezpieczeń?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Mam znajomego w ubezpieczeniach i potwierdza ze ma to sens jak macie lodz na terenie zamknietym o raz monitoring...w innym wypadku wydajecie kase w bloto

Ale jest inna alernatywa mozna ubezpieczyc lodz lub silnik od uszkodzenia czyli podplywacie do brzegu i zachaczycie silnikiem lub lodzia itp + macie ubezpieczenie jezeli komus cos zrobicie jakas szkode na wodzie + nw dla osobow przebywajace na lodzi.....

• 0

Tylko z tymubezpieczeniem uszkodzenią nie jest tak super 3 miesiące walczyłem a i tak całośCi za naprawę nie oddali.

1. Silnik , spodzina muszą być bez najmniejszej rys gdyż po zgłoszeniu szkody powiedzmy uszkodzenia przekładni oni powiedzą że spodzina była uszkodzona w momencie zawierania umowy a wszystko przez te rysy.

2. Opcja w polisie że naprawa w serwisie h..  su...  itd niczego nie załatwia gdyż po kilku pismach dostałem odp. Że warsztat serwisowy za dużo kosztuje i naprawe mogę wykonać gdzie indziej. (Silnik na gwarancji) po piśmie że na gwarancji i nie mogę gdzie indziej dołożyli parę zł na uszczelniacze.

3 razy przysłali biegłego do tych samych zięć. 

Całe szczęście że nie miałem udziału własnego bo dostałbym dosłownie parę groszy.

oczywiście do naprawy musiasem sporo dołożyć choć ubezpieczyciel zapewniał że wszystko będzie bezgotuwkowo i w serwisie żeby nie było żadnego mataczenia w fakturach.

Edytowane przez nurek28

• 0

Witam

Mam znajomego w ubezpieczeniach i potwierdza ze ma to sens jak macie lodz na terenie zamknietym o raz monitoring...w innym wypadku wydajecie kase w bloto

No właśnie jest bez sensu w każdej sytuacji, bo jak mam na strzeżonej przystani, to za kradzieże odpowiada przystań. Więc jaki sens płacić ubezpieczycielowi, skoro pieniądze można i tak odzyskać. I tu i tu nie będzie łatwo, więc zalet ubezpieczenia za bardzo nie widać.

• Like 1

• 0

Dołożę jeszcze od siebie - dopóki łódź jest "łodzią wędkarską" a nie jest jachtem to ubezpieczenie nie obejmuje żadnych zdarzeń w czasie transportu ! Próbowałem ubezpieczyć swojego Sempera w 3 firmach i po analizie warunków dałem spokój. W sezonie nie zostawiam łodzi na wodzie, nocuje na przyczepie zapiętej do auta bez możliwośći wyjazdu bez niego + liny stalowe do słupków i tyle. A jak pojawi się prawdziwy 'kolekcjoner" to i tak ją zwędzi :(

• Like 2

• 0

A co myślicie o samym OC? Można coś przez przypadek nawywijać. Nawet na pontonie.

Np pożar w marnie. Jakieś wymuszenie w ruchu skutkujace wejściem innego plywadła na mielizne, kamole, filar mostu...

Straty mogą być spore i kasa do oddania też.

Musze popytać czy ubezpieczenie Odpowiedzialność Cywilna w Życiu prywatnym dotyczy też pontonu czy lepiej wykupić osobne.

• 0

Łó

Odgrzewam temat , jak to wygląda na dzień dzisiejszy ?

Łódź wędkarską bardzo trudno jest ubezpieczyć - jest tyle obwarowań, że ubezpieczenie niewiele daje. Przede wszystkim nie można ubezpieczyć łodzi od kradzieży !! Reszta mnie nie interesuje. Gdyby komuś udało się znaleźć sensowną ofertę to też poproszę (tylko nie za 30% wartości sprzętu).

• 0

Przeczytałem całość   . 

Ubezpieczenie naszych łodzi wędkarskich , całkowicie nie opłacalna dla nas   :(  :(  :(

• 0

Opłacalna.

Tylko ile się człowiek musi naszarpać.

Po kradzieży silnika z łodzi która stała na wodzie kolega o słabych nerwach od razu poszedł do adwokata i on powiedział biorę tę sprawe. Którą oczywiście wygrał.

Z tego co przeczytałem i o ile coś dostaniesz z ubezpieczenia    to    Ci   dwa sezony wędkarskie uciekną .  Ja muszę wszystko zabierać , nawet kotwice . Piękne jezioro ale w zadupiu ,  łódka na łańcuch do drzewa . Niektórzy piszą że zakładają grube liny  , co z tego jak ucho w łódce z pręta fi 10   :(  , zostaje modlitwa do Posejdona aby chronił naszą łódkę  ;)

• 0

Rozmawiałem kiedyś z zadowolonym klientem firmy ubezpieczeniowej ze strony PZM, uderzył spodziną, przesłał fotki i dostał kasę. Żeby nie było tak słodka to ubezpieczenie jest tylko na terenie polski. Ponoć PZU ma ofertę ale dla nowych łodzi.

• 0

A co myślicie o samym OC? Można coś przez przypadek nawywijać. Nawet na pontonie.

Np pożar w marnie. Jakieś wymuszenie w ruchu skutkujace wejściem innego plywadła na mielizne, kamole, filar mostu...

Straty mogą być spore i kasa do oddania też.

Musze popytać czy ubezpieczenie Odpowiedzialność Cywilna w Życiu prywatnym dotyczy też pontonu czy lepiej wykupić osobne.

I jak z tematem OC. Na Pogorii 4 trzeba wykupić, żeby można pływać po zbiorniku. Orientujesz się jaki to koszt w skali roku?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Odgrzeję Panowie kotleta i spytam się Was czy coś w kwestii ubezpieczeń łodzi się zmieniło .

Chciałbym ubezpieczyć łódź od kradzieży która będzie przypięta do własnego pomostu . Czy jest w ogóle szansa na ubezpieczenie takiej łodzi ?

• 0

Sprawdź Panatenius Yacht, PZU Jacht casco i ostatnio hestia coś wyprodukowała. Ogólnie zaczynamy od czytania OWU i wykluczeń, potem wymogi, a na końcu całość :) Miłej lektury.

Zamek wielozapadkowy to zgodnie z definicją PZU taki, który ma większą ilość nacięć na kluczyku w conajmniej 2 płaszczyznach. Kłódki gerdy i inne patentowe to spełniają.