Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Ok., w takim razie pytanie z innej strony. Wśród, których typów szukać krótkiej i uniwersalnej pod względem używanych przynęt (twarde i miękkie) wędki z przeznaczeniem na nasze okonie, o cw. do ok 7-10g, takie 6 lub 8lb mocy? Wędki japońskie jeżeli chodzi o "moc" podzielił bym tak:- ajing- mebaru- trout- bass Teraz trzeba sobie wybrać długość. Zakładam że ok 2m. Akcję - pewnie ex-fast lub fast. Szczytówkę T,S,HS,SS, Ciężar wyrzutu już podałeś, moc 6-8lb wystarczy na każdego okonia. Po ciężarze przynęty i mocy jakiej szukasz to skupił bym się na wędkach bass lub jak napisał Kamil trout. Ja bym obejrzał serię Bosco Nuovo i Veloce Neo ale modele Bosco 612UL i Veloce 642L. Zapas mocy pozwala na wyjęcie okonia trzymającego się ogonem zatopionego wiadra Polecam filmiki na YT z połowu bassów w krzakach. Kamil pisał o trout i przyznam się że właśnie zamówiłem sobie dwa (nieprodukowane już) Albero Varivasa ale jako uniwersały na łódkę (głównie ze względu na design) ale nie celowane pod okonia. Dla mnie średnio nadają się do małych gumek Natomiast "typowe" kije okoniowe są w dwóch pierwszych grupach np Calzante Finezza i Corto. Wg mnie łagodniejsze dla okonia, szanujące wargę i pracujące na całej długości blanku. Niedługo wrzucimy obszerny opis Calzante 832L-T po pół roku nad Wisłą. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Pojawiły się na stronie w Japonii nowe modele o których mówiłem że mają być Finezza RVhttp://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/index.php/FINEZZA-RVVeloce Neo RVhttp://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/index.php/VELOCE-RVVigore '16http://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/index.php/16_VIGORESilveradohttp://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/index.php/SilveradoFinezza Casthttp://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/index.php/Nuovo-FINEZZA_baitmodel Pierwsze dwie serie dołączą do eksportowych modeli Argento RV i będą na naszym rynku. Opinie mile widziane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Brawo ! Teraz tylko czekamy na polski cennik . Ciekawe , czy cena Finezzki RV niższa o jakieś 25% od Nuovo'15 przełoży się również na nasz rynek ? Zastanawiam się również jakie przelotki są montowane na Finezza RV - z krzaczków nic nie wynika , przy wersji english nie mogę znależć modelu . Jakieś info ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) All models, SiC ring in top guide, others adopted the Alconite ring. Equipped with a KR guide system, improvement of the flight distance, guide setting with reduced line trouble to a minimum. teraz wiadomo z czego ta cena Edytowane 4 Lutego 2016 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Dzięki ! Ale prezentują się fajnie , a i waga też niczego sobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 ja nie podważam, że to zacne wędki, pytałeś o cenę, to teraz wiesz czemu niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Brawo ! Teraz tylko czekamy na polski cennik . Ciekawe , czy cena Finezzki RV niższa o jakieś 25% od Nuovo'15 przełoży się również na nasz rynek ? Zastanawiam się również jakie przelotki są montowane na Finezza RV - z krzaczków nic nie wynika , przy wersji english nie mogę znależć modelu . Jakieś info ? No jeszcze nie zrobili na angielski. A czemu miała by się nie przełożyć? Seria ma być tańszą alternatywą dla Finezza 15 więc na pewno taką będzie. Redukcja kosztów na tańszych przelotkach (święte słowa bazyloss) ale osobiście wolę Fuji Alconite niż przelotki "typu" SiC Modele wydają się ciekawe (zamawialiśmy je w ciemno znając tylko numer katalogowy) designem nawiązują do Finezza Neo więc nie powinno być wtopy Nasza partia kończy się robić w marcu więc w kwietniu powinny być już w kraju. Ja osobiście liczę na taką serię:http://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/index.php/Bellezza Na razie bawię się najprostszym modelem Bellezza EX a ten zapowiada się dużo lepiej. Rosjanie już mieli je w zeszłym roku ale teraz seria ma być na resztę świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 ja nie podważam, że to zacne wędki, pytałeś o cenę, to teraz wiesz czemu niższa Wykorzystanie w blanku Kevlar Graphite Cloth i O.S.S sugeruje że mogą być fajne. Zastanawia mnie to mocowanie kołowrotka bo osobiście preferuję VSS ale może ktoś ma większe doświadczenie z mocowaniem IPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Dla mnie uchwyty typu VSS lub IPS akceptowalne są jedynie z nakrętką nakręcana od dołu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 mocowanie jak mocowanie, w IPS pianka ma większą średnicę bliżej osi stopkiIPS16 jako alternatywa VSS17 w kijach 20-25lb, albo właśnie z KDPS od góry przy UL-XUL ps. u mnie tylko VSS i czasem IPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 ja nie podważam, że to zacne wędki, pytałeś o cenę, to teraz wiesz czemu niższa Byłbyś absolutnie ostatnią osobą , którą bym o to podejrzewał . Ja zresztą też . A wytłumaczenie oczywiście zrozumiałem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Wertując ofertę rockfish-ową natknąłem się na tajemniczy skrót TG . Co to oznacza ? Parametry jakby te same , kolorystyka inna . Tutaj http://www.olympic-co-ltd.jp/enfishing/index.php/GONFS-732UL-T i tu http://www.olympic-co-ltd.jp/enfishing/index.php/GONFS-732UL-T-TG . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 no ciekawe, nie widzę różnicy w parametrach różnica w kolorze / dedykacji : for ladies and children Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Kolorek mocno odważny , chociaż jako stare children , gdybym dostał pod choinkę , podjąłbym to wyzwanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Zbieram wiadomości na temat tego kija. Ktoś może coś powiedzieć na jego temat.http://team-rapa.pl/sklep/produkt/finezza-nuovo-15-682sul-s/Dostępny tutaj, tyle o nim wiem co z opisu wyżej. Edytowane 4 Marca 2016 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Pewnie najlepiej będzie zagadnąć Rafała.Ja co prawda miałem w ręce kije z serii Finezza Nuovo ale nie akurat ten o który pytasz.Szukałem szybkiego krótkiego kijka do ostrzejszego jigowania i bardzo podeszła mi seria Veloce Neo.Te z serii Finezza Nuovo które macałem były raczej wolniejsze,może trochę w typie pracy "kultowego" Parabellum SG .Veloce Neo mnie zauroczył ,przykleił mi się w Art-Rodzie do łapy i musiałem go zabrać.Nie miałem dotąd do czynienia z japońskimi kijami,wykonanie moim zdaniem absolutnie bez uwag.Dobrze też wiedzieć że i Veloce i Finezza są robione w Japonii,niższe i tańsze serie chyba w Chinach.Nie wiem czy ma to wpływ na jakość wykonania,tych tańszych nie brałem pod uwagę a więc i nie oglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Mam model oczko mocniejszy 3lb GNFS-6102UL-S. Co konkretnie chcesz wiedzieć, nie jest to idealnie ten model który Cię interesuje ale może w czymś pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Opisują extra fast-wszystko zależy jak kto pojmuje szybkość kija .Jeżeli jest prawidłowo opisany to powinien nimfami rzucać spokojnie, mam nadzieję że jest spolegliwy w dolniku a nie miękki szczyt- mocny dolnik.To ma być zupełny UL, który bezwysiłkowo rzuca nimfami z główką wolframową czy zwyklą mosiężną.Pewnie trzeba będzie uderzyć do źródła bo to praktycznie nowy produkt. Blanki Matagi przy tym wydają się zbyt mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Mam model oczko mocniejszy 3lb GNFS-6102UL-S. Co konkretnie chcesz wiedzieć, nie jest to idealnie ten model który Cię interesuje ale może w czymś pomogę.Interesuje mnie czym najmniejszym rzucasz bezproblemowo, jakie przynęty obsługuje komfortowo, jaki jest jego max. przynęty.Ja myślę o nimfach na główkach zwykłych, wolframowych ewentualnie ołowianych max do 1,5g+gumka 3cm ewentualnie robaczek gumowy na główce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukash10 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 tutaj możesz zobaczyć kijek w akcji: https://www.youtube.com/watch?v=ktFgA2sRxQk&ebc=ANyPxKo9C_1AH8Uqmh0na7Vbz29lVcPLfxupQPS81mHjUUFOB5BZFhupobptOxwwkTX1_kgtSf6iEIDhi3yib1igdP9QdXYgdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 wędka o bardzo delikatnym, ale sprężystym szczycie (Solid Tip)potem szybko nabiera mocy, ale tak do 2/3 jeszcze ładnie pracuje, dalej juz typowe Aji, mocne i dość sztywne, pomijając wklejkę, to wędka spokojnie do główek nawet 7-8g + mała gumkai do tego właśnie zaprojektowana, łowienie makreli na małe przynęty, na duuużych głębokościach i agresywnego podbijania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Interesuje mnie czym najmniejszym rzucasz bezproblemowo, jakie przynęty obsługuje komfortowo, jaki jest jego max. przynęty.Ja myślę o nimfach na główkach zwykłych, wolframowych ewentualnie ołowianych max do 1,5g+gumka 3cm ewentualnie robaczek gumowy na główce. Wędka jest szybka, nie mylić ze sztywna. Gaśnie po wymachu, nie buja nią.. Sama wklejka jest szybka i delikatna ale nie miękka jak z niskomodułowego węgla. 1g lata już bardzo dobrze. Najlżej łowiłem 0.4g odległości nie były rekordowe ale lepsze od innych wykałaczek które miałem Dragonfly, FX701-1 wyjątkiem był SuperTrout TR60 z tego najdalej latały takie pchełki. Najciężej 7g na zestawie dropshotowym. Główki, czeburaszki 5g plus gumiś 2 cale.. Dolnik jest mocny ale nie kołkowaty, mocy dużo, poradzi siebie ze sporym przyłowem. W TR60 blank pracuje cały, można zawinąć w kółko. W Finezzie tak głęboko nie zapracuje, ale to dwie zupełnie inne konstrukcje. TR60 typowo pstrągowy UL a Finezza rock fishe. Jeżeli chcesz łowić okonie czy białoryb na mikoprzynęty nie znam lepszego patyka na dzień dzisiejszy jak Finezza Nuovo, ale coś mi się wydaje że to będą pstrągi na UL, chyba że mnie te nimfy zmyliły. Jeżeli tak to poszedłbym w stronę Matagi SuperTrout TR60 Edytowane 4 Marca 2016 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukash10 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Mam model oczko mocniejszy 3lb GNFS-6102UL-S. Co konkretnie chcesz wiedzieć, nie jest to idealnie ten model który Cię interesuje ale może w czymś pomogę. Miałeś może w rękach model mocniejszy niż ten co posiadasz, pytam o ten model: http://www.olympic-co-ltd.jp/enfishing/index.php/GNFS-762L-T czy nie będzie za mocny do połowu okonia na główkach 1-4g + tłusta gumka 2" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Macałem, niezbyt długo była w moich rekach żeby się jakoś rozpisywać, ale okonie na główkach 1-4g plus guma ogarnie bez problemu, za mocny na pewno nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Myślę o połowie okoni ewentualnie białorybu na różne cudaki np. hak z główką mosiężną i sztuczny robak. Taki zestaw nie będzie ważył więcej jak 1g, by go rzucić na przyzwoitą odległość musi być kijek w granicach 4lb, w miarę ze spolegliwym szczytem. Ten co mnie interesuje jest opisany z linką do 2,5lb czyli powinien być odpowiedni do takich pchełek. Kwestia jest takajak się ładuje pod takimi pchełkami i na jaką odległość można posłać taki zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi