Skocz do zawartości

Gamakatsu ? Owner ? VMC ?

dawidostroda

Rekomendowane odpowiedzi

Przy mniejszych przynetach uzywam Gamakatsu 13B (rozmiary 10, 12 oraz 14) . Wczesniej uzywalem bezzadziorowych Owner ST36. Nie wiem jak jest z wiekszymi kotwiczkami ale w tych mniejszych Owner'y z mojego doswiadczenia sa bardziej podatne na wyginanie niz Gamakatsu. Niejednokrotnie po zlowieniu wiekszego teczaka Owner nadawal sie do wymiany. 

Znieksztalcenia kotwic Gamakatsu rowniez mi sie zdarzaja ale nie sa az tak czeste jak mialem przy Ownerach. 

Naiwnie spytam, czemu nie zastosować jeszcze mocniejszych wersji....np poczwórnie wzmacnianych. Problem ryby rozginającej kotwicę powinien zniknąć....

Tzn oczywiście zmienią zachowanie woblera w wodzie, ale....zawsze można wybrać model mniej podatny na takie zmiany. 

Edytowane przez Night_Walker

Bardzo podobne. Ale w tym samym rozmiarze ciut mniejsze i krótsze groty. Od lewej...kamatsu, tymonowka,ownerst36. Nie znalazłem st41. St 36 oczywiście z cienszego drutu, sprężyste ale też bardzo mocne. Dwie z lewej częściej się łamią niż rozginsją , ale to bardziej przy wyczepianiu ryby niż przy cholu czy braniu .

post-49784-0-70471500-1560331713_thumb.jpg

• Like 1

Bardzo dobre kotwice. Szkoda że największy rozmiar to 1. Szukam takich do 1/0 do 4/0. 

https://pl.aliexpress.com/item/Anchor-Hook-Super-Sharp-Sea-Fishing-Hooks-Treble-Hook-Triple-Hooks-For-Fishing-Anzol-De-Pesca/32705766464.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.736d5c0f9pizZH

Świetne kotwice, ostre i mocarne. Rozmiary do 4/0. Używam na słoną wodę i polecam.

• 3 tygodnie później...

Tak miałem dopisać ale jakoś się skupić nie mogłem.

Zakupiłem kotwice Kamatsu grand prix, morskie w rozmiarach od 6 do 1. Spokojnie wystarczyły do uzbrojenia przynęt jakie używam (woblery sandaczowe jak i sumowe).

Testy na sucho w garażu pokazały że nie ma przebacz.

Do testów użyłem ciężarek około 11kg. Wieszałem go pojedynczo na każdym pojedynczym haku kotwiczek.

Przy najmniejszych, nr 6 lekko się odgioł pojedynczy hak w kotwiczce ale po położeniu ciężarka na ziemi powrócił do pierwotnego stanu.

Przy kotwicy nr 1 na pojedynczym haku kotwicy ciężarek ten nie zrobił zadnego wrażenia. Można nim było śmiało bujać góra dół.

Kotwiczki ostre, twarde, nie boją się czochrania po kamieniach.

Przy większych woblerach sandaczowych zastosowałem nr 6 tych kotwiczek i nie zmieniły one za bardzo pracy woblera.

Edytowane przez cinn
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

Ja natomiast miałem przypadki pękających oczek w główkach Owner, więc obecnie używam tylko budżetowych główek Provocator.

Miałem dokładnie to samo, konkretnie oczka się urywały.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 4 miesiące temu...

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Szukam kotwic do zbrojenia gum, jerkow

Znalazlem te, co o nich myslicie?

Uzywa ktos ?

Sa to te ,co SG zbroi swoje przynety?

https://fischdeal.de/deals/savage-gear-y-treble-hook-bulkverpakking-van-100-stuks-keuze-uit-meerdere-maten-15092019?gclid=EAIaIQobChMI8JSb9uTd5gIV2Od3Ch1hrw0rEAYYASABEgI6v_D_BwE

Pozdrawiam Adam

Ostatnio uzywam i polecam kotwic Owner'a nierdzewnych, tj w oznaczeniach z koncowka TN, a nie BC.

Konkretnie ST-41TN albo ST-36TN.

Nazywane sa tez stingerami.

Krotko mowiac: mniej rdzy w pudelku ktorej napewno nikt nie znosi.

Korzysc jest zdecydowanie. Rdza niszczy osztrze. Te nierdzewne dluzej sluza dzieli temu.

A przede wszystkim gdy zawiaze sie na trzonku jakas ozdobke muchowa, np. chwoscik, jezynke, bucktail, czy rurke igielitowa fluo, itp.

to tam dlugo pozostaje woda, ktora nie wysycha i jest zrodlem rdzy w zwyklych kotwiczkach.

Praktycznie sa juz nie do uzycia.

Natomiast gdy kotwiczka ma byc jako tzw. stinger, tj. jedna z ostrzy ma byc wbita w gume ktora ma czesto sol w sobie, to powoduje przyspieszona korozje.

Edytowane przez leslaw
  • Like 2

Tez zauważyłem, ze czarne ownery 36 lubią skorodować, dlatego zacząłem używać Gamalatsu 13B. Jedyna wada, jaką wg maja te kotwice, to kolor - mam wrażenie, ze przy łowieniu na słońcu boleni czy kleni lepiej, aby kotwica była czarna. (Tutaj chętnie posłucham Waszych opinii na ten temat). Gamakatsu ma tez w ofercie kotwice 13NS, które są ciemne, ale jednoczesnie cieńsze niż 13B i zauważalnie słabsze.

Rozumiem, że chodzi o dodatkowe refleksy świetlne, jakie daje srebrna/biała kotwica na słońcu?

Paweł rybę błysk oślepia i zarazem ogłupia, jak to rodzaj żeński leci do błyskotki :)  :)  :) .

Pewnie jest inaczej jak my myślimy, że srebro ich odstrasza a tymczasem jest odwrotnie.