Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

z Twojego pytania wysnuwa się wniosek, że przedmiotowy blank jest mało czuły, jeśli tak, to zejdź proszę na ziemię ;)

dwa, to Japończyk ten blank pewnie opisałby jako mocne 14lb, takiego odpowiednika w JP nie znajdziesz

Edytowane przez BazyL
  • Like 1

Kilkaset godzin spędzonych w zeszłym sezonie na wodzie. Kilkaset godzin w aucie na dojazdach (3 godziny na dojazd i powrót) Ze zmęczenia jedno auto rozbite (wylądowałem w rowie) Dlatego mam 2graty na dojazdy nad wodę. Reasumując, setki godzin wpatrywania się w plecionkę/szczytówkę męczy. Jak stoję na twardym dnie nie ma problemu. Kij przenosi idealnie wszystko. Można dać odpocząć oczom. Jak nie jest twardo to kapa. Więc czy jest jakiś badyl co przeniesie sygnał z miękkiego dna na dłoń? Dla mnie jest to poważny problem. Opad w 80% guma, główki 7-20gram

Też kiedyś naiwnie myślałem, że nawet jak w nurcie przynęta opada na dno muliste, to obowiązkiem kija jest mocno uderzyć mnie w łapkę...Mikado nie uderzało, Jaxony nie uderzały, Kongery, Dragony...a teraz nie chcą Phenixy czy inne Elitki. Serio B) Nawet plecionka nie zda się na wiele, gdy dno miękkie, a opad przynęty spowalnia opór wody. Za to przy braniu czuję takie pie...piękne uczucie, że zapominam o niemożliwym :) Może koguty? Zresztą sandacz często sygnalizuje branie tak delikatnie, że tak czy siak coś trzeba obserwować, jak nie szczytówkę, to linkę.

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

Widzę że Śląsk, to zapraszam w marcu do Sosnowca na targi, trzeba zabrać swoją wędkę i porównać z naszymi. Wiem że na sucho to nie to samo ale i tak będzie to wyraźniejsze niż opisy w internecie. Z ciekawości zapytam jaka to linka jest używana do opadu? Właściwie to interesuje mnie kolor? 

• Like 1

Coś się zmieniło. Mam nadzieję że na korzyść ale to jak zwykle wyjdzie w praniu i czas pokaże ;)

Zapraszam do zapoznania się z nowymi warunkami gwarancji i serwisu.

http://team-rapa.pl/news/graphiteleader-2017/

Pozdrawiam

• Like 3

Taki prosty sposób na sucho na sprawdzanie czułości, przesunąć linkę z węzłem przez przelotke, na jednych kijach czuć to doskonale na innych mniej, przekłada się to nad wodą. Zresztą wymachujac kijem da się w miarę ocenić jak przenosi drgania. Kupiłem jedna daiwe i wiedziałem że będzie dobrze, i jest dobrze, dokupilem jeszcze jedna, drozsza z " lepszym" bankiem , po zabawie w domu miałem obawy, które niestety nad wodą się potwierdziły.

Taki prosty sposób na sucho na sprawdzanie czułości, przesunąć linkę z węzłem przez przelotke, na jednych kijach czuć to doskonale na innych mniej, przekłada się to nad wodą. Zresztą wymachujac kijem da się w miarę ocenić jak przenosi drgania. Kupiłem jedna daiwe i wiedziałem że będzie dobrze, i jest dobrze, dokupilem jeszcze jedna, drozsza z " lepszym" bankiem , po zabawie w domu miałem obawy, które niestety nad wodą się potwierdziły.

Masz rację. Taki test zdaje egzamin i może już dać jakiś pogląd na czułość wędki. Twój test jest wykorzystywany w Japonii przez każdego szanującego się producenta blanków i fakt robi wrażenie ale oczywiście na sucho. Nad wodą czucie może być już zaburzone wieloma czynnikami :) 

post-57777-0-87194300-1485162853_thumb.jpg

Wędki o zwiększonej czułości oznaczone są w tym przypadku O.S.S.

• Like 1

Z nowych nowości pojawiła się nowa odsłona japońskiej strony Graphiteleader

Poniżej wrzucam co będziemy ściągać na nasz rynek z nowości 2017

http://www.olympic-co-ltd.jp/2017/products/belezza-rv/

http://www.olympic-co-ltd.jp/2017/products/finezza-prototype/

http://www.olympic-co-ltd.jp/2017/products/corto-rv/

http://www.olympic-co-ltd.jp/2017/products/tiro-mr/

http://www.olympic-co-ltd.jp/2017/products/veloce-rv/

Te serie dołączą do oferty z http://team-rapa.pl/news/graphiteleader-2017/

Myślę że będzie w czym wybierać ;)

Ze smutnych wieści Olympic nie potwierdza możliwości zamówienia wędek z serii Finezza Nuovo 15 oraz serii Veloce Neo więc prawdopodobnie w najbliższej dostawie trafią do nas ostatnie egzemplarze tych wędek :(

Niestety ta nowa odsłona japońskiej strony Graphiteleader'a jak dla mnie na niekorzyść... mniej czytelna i np. brak średnic blanków w specyfikacji.

15' Finezza Nuovo oraz Veloce Neo - brak tych serii to faktycznie smutna informacja.

Akurat czytelność jest dla mnie ok ale słuszna uwaga średnica szczytu troszkę bardziej istotna niż długość transportowa. Spytamy się czemu już nie ma podanego tego parametru...

Niestety my zaczynaliśmy w 2015 roku Finezza Nuovo wchodziła na rynek po 2 latach ta seria zostaje zastąpiona... no właśnie nie do końca widomo czym bo Finezza RV to model tańszy a prototype lub prototype limited znacznie droższy. Brakuje mi osobiście pozycji środka.

Pożyjemy zobaczymy i wnioskami się podzielimy ;)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

W wątku okoniowym obiecałem słów kilka o moim nowym nabytku , czyli Corto EX 6102L-T . Kijek kupiony na przełomie roku doczekał się inauguracji stosunkowo niedawno ,  a że sprawdził się w 100% jeśli chodzi o założenia , jakie przyświecały mi podczas zakupu , to już piszę co i jak  :) .

Potrzebowałem okoniówki na nieco głębszą wodę niż łowię na co dzień i nieco bardziej szczytowego w prowadzeniu niewielkich stosunkowo przynęt , oscylujących jednak masą sumaryczną w pobliżu górnego zakresu ciężaru wyrzutowego . Mówimy tu o głębokościach rzędu 2,5 - 4,5 metra najczęściej i gumkach od calowych drobniaczków po dwucalowe tłuścioszki Relaxa lub 3-3,5" wąskich przynęt dżapońskich , z główkami od 3 do 7,5 grama . 

Dotychczas używany przeze mnie GOCXS-732UL-T sprawdzał się na tego typu łowisku bardzo dobrze , jednak ze względu na charakterystykę pracy zbliżoną bardziej do Mebaru , ze stosunkowo spolegliwym szczytem ( znakomitym zresztą do animacji wszelkiego typu robali i gum bez pracy własnej , które uwielbiam ożywiać mniej lub bardziej dynamicznym rozedrganiem szczytówki ) odnosiłem wrażenie , że brakuje mi czasem dostatecznej sztywności zestawu przy główkach 5-7 gram do nadania często wymaganej , dynamicznej pracy przynęty . Czasami gruby okoń na 4 metrach też potrzebuje mocy w górze , kiedy dostanie w twarde ;) .

Dlatego też szukałem czegoś bardziej zbliżonego charakterystyką do Aji , jednak z zachowaniem tej kapitalnej "miękkości" i ciepła ugięcia pod obciążeniem , jakie reprezentuje seria EX ( a miałem też w łapce japońskie Corto 732L-T , które ze względu na bardzo wysoki moduł blanku było piękne  ;) , mega czułe , mega sztywne i zdecydowanie bardziej sandaczowo-okoniowe niż odwrotnie ) . I wybór padł na GOCXS-6102L-T , który kilkukrotnie wcześniej miałem okazję macać przy okazji Targów na stanowisku Rafała . Kij jest zdecydowanie bardziej sztywny od swojego dłuższego brata , co zresztą oczywiste ze względu na mniejszą długość . Inaczej uzbrojony . Przelotka wejściowa przesunięta zdecydowanie bardziej do góry i znacznie mniejsza , chyba 16-stka . Przelotki Fuji KR Sic w srebrnych ramkach . Dolnik minimalnie dłuższy . Animacja przynęt w w/w parametrach wzorowa , bez żadnych opóźnień . Sygnalizacja szczytem , jeśli ktoś potrzebuje , słabsza od 732UL-T co oczywiste z racji małej ustępliwości góry , jednak te 3 gramy z calową gumką są widoczne . W górnym zakresie łowiłem 2" kopytko Relaxa i 7,5 grama Gamakatsu - absolutny komfort , nic nie klękało . Ciężej nie potrzebowałem ale odnoszę wrażenie , że zapas jeszcze był znaczny . I mówię tu o dynamicznym prowadzeniu przynęty . Czucie przynęty , kontaktu z twardym i brania wzorowe co zresztą normalne , bo łowię tylko na plecionki  :D . Zacięcia bardzo pewne , ugięcie pod rybą miodzio  :wub: . Obawiałem się nieco , jak to będzie wyglądało w akcji , ponieważ na sucho kijek jest taką bardziej sztywną szpadą , ale pod zacniejszą rybką gnie się pięknie i płynnie , bez żadnych przesztywnień podobnie zresztą , jak dłuższy braciszek . Pod rybką mniejszą gnie się bardzo podobnie , ale po prostu mniej . Ale zdecydowanie jest większa moc zestawu , jednak bez strat w finezji . Okoń 40-stka , szczupak 60-tka z głębokiej wody dają mnóstwo frajdy z holu przy jednoczesnym zachowaniu pełnej kontroli nad rybą . Choć odnoszę też wrażenie , że hol jest nieco bardziej nerwowy i dynamiczny z racji mniejszej długości i miękkości szczytówki oraz innego uzbrojenia , przesuwającego zdecydowanie obciążenie w kierunku szczytu w porównaniu do 732UL-T .

Wykonanie absolutnie bez zastrzeżeń , żadnych niedoróbek związanych z montażem czy jakością materiałów , a mówimy tu o budżetowej wersji składanej w Chinach . Fajne łączenie typu spigot w kevlarowym oplocie , materiałowy dwukomorowy pokrowiec . Ja osobiście wybrałem te właśnie modele ze względu na zakres obsługiwanych przynęt oraz bardzo specyficzną charakterystykę ugięcia . Pomimo sporej mocy w górze są to rasowe okoniówki z taką dużą dozą ciepła podczas pracy pod rybą . U mnie na razie pokrywają potrzeby ulajtowego ( lub lajtowego jak kto woli  :) ) obławiania wód , na jakich bywam najczęściej w obrębie metody jigowej , bo tylko nią się praktycznie posługuję w sezonie łódkowym .

Edytowane przez malinabar
  • Like 8