Skocz do zawartości

wybór nowego kołowrotka shimano japan

colmic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,chcę kupić nowy kołowrotek shimano  w sklepie internetowym  Mefisto.Kręcioł będzie służył do połowów wędką team dragon 270 m  i  cw 1-7g,żyłka około  0,16mm i boczny trok z twisterami okoniowymi i woblerkami 2-3cm,i same paprochy na główce od 2g do 6g, czasem cykada 4,6 g,łowisko to odra w woj.opolskim ,czyli wolnopłynąca rzeka,ryby poławiane to kleń ,jaż, okoń no i czasem jakiś przyłów.Jaki mam wybrać model? ,chodzi o wagę i wielkość i przełożenie.Posiadam  model stradic X gtm 4000 japan  i służy mi on do odległościówki  i jestem z niego baaaardzo zadowolony ale do spiningu troszkę wydaje się za ciężki bo waży 345gram.Wstępnie mam na uwadze model twin power c3000sdh, 270g.czy to dobry model na takie spiningowanie które bede uprawiał czy może jakis inny model wybrać.pytam bo mam małe doświadczenie i łapię głównie na tyczkę 13m.na zakup przeznaczam 1200 do 1600zł.proszę o poradę fachowców którzy mają w tym  praktyke.

Ja tam jestem za lekkimi zestawami i np. do kijaszka 2m do 7gram używam shimki aero model 1000 i jest zestaw super lekki i świetnie wyważony, mam też kijaszka 2,82 do 10gram i do niego używam stradiczka 1000 i również nie mam zastrzeżeń, jak ktoś lubi to może do kijaszów cw5-7gr uzywac modeli 3000-4000 jak mu waga taka odpowiada.

Jakieś 15 lat temu kiedy jeszcze nie miałem świadomości że Shimano robi oprócz Susteina, Stelli czy Stardica inne kołowrotki zamówiłem sobie od rodziny z Kanady właśnie kołowrotek Shimano. Napisałem do kuzyna, co prawda wędkującego ale wiedza nie do końca ogarnięta i kupił poprzednika tego produktu:

http://www.basspro.com/Shimano-IX-Spinning-Reels/product/1208290532158/

Jak zobaczyłem to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać  :rolleyes: . Podłej jakości plastik, luzy wszędzie gdzie się dało i nawet tam gdzie nie dało to były. Natychmiast zadzwoniłem bo pisałem do człowieka że cena tak między 100 a 200$ jest do przełknięcia.

No to mi wyjaśnił że on ma taki i na niego łowi a była promocja to żebym przyoszczędził to kupił bo były po 9,99$ na stacji benzynowej. Ale na zalinkowanej stronie warto spojrzeć że opinie ten model ma całkiem niezłe  :rolleyes: .

• Like 2