Skocz do zawartości
  • 0

Zagadkowy problem w silniku Suzuki dt4

hhary1

Pytanie

Witam,dzisiaj postanowiłem przejrzeć tytułowy silnik przed sezonem, dodam,że to mój pierwszy raz  :rolleyes:

Praca miała polegać na sprawdzeniu pompy wody oraz na wymianie oleju w stopie.

Rozkręcanie poszło gładko bez niespodzianek,dopiero po rozkręceniu i wstępnym przeglądzie dostałem wytrzeszczu oczu :blink:

post-50048-0-83984300-1395415170_thumb.jpg

post-50048-0-38730600-1395415250_thumb.jpg

Ta stara pompa była w miejscu pokazanym na zdjęciu,tak to wyglądało po rozkręceniu.

Ktoś to tam wsadził tylko po co ?

Po wyjęciu resztek starej pompy,widać miejsce jak by na jakąś tulejkę i dwie dziury mniejszą i większą

post-50048-0-57733900-1395415593_thumb.jpg

Tą wyżej zasłania gumowa tulejka,która pewnie ma za zadanie uszczelnić połączenie

post-50048-0-06596400-1395416160_thumb.jpg

Tej dolnej tulejka już nie zatyka i tu pytanie czy ten "patent" miał na celu zatkanie tej dziury,czy dodatkowo miało to uszczelnić,czy miało służyć jako jakiś amortyzator drgań,czy jeszcze w innym celu ktoś to tam wsadził?

Wyjąłem pompę i wydaje mi się,że jest ok.

Guma jest nie skruszała,wytarć jakiś większych też nie widać,natomiast jest troszkę odkształcona od pracy.

post-50048-0-49485000-1395416707_thumb.jpg

post-50048-0-54245200-1395417032_thumb.jpg

Pęknięty też był klin od śruby,w sumie to nie klin tylko pręcik stalowy,czy mogę go zastąpić innym o tym samym wymiarze,czy muszę szukać oryginalnego ?

Dodam,że maszyna młoda nie jest,delikatnie mówiąc  :)

post-50048-0-21204600-1395417346_thumb.jpg

Trzeciego kawałka nie było,albo mi gdzieś wypadł podczas rozkręcania.

Mam nadzieje,że ktoś rozumie o co chodzi z tą starą pompą i mi to wyjaśni,bo na ten moment nie mam zielonego pojęcia czy to usunąć,czy skręcać z tym dziwadłem,czy jak? :unsure:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prawda jest taka,że ja nie mam żadnego kontaktu z żadnym serwisem.

Silnik kupiłem w zeszłym sezonie i tylko jeden raz na nim płynąłem (brak czasu),w tym sezonie miałem sobie popływać i dlatego zabrałem się za serwis.

Jeśli evin możesz mi pomóc, to będę bardzo wdzięczny.

Jeśli ktoś będzie gdzieś w serwisie ze swoim silnikiem, prosił bym o sprawdzenie czy nie mają takiej części.

Jeśli ktoś trafi gdzieś na jakimś forum na informację o częściach do suzuki dt4 to też proszę o info.

Ogłoszenie zamieszczę też w dziale kupno,ktoś kto tu nie zagląda może mieć części do suzuki dt4

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

• 0

wyslij mi to za 50 pospawam.

spodzina kompletna( z pompa wody), bez sruby to koszt 500zł

Dzięki evin,ale cena jest dla mnie nie do zaakceptowania.Parę groszy więcej dałem za mój silnik  :D

Dzisiaj robiłem fotki mojej maszyny i tak się zastanawiałem który to rok (nigdzie daty nie znalazłem)

W którym miejscu data produkcji być powinna?

• 0

Cześć Kamil

Wysłał to bym z chęcią,ale evin po obejrzeniu zdjęć pewnie zrezygnował z naprawy i zaproponował spodzinę.

Dla jasności może źle mnie avin zrozumiałeś,jestem zainteresowany naprawą uszkodzonej części.

Nie wiesz Kamil gdzie znajdę datę produkcji na moim silniku?