paweł0891 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Tak wygląda kotwica st 41 #6, którą mi ostatnio łykną boleń 60+ na krótkim dyszlu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Przy mniejszych przynetach uzywam Gamakatsu 13B (rozmiary 10, 12 oraz 14) . Wczesniej uzywalem bezzadziorowych Owner ST36. Nie wiem jak jest z wiekszymi kotwiczkami ale w tych mniejszych Owner'y z mojego doswiadczenia sa bardziej podatne na wyginanie niz Gamakatsu. Niejednokrotnie po zlowieniu wiekszego teczaka Owner nadawal sie do wymiany. Znieksztalcenia kotwic Gamakatsu rowniez mi sie zdarzaja ale nie sa az tak czeste jak mialem przy Ownerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Naiwnie spytam, czemu nie zastosować jeszcze mocniejszych wersji....np poczwórnie wzmacnianych. Problem ryby rozginającej kotwicę powinien zniknąć....Tzn oczywiście zmienią zachowanie woblera w wodzie, ale....zawsze można wybrać model mniej podatny na takie zmiany. Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Night_Walker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ostatnio używam te. Zamienniki owner st 41 i myślę, że mocniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Wyglądają podobnie jak tymonowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Bardzo podobne. Ale w tym samym rozmiarze ciut mniejsze i krótsze groty. Od lewej...kamatsu, tymonowka,ownerst36. Nie znalazłem st41. St 36 oczywiście z cienszego drutu, sprężyste ale też bardzo mocne. Dwie z lewej częściej się łamią niż rozginsją , ale to bardziej przy wyczepianiu ryby niż przy cholu czy braniu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 No i właśnie mi się poddają te kotwiczki Kamatsu tylko że w rozmiarze 8, wyglądały na mocarne. Zakupiłem ownery st41 rozmiar 6, zobaczymy co to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ostatnio używam te. Zamienniki owner st 41 i myślę, że mocniejsze IMG_20190612_084652_464.JPGBardzo dobre kotwice. Szkoda że największy rozmiar to 1. Szukam takich do 1/0 do 4/0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ostatnio używam te. Zamienniki owner st 41 i myślę, że mocniejsze IMG_20190612_084652_464.JPGJak z ich grubością, szukam czegoś do wobków sandaczowych, mocnych ale cienkich by wbiły się w jego szczękę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Myślę, że spokojnie wbijesz???? trafiają mi się sandacze jako przyłowy, czasem sumiki. Co prawda zacięcie zostało mi po tym jak kiedyś łowiłem sandacze???? teraz tylko bolenie . Ostrość jest na najwyższym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Bardzo dobre kotwice. Szkoda że największy rozmiar to 1. Szukam takich do 1/0 do 4/0. https://pl.aliexpress.com/item/Anchor-Hook-Super-Sharp-Sea-Fishing-Hooks-Treble-Hook-Triple-Hooks-For-Fishing-Anzol-De-Pesca/32705766464.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.736d5c0f9pizZHŚwietne kotwice, ostre i mocarne. Rozmiary do 4/0. Używam na słoną wodę i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Tak miałem dopisać ale jakoś się skupić nie mogłem.Zakupiłem kotwice Kamatsu grand prix, morskie w rozmiarach od 6 do 1. Spokojnie wystarczyły do uzbrojenia przynęt jakie używam (woblery sandaczowe jak i sumowe).Testy na sucho w garażu pokazały że nie ma przebacz.Do testów użyłem ciężarek około 11kg. Wieszałem go pojedynczo na każdym pojedynczym haku kotwiczek.Przy najmniejszych, nr 6 lekko się odgioł pojedynczy hak w kotwiczce ale po położeniu ciężarka na ziemi powrócił do pierwotnego stanu.Przy kotwicy nr 1 na pojedynczym haku kotwicy ciężarek ten nie zrobił zadnego wrażenia. Można nim było śmiało bujać góra dół. Kotwiczki ostre, twarde, nie boją się czochrania po kamieniach. Przy większych woblerach sandaczowych zastosowałem nr 6 tych kotwiczek i nie zmieniły one za bardzo pracy woblera. Edytowane 2 Lipca 2019 przez cinn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_lbn Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Koledzy czy ktoś z Was używał --> https://www.rhlures.com/kategoria-produktu/kotwiczki/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Mi główki jigowe od Kamatsu pękały. Straciłem szczupaka +-100cm bo hak 2 przy Keitechu 2” pękł. Kilka haków 4 i 6 pękło na okoniach 30-40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja natomiast miałem przypadki pękających oczek w główkach Owner, więc obecnie używam tylko budżetowych główek Provocator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Ja natomiast miałem przypadki pękających oczek w główkach Owner, więc obecnie używam tylko budżetowych główek Provocator.Miałem dokładnie to samo, konkretnie oczka się urywały. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Szukam kotwic do zbrojenia gum, jerkowZnalazlem te, co o nich myslicie?Uzywa ktos ?Sa to te ,co SG zbroi swoje przynety? https://fischdeal.de/deals/savage-gear-y-treble-hook-bulkverpakking-van-100-stuks-keuze-uit-meerdere-maten-15092019?gclid=EAIaIQobChMI8JSb9uTd5gIV2Od3Ch1hrw0rEAYYASABEgI6v_D_BwEPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Ostatnio uzywam i polecam kotwic Owner'a nierdzewnych, tj w oznaczeniach z koncowka TN, a nie BC.Konkretnie ST-41TN albo ST-36TN.Nazywane sa tez stingerami.Krotko mowiac: mniej rdzy w pudelku ktorej napewno nikt nie znosi.Korzysc jest zdecydowanie. Rdza niszczy osztrze. Te nierdzewne dluzej sluza dzieli temu.A przede wszystkim gdy zawiaze sie na trzonku jakas ozdobke muchowa, np. chwoscik, jezynke, bucktail, czy rurke igielitowa fluo, itp.to tam dlugo pozostaje woda, ktora nie wysycha i jest zrodlem rdzy w zwyklych kotwiczkach.Praktycznie sa juz nie do uzycia.Natomiast gdy kotwiczka ma byc jako tzw. stinger, tj. jedna z ostrzy ma byc wbita w gume ktora ma czesto sol w sobie, to powoduje przyspieszona korozje. Edytowane 1 Stycznia 2020 przez leslaw 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Tez zauważyłem, ze czarne ownery 36 lubią skorodować, dlatego zacząłem używać Gamalatsu 13B. Jedyna wada, jaką wg maja te kotwice, to kolor - mam wrażenie, ze przy łowieniu na słońcu boleni czy kleni lepiej, aby kotwica była czarna. (Tutaj chętnie posłucham Waszych opinii na ten temat). Gamakatsu ma tez w ofercie kotwice 13NS, które są ciemne, ale jednoczesnie cieńsze niż 13B i zauważalnie słabsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Im większe słońce tym czarna kotwiczka jest bardziej widoczna dla ryb. Łowię czarnymi i białymi ownerami różnicy w ilości brań nie ma. Generalnie kotwiczka w woblerze pełni funkcję wabiącą, choć zdaję sobie sprawę, że trudno w to uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Z moich doświadczeń, biel nierdzewnych nie idzie w parze ze skutecznością chociaż, uważałem podobnie, że kotwica jest dodatkowym elementem wabiącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Rozumiem, że chodzi o dodatkowe refleksy świetlne, jakie daje srebrna/biała kotwica na słońcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Rozumiem, że chodzi o dodatkowe refleksy świetlne, jakie daje srebrna/biała kotwica na słońcu?Paweł rybę błysk oślepia i zarazem ogłupia, jak to rodzaj żeński leci do błyskotki .Pewnie jest inaczej jak my myślimy, że srebro ich odstrasza a tymczasem jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jozi, nie pozostaje mi nic, jak sprawdzić nasze teorie nad wodą ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jozi, nie pozostaje mi nic, jak sprawdzić nasze teorie nad wodą Wiesz jakie są zasady na rybach, nie ma żadnych zasad . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi