Skocz do zawartości
  • 0

Prologic czy Salmo ??

Patrinho

Pytanie

Co sądzicie o firmie prologic a zwłaszcza o przynętach? właśnie nabyłem sobie niedawno wobler prologic 4player i zaciekawiła mnie firma i inne woblery?? Czy opłaca sie kupować inne woblery czy są łowne itp. zawsze uwielbiałem firmę salmo i zastanawiam sie która firma ma lepsze woblery na szczupaki??

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

która firma ma lepsze woblery na szczupaki??

Relax :lol:

Mówiąc poważniej, pytanie jest produktem marketingowego lansu, gdzie sugeruje się wędkarzowi: kup przynętę X, to na pewno złowisz rybę B) Taką treść niewątpliwie przemycają reklamy w kolorowych czasopismach, nie tylko u nas zresztą :unsure:

Żeby łowić ryby, to najpierw trzeba umieć je znaleźć, potem umieć sprowokować do brania etc. Za te rzeczy w większości odpowiada człowiek - wędkarz, a dopiero potem sprzęt. Oczywiście, dobrze żeby był niezawodny i wygodny ale... sam ryby nie złowi przeciez

Każdy wędkarz z czasem wypracowuje własne techniki, przystosowane do jego wody, jego łowienia - dlatego w zależności od sytuacji, może być bardzo wiele przynęt -wielu firm - które w danych rękach, w danej sytuacji okażą się skuteczne - bądź nieskuteczne.

• 0

Niekiedy jednak szczegóły stanowią różnicę. Na danej miejscówce jedna przynęta będzie skuteczniejsza niż inna. Ja prologic nie używam ale nie znaczy to, że nie są skutecznie - może są. Salmiaków używam i o nich dużo mógłbym napisać.

Pozdrawiam

Remek

• 0

A ja właśnie jestem za przynętami które niepoprawnie pracują:). Już pisałem gdzieś o tym.Przy robieniu woblerów dało mi do myślenia częste przypatrywanie się drobiazgowi, który ucieka przed drapieżnikiem.Ja pewne wnioski wyciągnąłem, teraz mam z górki :mellow:

Nie używam Salmo, nie używam Prologic ani innych seryjnych przynęt.Ta sama przynęta na tym samym łowisku, przy takich samych warunkach u dwóch innych wędkarzy pracuje zupełnie inaczej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

przepraszam za Offa:)

• 0

Dla mnie poprawnie pracujacy to taki, na ktory danego dnia biora ryby danego gatunku.

Niektore gatunki i poszzcegolne techniki beda wymagaly nawet kilku roznie zachowujacych sie woblerow, wziawszy pod uwage, np. taki prosty wariant jak prad wody i prowadzenie w rozych jego kierunkach woblera...

W ogole, jesli chodzi o mnie to mam wrazenie, ze ostatnio w jakims watku okreslilem w punktach, co dla mnie oznacza dobry (poprawny) wobler... :unsure:

Gumo

• 0

Każdy poprawnie pracujący wobler będzie łowny...

A co to znaczy poprawnie pracujacy? :D

Gumo

Poprawnie pracujący to w moim rozumieniu taki który np. przy szybszym prowadzeniu nie koziołkuje a przy wolniejszym nie gaśnie.

To bardzo ogólne stwierdzenie i ... dość nieprawdziwe :D Niektóre przynęty wydawałoby się, że ... nie mogą łowić bo nieprawidło pracują a ... są niesamowicie skuteczne. Wszystko zależy od ryby i metody połowu.

• 0

Woblery z pianki są OK.

Woblery z plastiku,puste w środku są jakieś mało łowne.

Nie wiem czy to jest wina przynęty czy brak wiary w nią z mojej strony:? Przetestowałem kilka plastikowych modeli yo-zuri,rapali itp i piankowe odpowiedniki są jakieś lepsze.Plastikowe woblery po prostu nie sprawdziły mi się.Zawsze wybiorę salmo z pianki niż laserowe super cudo z plastiku :mellow:

• 0

Cale szczescie dla ryb, ze ja lowie tylko na te malo lowne z reguly. :D

A skoro juz sie bawimy, to tak mi sie skojarzylo...jezeli kolejke piwna zapije koniakiem, i poprawie likierem a nastepnie żubrówka to...drugorzedne znaczenie moze miec czy zagryze krakowska sucha, kaszanka czy ślaska... :lol:

Jedno jest pewne...rano obudze sie taki pusty w srodku, z kacem...i pol biedy, jezeli da mi to cos do myslenia... :D

Rzecz jasna wszelkie podobienstwo rzeczy,osob i faktow jest przypadkowa.

Gumo