Skocz do zawartości

WARSZAWSKI RYNEK CASTINGOWY - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo cenny artykol, sklepy powinny po lektorze, laskawszym okiem spojrzec na Jerbaitowiczow. :D

Mysle, ze gdyby tak pokombinowac cos z tytulem artykolu to informacja co do jego tresci bylaby pelniejsza (mysle o wedkach do trolingu i kolowrotkach tradycyjnych)

Mnie najbardziej zaciekawil asortyment sklepu przy Wybrzezu Gdynskim, jest tam poza sprzetem grubym oferta drobniejszych akcesoriow, ktore nie wystepuja nigdzie indziej, np. woblery Zalt, ktore poza trolingiem moga sluzyc rowniez jako jerki/woblery.

Z grubszego sprzetu warta uwagi jest oferta kolowrotkow Penn, moja uwage, z racji zainteresowan przykuly Penny Slammery ( dostepne wszystkie wielkosci) i Penn'y SS.(stala szpula)

A w Fishing Center moja uwage zwrocily trzy trolingowe Batsony, o mocach odpowiednio 20, 25 i 30LBS, 2,6m. Sa to hot shoty, wiec szczytowki jak na te moce maja dosc delikatne...

Co ciekawe, FC wyszedl naprzeciw oczekiwaniom wedkarzy, co do tego najmocniejzego kija 30LBS, ktory nie tylko w moim przekonaniu bylby wiele poreczniejszy, gdyby byl sporo krotszy. Trwaja prace nad porzerzeniem oferty o kij podobny ale o dlugosci ok. 2,3m.. :D (bedzie to kolejny kij stworzony z mysla o potrzebach w Polsce i ....dostepny tylko w FC)

Gumo

p.s.Bravo panowie, nie sadzilem, ze przy takim nawale sprzetu, wyjdzie taki zgrabny artykulik... :mellow:

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

He he,

Gumo - uwiecznilismy Cie na zdjeciu z WMH jako skrybę :mellow:

Zastanawiam sie - choc wiem ze zapytasz po co <_< - jak by ten Batson HS , np. dwuuncjowy, wygladal uzbrojny do trolla ale pod multik :unsure: :unsure:

Zeby tak mial 2,30-2,40 zamiast 2,60 to moze by sie nim i rzucic fajnie dalo wtedy, jako uboczne zastosowanie - ech :unsure:

Hehe, zauwazylem...wyglada jak wizyta komornika (spis inwentarza).... :lol:

Co do tych Batsonow HS to mysle, ze przy 2,3m spokojnie da sie tak uzbroic, zeby pyrgac...

Byc moze da sie tak zrobic i przy dlugosci 2,6m?(wedziska lzejsze i bardziej uniwersalne - zwlaszcza 25LBS)

To jest wlasnie njciekawsze w kijach budowanych, ze z blanku mozna zrobic w pewnych granicach, co sie chce i co potrzeba.

Gumo

p.s.Aaa, zem se zapomnial...w WMH jest tez spory wybor kombinezonow na lodke, odziezy (kamizelki, kurtki), plecaki, torby a takze akcesoria zeglarskie, ktore moga byc pomocne przy tuningu lodzi. Echosondy i gpsy tez sie tam znajda...

Byłem dzisiaj przez chwilę w Kakadu w Arkadii i widziałem kilka kijków castingowych Shakespearea i zdaje się jakiegoś shimano. Niestety spieszyłem się i nie wiem dokładnie co to za modele i jakie mają parametry. Jedno co mogę powiedzieć to, że większość była długa (chyba 275cm). Może następnym razem jak się uda to dokładniej je obejżę.

Tez bylem stosunkowo niedawno w kakadu, byla spora grupa Shakespearow Ugly stikow pod rozne modele kolowrotkow. Ciekawostka byla tez nieliczna reprezentacja sumowych kijow Sangera (dystrybutor Szekspira?). W kazdym razie napis na wedkach widnial shakespeare sanger i byly to wedki raczej nie do metod rzutowo-spiningowo-castingowych...

Gumo

• 3 miesiące temu...

Na początku roku redaktorzy główni napisali takie zdanie

-Jedno mogę powiedzieć - powrócimy do wyżej wymienionych sklepów na początku sezonu szczupakowego.-

W krajach ościennych sezon zozpoczął się kilka miesięcy temu na niektórych wodach Pomorza z miesiąc temu, na terenie kraju ponad tydzień temu, a reportarzu z ponownej wycieczki po sklepach stolicy jak nie ma tak nie ma.

Czy w/w redaktorzy mogliby wypowiedzieć się na temat i podać konkretny termin publilacji wspomniej z ponownego spacerku po sklepach?

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Thymallus obecnie pracuję nad nim. Musisz troszke poczekać (połowa czerwca), bo artykuł będzie inny, niż ten poprzedni. Wymaga znacznie więcej pracy ale będzie przez to atrakcyjniejszy.

Witam kolegów ponownie. Dziś organizator czasu w moim małym komputerku Wyświetlił komunikat -przeczytać II część artykułu Remka o sklepach castingowych-

szukam, szukam i nie mogę znaleść.

Czyżbym coś przegapił?

pozdrawiam

Dziękuję za przypomnienie. Ustaliliśmy (w gronie redakcyjnym), że obecnym priorytetem jest relacja z Roslagen. Prace nad artykułem trwały ponad dwa tygodnie więc niestety nie udało nam ukończyć wspomnianego warszawskiego ryneku castingowego. Zawiedzionych przepraszam i proszę o cierpliwość.

Pozdrawiam

Remek

• 3 miesiące temu...

Pod koniec stycznia redakcja zamieściła artykuł o warszawskim rynku castingowym. Obiecała, że przed sezonem szczupakowym umieści drugą część z rekonesansu po sklepach. W połowie czerwca pisałem ponownie:

Witam kolegów ponownie. Dziś organizator czasu w moim małym komputerku Wyświetlił komunikat -przeczytać II część artykułu Remka o sklepach castingowych-

szukam, szukam i nie mogę znaleść.

Czyżbym coś przegapił?

Dziś jest 14 październik, a moje ponowne czerwcowe zapytanie do redakcji jest dalej aktualne. W tym czasie ukazało się wiele artykułów z udziałem kołowrotków różnego rodzaju. Przez ten rok na forum było wiele zapytań w temacie kołowrotków, zakupu rankingów i.t.d. Ludzie błądzą po kontynentach w poszukiwaniu odpowiedniego modelu, a informacji z lokalnego rynku jak nie ma tak nie ma.... .

Cześć,

Masz Thymallusie rację. Obiecaliśmy i słowa nie dotrzymaliśmy. Nie będę tego robił ponownie bo nie wypada ale obecnie pod palcami mam 4 nowe artykuły i muszę się z nimi uporać. Mam nadzieję, że mi wybaczysz. Przepraszam!

Pozdrawiam

Remek

Remku@ ja wiem, że jesteś zaganiany i jest dużo bieżących tematów. Chciałem tylko zaznaczyć, że temat dla wielu użytkowników jest ważny. Wiesz, że sam mam nie najgorsze maszynki, a miałem na myśli wielu kolegów, którzy na łamach forum szukają, wypytują się, próbują importować z różnym skutkiem.Chciałem, żeby była to uwaga konstruktywna.

Teraz czas na pisanie tego tekstu nie jest najlepszy. Sezon dla wielu powoli się kończy, Szczupaczkom powoli zaczną rosnąć brzuszki... , a półki sklepowe zaczną zarastać kurzem jak to u nas. Dopiero po wiosennych targach nowe dostwy ożywią regały sklepowe. Z drugiej strony pozostaje tradycja prezentów gwiaztkowych i coroczne zapytania - co kupić sobie i najbliższym. Samo życie.

pozdrawiam

@Cezorator, Myślę że masz tutaj pole do popisu. Tak samo można powiedzieć, że nie ma artykułów o rynku na podlasiu czy lubelszczyźnie i innych rejonach (przepraszam że nie wymienię wszystkich). A poza tym chyba żaden z szanownych Panów Redaktorów na śląsku nie mieszka co znacznie utrudnia zbieranie danych. Tak więc do dzieła :D

@Cezorator, Myślę że masz tutaj pole do popisu. Tak samo można powiedzieć, że nie ma artykułów o rynku na podlasiu czy lubelszczyźnie i innych rejonach (przepraszam że nie wymienię wszystkich). A poza tym chyba żaden z szanownych Panów Redaktorów na śląsku nie mieszka co znacznie utrudnia zbieranie danych. Tak więc do dzieła :D

No własnie to nie takie proste :( :(

Śląsk jest największą aglomeracją w Polsce. Ilość wędkarzy u nas jest porównywalna z województwem Mazowieckim.

W pobliskich salonach wędkarskich nie spotkałem takowego sprzętu. W Sosnowcu jest ponoć największy salon wędkarski w Polsce , a takowego sprzętu nie mają :

http://www.pacificpeche.pl/index2.php?pod_id=2&jezyk_id= 1

Tak się zastanawiam, czy w naszym regionie na naszych wodach taki sprzęt sie po prostu nie sprawdza i w związku z tym nie ma niechodliwego sprzętu w sklepach.

Ale może jestem w błędzie???????

Znam jeszcze kilka innych dużych salonów i także nie powiem by w nich było inaczej.

Cezorator,

Wszystko związane jest z opłacalnością biznesu. Uwierz mi, że zapotrzebowanie na wędki castingowe jest minimalne w porówananiu z wędkami spinningowymi czy karpiowymi. Tak samo z przynętami. Myślę, że blaszek obrotowych i gum sprzedaje się 100x więcej niż sliderów.

pozdrawiam

Remek

Witam,

@Cezarator, bywam na Śląsku bardzo często i dużo sie ponim poruszam. Odwiedzam równiez sklepy wędkarskie, bo ceny są niższe niż u mnie w Poznaniu. Co do sprzetu castingowego to praktycznie nieistnieje. W jednym ze sklepów wedkarskich w Siemianowicach Śląskich zobaczyłem woblery Salmo, jak zapytalem o jerki to gostek z za lady wypytywał co to jest :huh: jak wyjasnilem mu po krótce naczym polega łowienie jerkami, skwitował to ,ze na śląsku niewolno lowić na szarpaka, więc pewnie dlatego nikt nie pyta o takie przynęty. :huh: No coments. W Gliwicach jest duzy salon wedkarski nazywa sie team samol. Tam dostaniesz sprzet do jerkowania. Widziałem kije Team Dragon jerk i Ron Thompson z uchwytami castingowymi, oraz bezsterowce do szarpaka, jednak z multikow to już tylko wyciągarki na dordze i chyba jakaś podróba ABU. Świadomie piszę wyłacznie o jerkowaniu bo wędzisk i kołowrotków do castingu nie widziałem nigdy.

to jakby tyle...

Jerzy

a tak na marginesie Sosnowiec to nie Śląsk :lol: :lol: :lol:

Witam,

W Gliwicach jest duzy salon wedkarski nazywa sie team samol. Tam dostaniesz sprzet do jerkowania. Widziałem kije Team Dragon jerk i Ron Thompson z uchwytami castingowymi, oraz bezsterowce do szarpaka, jednak z multikow to już tylko wyciągarki na dordze i chyba jakaś podróba ABU.

a tak na marginesie Sosnowiec to nie Śląsk :lol: :lol: :lol:

Oczywiście dobrze wiem, że Sosnowiec to nie Śląsk tylko Zagłębie. Miałem na myśli województwo śląskie :D :D :D

A czy ten salon w Gliwicach to jest ten po lewej stronie przy drodze jak sie jedzie na Rybnik ?????

Tak kolego z Zagłebia. Team Samol jest na ulicy Rybnickiej. oferta jak na polskie warunki imponująca. podobno w Rudzie Śląskiej jest duży salon wędkarski, ale jakoś jeszcze na niego nie trafilem, może w listopadzie.

:D

Ten sklep to Jeżozwierz. Znajduje się w Rudzie Śląskiej - Kochłowice. Bardzo fajny sklep i ma niskie ceny.

Kupiłem tam wiele rzeczy i jestem zadowolony z obsługi:

http://www.jezozwierz.pl/

Poza tym mają własny duży parking.

Polecam ten salon oraz ten:

http://www.salony-wedkarskie.com.pl/index.php

szczególnie ten w Sosnowcu :D :D :D :D :D