Skocz do zawartości

Sbirulino z mucha

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na muche nie lowilem jestem totalnym laikiem.W Holandii, gdzie zaczalem lowic od 1.04-31.05 jest zakaz uzywania przynet sztucznych z wyjatkiem muchy do 2.5cm.Chcialbym uzywac spinningu zbrojac zestaw w sbirulino.Ma ktos takie doswiadczenia?Jakies namiary na takie muchy, ktore sprawdza sie w tym okresie.I jak wogole na to lowic, sbirulino jak i mucha sa mi zupelnie obce.Pzdr

Zapomnij. ;)

Będziesz mieć co chwile obcinane zestawy przez holenderskie szczupaki.

Nawet 10 centymetrowe tak łapałem.

Na muchy i gumowe imitacje robali.

Mam kilkadziesiąt przeróżnych przynęt , zestawów , bombard i wszystko leży w szafie.

Same straty nad wodą.

Lepiej poczekaj na sezon i pobaw się ze sbirulino z jakimś większym streamerem.

Jak już masz ciśnienie na sbirulino w NL to lepiej wpadnij na jakieś stawy pstrągowe.

Tam można zazwyczaj tylko na sbirulino z muchą albo z pastą, albo na modne ostatnio zestawy " tremarella".

Koszą tym pstrągi niesamowicie.

Co do tych dozwolonych 2,5cm - może to być też mały wobek , ale z jednym tylko , pojedynczym hakiem.

Ja mam cały zestaw takich maleństw od Janusza (woblery z Bielska) , ale bez grubego FC też strach łapać.

A to jak mozna wobki do 2,5cm to co innego :) dostalem informacje na innym forum, ze tylko mucha, a pytalem o woblerki.O szczupaki sie nie boje, chcialbym lowic przy opaskach z dosc szybkim nurtem i raczej powierzchniowo, moze te male krokodylki beda wolaly spokojna wode w klatkach badz kanty przy glowkach.Troche smuzakow mam, 2.5cm boniciaki tez :) moze wyposaze sie w lil bugi od salmo, 2cm s chyba 2.8gr wiec bedzie to latalo dobrze, moze bolki sie skusza bo one chyba nie maja okresu ochronnego prawda?Haki offsetowe polecaci?Mefisto ma chyba w ofercie pojedyncze haki do wobkow, ktos uzywal?A i jesli to bedzie jakis 2.5cm sdr z dosc dlugim sterem, to ten ster tez traktuja linijka?Dzieki za pomoc.

Tzn z glowek nie wolno lowic? Ale jaja dzieki za ostrzezenie, pewnie bylbym w plecy.Co jeszcze powinienem wiedziec lowiac na rzece, przy opaskach na wabiki do 2.5cm lacznej dlugosci wraz ze sterem, uzbrojone w pojedyncze haki?Czy hak  zalicza sie jako dlugosc woblera?

E tam to i tak jest pikus wzgledem innych krajow.Przez dwa miechy nie wolno lowic na sztuczne przynety aby drapiezniki sie potarly, nie jest tak zle :) a i jeszcze zakaz lowienia w nocy poza wyjatkami.Wole sie wszytskiego dowiedziec niz pozniej swiecic oczami i udawac glupka ze skoro nie mowie po holendersku to moge wszystko bo nie wiedzialem.

Tzn z glowek nie wolno lowic? Ale jaja dzieki za ostrzezenie, pewnie bylbym w plecy.Co jeszcze powinienem wiedziec lowiac na rzece, przy opaskach na wabiki do 2.5cm lacznej dlugosci wraz ze sterem, uzbrojone w pojedyncze haki?Czy hak  zalicza sie jako dlugosc woblera?

Jak na mój rozum to 2,5cm ma mieć cały zestaw - wobler,ster,hak.

Nie wiem czy na pewno na wszystkie główki nie można , ale chodzi o to ,że nie chcą by po nich łazić i dewastować.

Tak przynajmniej było na główkach na De Ijssel.

Kamyczki co do milimetra poukładane.

https://www.google.nl/search?q=micro+lure&rlz=1C1DVCM_enNL388NL391&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Go0uU5KGM4am0AW1zYDwAw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=898#q=de+ijssel+rivier&spell=1&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=nFU07yhk39NeDM%253A%3BX5uDJfrwJjEBfM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.geoplein.nl%252Fcms%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F11%252Fnevengeul.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.geoplein.nl%252Fcms%252F%253Fp%253D5103%3B411%3B413

https://www.google.nl/search?q=micro+lure&rlz=1C1DVCM_enNL388NL391&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Go0uU5KGM4am0AW1zYDwAw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=898#q=de%20ijssel%20kribben&tbm=isch&imgdii=_

Wiele terenów nad rzekami jest tez prywatnych.

Wypasają nad nimi krowy i owce.

Nie wszystkie bywają ogrodzone.

Właściciel ma prawo Cię z nich wyprosić , więc staraj się nie łowić w miejscach gdzie już ktoś wcześniej łowił i zostawił jakieś śmieci bo będzie na Ciebie.

Najlepiej łowić w niedzielę bo Holendrzy śpią skacowani do 13.00 po sobotnich trzech piwach. :lol:

Ja wchodziłem na główki i policja wodna raz przepływała.

Oblukali przez lornetkę , machnąłem im ręką "hello" i popłynęli.

Te wszystkie reguły w NL tak jak i u nas - pełne niejasności. ;)

Edytowane przez makamba
  • Like 2

Kurcze to ja po glowkach latalem.Ale czo one takie poukladane ladnie byly to chyba raczej nie :)  a co do lowienia w tym okresie na sztuczne przynety to widze ze skorka nie warta wyprawki 2,5cm ze sterem i z hakiem to wychodzi na to ze musi byc samo oczko, kolko lacznikowe i hak:) chyba dopiero w czerwcu zapoluje na boleslawy, za to do maja kwietnia postaram sie byc jeszcze kilka razy.Pzdr

• 2 lata później...

Witam. Zapytam w prost. Chcę tę metodę wykorzystać na morskie trocie i nie tylko. Może jak się uda to i nawet skorzystać z tej metody w morzu północnym.Nigdy nic nie wiadomo. Wędka ma długość 2.85 CW 10-50 a druga 3 m CW 10-60.

Jakie byście polecili bombki na morze? Tonące, wolno tonące czy pływające?

Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jak to całe Sbirulino ugryść?? Czytałem wiele na ten temat ale każdy swoje i taka kołomyja że głowa boli.

Znajdzie się chętny by to łopatologicznie opisać bo metoda ciekawa i podobno skuteczna.

Pozdrawiam