grunwald1980 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Witam.Na muche nie lowilem jestem totalnym laikiem.W Holandii, gdzie zaczalem lowic od 1.04-31.05 jest zakaz uzywania przynet sztucznych z wyjatkiem muchy do 2.5cm.Chcialbym uzywac spinningu zbrojac zestaw w sbirulino.Ma ktos takie doswiadczenia?Jakies namiary na takie muchy, ktore sprawdza sie w tym okresie.I jak wogole na to lowic, sbirulino jak i mucha sa mi zupelnie obce.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Zapomnij. Będziesz mieć co chwile obcinane zestawy przez holenderskie szczupaki.Nawet 10 centymetrowe tak łapałem.Na muchy i gumowe imitacje robali.Mam kilkadziesiąt przeróżnych przynęt , zestawów , bombard i wszystko leży w szafie.Same straty nad wodą.Lepiej poczekaj na sezon i pobaw się ze sbirulino z jakimś większym streamerem. Jak już masz ciśnienie na sbirulino w NL to lepiej wpadnij na jakieś stawy pstrągowe.Tam można zazwyczaj tylko na sbirulino z muchą albo z pastą, albo na modne ostatnio zestawy " tremarella".Koszą tym pstrągi niesamowicie. Co do tych dozwolonych 2,5cm - może to być też mały wobek , ale z jednym tylko , pojedynczym hakiem.Ja mam cały zestaw takich maleństw od Janusza (woblery z Bielska) , ale bez grubego FC też strach łapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 A to jak mozna wobki do 2,5cm to co innego dostalem informacje na innym forum, ze tylko mucha, a pytalem o woblerki.O szczupaki sie nie boje, chcialbym lowic przy opaskach z dosc szybkim nurtem i raczej powierzchniowo, moze te male krokodylki beda wolaly spokojna wode w klatkach badz kanty przy glowkach.Troche smuzakow mam, 2.5cm boniciaki tez moze wyposaze sie w lil bugi od salmo, 2cm s chyba 2.8gr wiec bedzie to latalo dobrze, moze bolki sie skusza bo one chyba nie maja okresu ochronnego prawda?Haki offsetowe polecaci?Mefisto ma chyba w ofercie pojedyncze haki do wobkow, ktos uzywal?A i jesli to bedzie jakis 2.5cm sdr z dosc dlugim sterem, to ten ster tez traktuja linijka?Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Chyba ze sterem się długośc liczy.Uważaj na główkach.Teoretycznie obowiązuje zakaz wchodzenia na główki.Kontrolerzy mogą się nie przyczepic , ale policja wodna potrafi podpłynąć i mandat wlepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Sam chciałem kiedyś u nas sbirolino wypróbować nawet kupiłem kilka różnych i do tego muchy... ale koniec końców kupiłem muchowke. Ale mam nadzieje sprawdzić ta metodę np na tęczakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Tzn z glowek nie wolno lowic? Ale jaja dzieki za ostrzezenie, pewnie bylbym w plecy.Co jeszcze powinienem wiedziec lowiac na rzece, przy opaskach na wabiki do 2.5cm lacznej dlugosci wraz ze sterem, uzbrojone w pojedyncze haki?Czy hak zalicza sie jako dlugosc woblera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Co do haków to możesz nawet karpiowe zaadoptować byle miały miejsce na kółko łącznikowe. Restrykcyjny kraj ta Holandia z jednej strony można trawę jarac a z drugiej takie zakazy... ale dzięki temu mają ryby w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 E tam to i tak jest pikus wzgledem innych krajow.Przez dwa miechy nie wolno lowic na sztuczne przynety aby drapiezniki sie potarly, nie jest tak zle a i jeszcze zakaz lowienia w nocy poza wyjatkami.Wole sie wszytskiego dowiedziec niz pozniej swiecic oczami i udawac glupka ze skoro nie mowie po holendersku to moge wszystko bo nie wiedzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Tzn z glowek nie wolno lowic? Ale jaja dzieki za ostrzezenie, pewnie bylbym w plecy.Co jeszcze powinienem wiedziec lowiac na rzece, przy opaskach na wabiki do 2.5cm lacznej dlugosci wraz ze sterem, uzbrojone w pojedyncze haki?Czy hak zalicza sie jako dlugosc woblera?Jak na mój rozum to 2,5cm ma mieć cały zestaw - wobler,ster,hak.Nie wiem czy na pewno na wszystkie główki nie można , ale chodzi o to ,że nie chcą by po nich łazić i dewastować.Tak przynajmniej było na główkach na De Ijssel.Kamyczki co do milimetra poukładane. https://www.google.nl/search?q=micro+lure&rlz=1C1DVCM_enNL388NL391&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Go0uU5KGM4am0AW1zYDwAw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=898#q=de+ijssel+rivier&spell=1&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=nFU07yhk39NeDM%253A%3BX5uDJfrwJjEBfM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.geoplein.nl%252Fcms%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F11%252Fnevengeul.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.geoplein.nl%252Fcms%252F%253Fp%253D5103%3B411%3B413 https://www.google.nl/search?q=micro+lure&rlz=1C1DVCM_enNL388NL391&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Go0uU5KGM4am0AW1zYDwAw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=898#q=de%20ijssel%20kribben&tbm=isch&imgdii=_ Wiele terenów nad rzekami jest tez prywatnych.Wypasają nad nimi krowy i owce.Nie wszystkie bywają ogrodzone.Właściciel ma prawo Cię z nich wyprosić , więc staraj się nie łowić w miejscach gdzie już ktoś wcześniej łowił i zostawił jakieś śmieci bo będzie na Ciebie. Najlepiej łowić w niedzielę bo Holendrzy śpią skacowani do 13.00 po sobotnich trzech piwach. Ja wchodziłem na główki i policja wodna raz przepływała.Oblukali przez lornetkę , machnąłem im ręką "hello" i popłynęli.Te wszystkie reguły w NL tak jak i u nas - pełne niejasności. Edytowane 23 Marca 2014 przez makamba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Kurcze to ja po glowkach latalem.Ale czo one takie poukladane ladnie byly to chyba raczej nie a co do lowienia w tym okresie na sztuczne przynety to widze ze skorka nie warta wyprawki 2,5cm ze sterem i z hakiem to wychodzi na to ze musi byc samo oczko, kolko lacznikowe i hak:) chyba dopiero w czerwcu zapoluje na boleslawy, za to do maja kwietnia postaram sie byc jeszcze kilka razy.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 http://jerkbait.pl/topic/35856-szczurmycha-ala-streamer-xxl/co prawda inne gabaryty ale zusammendokupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin31 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Witam. Zapytam w prost. Chcę tę metodę wykorzystać na morskie trocie i nie tylko. Może jak się uda to i nawet skorzystać z tej metody w morzu północnym.Nigdy nic nie wiadomo. Wędka ma długość 2.85 CW 10-50 a druga 3 m CW 10-60. Jakie byście polecili bombki na morze? Tonące, wolno tonące czy pływające? Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jak to całe Sbirulino ugryść?? Czytałem wiele na ten temat ale każdy swoje i taka kołomyja że głowa boli.Znajdzie się chętny by to łopatologicznie opisać bo metoda ciekawa i podobno skuteczna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi