pitt Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 dla uzupelnienia dodam, ze japonskie linki sa w wiekszosci przypadkow produkowane tak, aby spelnialy wymogi IGFA, wiec ich rzeczywista wytrzymalosc jest z reguly nizsza od podanej na opakowaniu producenta ... innym bonusem linek japonskich jest fakt, ze bez wzgledu na moc ich grubosc jest taka sama w przypadku tego samego oznaczenia, co koledzy trafnie zauwazyli, czyli PE1.2 i nylon 1.2 i FC 1.2 beda zajmowaly +/- tyle samo miejsca na szpuli kolowrotka, bez wzgledu na ich wytrzymalosc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Dzięki wielkie, właśnie o to mi chodziło, czyli obliczając ilość plecionki JDM na kołowrotek, możemy przyjąć ilość żyłki o znanej średnicy o tym samym PE.Nie wiem czemu wszyscy się oburzają gdy używam pojęcia średnica plecionki, kiedyś na wymiarowaniu obiektów usiłowano mnie nauczyć iż każdy obiekt ma trzy wymiary tj, długość, szerokość i grubość, przy oznaczaniu przekroju poprzecznego ważne są dwa ostatnie, więc jeżeli plecionka ma grubość, to musi też mieć szerokość, chyba że mówimy zwyczajowo jak np. o grubości włosa. Pojedyncze użycie wymiaru grubości występuje tam gdzie dwa pozostałe wymiary są nieistotne, np. warstwy, powłoki, arkusze itd. Wydaje mi się iż pojęcie grubość plecionki jest tak samo mało precyzyjne jak średnica plecionki, bo dlaczego mówimy o średnicy np. lin wspinaczkowych, asekuracyjnych czy okrętowych, które też nie są idealnie okrągłe w przekroju.Kolegom, którzy wątpią w możliwość zmierzenia średnicy/grubości plecionki, polecam próbę z użyciem dwu suwmiarek opartych o siebie i ustawionych pod kątem 90 stopni (dla dokładniejszego pomiaru wskazane jest wyjęcie z nich sprężynek). Nie jest to na pewno sposób precyzyjny, tyle że błąd takiego pomiaru jest zaskakująco niewielki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 A ja proponuje co niektorym mniej teoryzowac i lowic w sieci to sie takich problemow uniknie :-) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 plecionki nie maja srednicy, sa plaskie a w najlepszym przypadku eliptyczne, dlatego tez czesc z nas stara sie nie paplac na wzor katalogow i unika slowa srednica ... nie trzeba sie oburzac, ale warto byc rzeczowym metody pomiaru kontaktowego wielokrotnie okazaly sie bardzo niedokladnymi, najdokladniej mozna, takie tasmy, zmierzyc bezkontaktowo @mirekokojezeli nie znasz materialu 'album rodzinny', to zajrzyj do mojego bloga, do wpisow z tej krotkiej serii ... potrafia otworzyc oczy, nawet jezeli zabrzmialo to nieskromnie, to jednak fakt pozostaje faktem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 @Pitt ale takie rzeczy to tylko w polsce niestety a dziwi mnie to bardzo bo pletka jest uzywana do kazdej metody pramtycznie i to nie od dzis. Wiadomo ze wielu siega po linki japonskie po raz pierwszy i moze brak troche orientacji dlatego to co napisal kolega powyzej o odpowiednikach w linkach mono jest jak najbardziej trafne i tym bym sie kierowal. Wszystko inne to robienie sobie samemu pod gorke i strata czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 dlatego to co napisal kolega powyzej o odpowiednikach w linkach mono jest jak najbardziej trafne oczywista oczywistosc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierzba Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Używam od 2 miesięcy YGK#1 zauroczyłem się i dokupiłem YGK#1,2 i 1,5 fajnie bo możnan kupić odcinki 200m bo jak dla mnie 300 to da dużo a 125 tak jak w turnamencie 8x trochę za mało.Wstępnie pozytywnie oceniam śliska, cieńka .W tym sezonie stawiam na tą markę napisze coś więcej chłopaki po intensywnym łowieniu a ,że jestem co 2 dzień to nie będą miały lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 proponuję nie schodzić poniżej #1, dobrze radzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierzba Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 proponuję nie schodzić poniżej #1, dobrze radzęodnoszę wrażenie ,że 1 jest bardzo cienka aż głupio mi się łapie odnoszę wrażenie,że jest słaba łowiłem wcześniej turnamentem 8 brite daiwy 0,16 który po sezonie łowienia rwie się jak papier w rękach.Może Ty masz jakieś pozytywne obserwacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 pierwsza seria (bez upgrade) mnie zawiodła zeszłej jesieni używałem Upgrade #1.5 - same pozytywne wrażenia sprowadziłem znajomemu Upgrade #0.6 i #0.8 i niestety się rwie (nie na węźle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierzba Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) #1,5 zdążyłem 2 razy użyć i bez problemu sum 8kg holem siłowym wyleciał z wody.Test pozytywny Czytałem trochę o Twoich węzłach; co do niej proponujesz ja używałem polamera ale obserwuje i staram się słuchać doświadczonych kolegów bo zawsze warto się uczyć Edytowane 19 Maja 2014 przez wierzba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Linki nie trzymają parametrów grubości. Nie trzymaja wytrzymałości. Więc chyba jedynie moze nas interesować ile czego na jaka szpule nawinac sie da.I jak szybko to coś sie zużyje...Przy wyborze linki do danych zastosowan kieruje się własnym widzimisię :Pe 1,5 na pstragiPe 1,2 na zestaw lekki uniwersal na duza rzekePe 2,0 szczupaki i sandacze. ..Jak cos mnie rozczaruje to więcej nie kupuje. Linki zuzywam dosc szybko Edytowane 20 Maja 2014 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) mi wychodzi z doświadczenia, że linki X8 JDM można nawinąć więcej niż odpowiadającemu mu teoretycznie nylonowi, "grubość" jest OK, ale są bardzo miękkie i zbiją się w mniejszą objęctość te YGK G-Soul co się rwą, to tak jakby miały wady struktury co pewien odcinek, bo rwą się czasami podobno bardzo łatwo, a czasem trudną ją zerwać, tak więc jeśli cienka z YGK, to polecam Utra Dyneema WX8 sprawdzona, cienka, mięciutka, cichutka, mocna i ...... dostępne już ostatnie egzemplarze Edytowane 20 Maja 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) zazdroszczę tych pstrągów, mi #1.5 daje spokojnie radę przyłowom w postaci sumków do 1,5m Edytowane 20 Maja 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Tego bialego g soul 1,5 mocno na pstrągach meczylem.Kusi cena - chyba 16 usd.Cicha i fajnie miekka. Ostatnio miałem okazję porownac z pp slick 15 lb.Slick mocniejsza. Ale nie taka komfortowa rzutowo.Łowie z przyponem. Wiaze uni na 10 nawojow.Na początku pekaja przypony 12 lub 16 lb.Po paru dniach łowienia peka juz linka. Łowie w patragowej czystej wodzie. Teraz kupiłem avani 1.5 .Jest 2x droższy jak nie będzie służył dwa razy tyle to więcej go nie kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 zazdroszczę tych pstrągów, mi #1.5 daje spokojnie radę przyłowom w postaci sumków do 1,5m Nie czas i nie miejsce na dyskusje jakim zestawem cwicze Na razie jeden mi poszedł po zerwaniu linki. Na wysokiej wodzie wybrał schron pod drzewem w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) raczej nie będzie (sea Bass), ale komfort rzutowy wzrośnie ja męcze od zeszłego roku Daiwy X6 UVF +Si i kurde pierwszy raz od dłuższego czasu nie mogę znaleźć powodu do próbowania następnych, Wisła, a nie straciłem na każdej więcej niż 10m przez sezon cena niestety masakra, jak by na to nie patrzył to obiektywnie żadna plecionka nie jest tyle warta Edytowane 20 Maja 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 jak by na to nie patrzył to obiektywnie żadna plecionka nie jest tyle wartaTeż tak myślałem, kupując 20 funtowe PP i P-line w 2009 roku. Służą dzielnie do dzisiaj (myślę, że dzięki przyponom z FC) A teraz, to nawet nie jestem w stanie odróżnić, która jest która. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 A teraz, to nawet nie jestem w stanie odróżnić, która jest która.Witam , dlatego ja zapisuje gdzie co nawijam :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Też tak myślałem, kupując 20 funtowe PP i P-line w 2009 roku. Służą dzielnie do dzisiaj (myślę, że dzięki przyponom z FC) A teraz, to nawet nie jestem w stanie odróżnić, która jest która.Od 09 wymieniłem wszystkie wedki i kolowrotki Pewnie więcej niż jeden raz. O linkach nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Od 09 wymieniłem wszystkie wedki i kolowrotkiPewnie więcej niż jeden raz.O linkach nie wspomnę Bo Ty Danielu pewnie troche częściej ode mnie lowisz. I większe ryby.Na moje potrzeby, TE linki są na "5".Czy troć morska, czy rzeczny sandacz, czy jeziorowe szczupaki, linka trzyma moc...... Chociaż, aptekarzem nie jestem, nie mierzyłem na ile "spadła" w ciągu tych lat.Kołowrotka też nie zmieniłem (do tych zastosowań).Jakoś tak jest, że do cięższych zadań,niezmiennie (7 letnia?) InfinityQ 3000 z 2 szpulami w zapasie.Jakiś taki stały w uczuciach się robię Na okonie mam YGK Soul #0,8(?) od Kamila.Zajebiscie latają paprochy i wszelaki drobiazg a wypełniła po brzegi plytką szpulkę Emblema 2500. Jest ze mna II sezon.Mankament? Czasami lubi "się zawiązać" w supelek i wowczas troszke jej ubywa. Ale jak dotad niewiele. Edytowane 21 Maja 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 zapomniałem wspomnieć o jednaj, bardzo ważnej zalecie linek X8 JDM, zwłaszcza dla fanów castingu, linki te praktycznie nie zbierają wody, nie zobaczycie pięknych fajerwerków wodnych przy rzucie, dzięki temu łowię nimi w bardzo niskich temperaturach bez przemoczonych i przemrożonych dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Potwierdzam,woda nie kapie po dłoniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierzba Opublikowano 13 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ok sam sobie zaopiniuję może się przyda komuś. Z uwagi na juz prawie roczny test mogę cos wiecej napisać . YGK G-Soul Upgrade PE X8 rozmiar #1,5 Wady: W miejscu którym łowię jest mnustwo zaczepów w postaci ostrych kamieni plecionka :ucina się jak nożem, Zalety:duża wytrzymałosćbrak skrecania siębardzo cichanie traci koloru lekko po roku wyblakła Podsumowanie: Całkowicie zadowalajacy sprzęt. Przerzuciłem wszystkie plecionki obecnie w teście grubości #0,6 #1 i #1,2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Też dzisiaj kupiłem YGK G-Soul Upgrade PE X8 rozmiar #1,5(30lb), mam nadzieję że to będie ostatnia pletka 30lb w tym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi