Skocz do zawartości

Farby perłowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas się stroję pod test farb Schmince do areo. Bo są również (podobno) bardzo dobre do malowania ręcznego. 

Jest jeszcze kwestia techniki jaką się stosuje do malowania ręcznego. Farby, które ma Rudi staram się używać do malowania ręcznego, jednak dla mnie mają ograniczone zastosowanie. Kiedyś też dostałem inne farby od piotro82 i z nimi jest podobnie. Są w nich takie, które dają większe możliwości, ale to głównie metaliki i perły właśnie. Podstawowe kolory już nie koniecznie.

Najlepiej (tak uważam) przed zakupem większej palety kolorów, kupić jeden kolor do testów i sprawdzić go według własnych oczekiwań.

Ja używałem perłowych lakierów Sikkensa. U mnie jest taki sklep z lakierami i można sobie zamówić nawet 100ml. Jest katalog i wybierasz jaki chcesz odcień. Da radę po rozcieńczeniu malować aerografem. Ale też fajnie malowało się zanurzeniowo. Zwłaszcza jak wobler miał np pomalowany grzbiet na czarno. Po zanurzeniu w perłowym lakierze pieknie się ten czarny zamieniał w taki zielonkawy opalizujący ( miałem perłowy z zielonkawymi drobinkami). Tak że ja polecam lakiery Sikkensa. 

Czarny kolor na grzbiet to Motip matowy. Nic się nie gryzło. Na to szedł Hartzlak albo dwuskładnikowy Sikkens bezbarwny i wychodziło twarde jak szkło :)

Edytowane przez Riqelme