Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też swojego potworka Corto ex bardzo sobie cenię. Napaliłem się strasznie na okoniowke z pracowni. Lecz z każdym kolejnym dniem pytam się po co. Skoro Corto łowię okonie,szczupaki, zabieram ja na klenia,jazia przy okazji mniejszym razorem rzucę za bolkiem. Bolusie takie do 60 cm mają zero szans. Na łowisku gdzie sandacze 50 cm spokojnie sobie radzi. Okonki 15 cm jak i 40 cm nie gubi. Brania czuć elegancko. Złowiłem nim szczupaka na około 4 kg, fakt trochę z nim się po męczyłem. Ale mając już mocniejszy kołowrotek miałem na brzegu szczupaka około 90cm który został wyjęty w 5 minut. Przynęty od 1g do 6-7g plus 2,3 cala kaitechy, robale, woblerki od 2cm do 6-7cm,boczny trok pałeczkę max 10g. Jedyne chyba co zrobić będę mógł to zastąpić uchwyt który się zużyje lub założyć torzite zamiast sic. Póki co trzeba zacząć łowić, a nie świrować ze sprzętem jak to ostatnio czynię. Pozdrawiam i jestem tego samego zdania co koledzy wędka super....

• Like 1

Ja też swojego potworka Corto ex bardzo sobie cenię. Napaliłem się strasznie na okoniowke z pracowni. Lecz z każdym kolejnym dniem pytam się po co. Skoro Corto łowię okonie,szczupaki, zabieram ja na klenia,jazia przy okazji mniejszym razorem rzucę za bolkiem. Bolusie takie do 60 cm mają zero szans. Na łowisku gdzie sandacze 50 cm spokojnie sobie radzi. Okonki 15 cm jak i 40 cm nie gubi. Brania czuć elegancko. Złowiłem nim szczupaka na około 4 kg, fakt trochę z nim się po męczyłem. Ale mając już mocniejszy kołowrotek miałem na brzegu szczupaka około 90cm który został wyjęty w 5 minut. Przynęty od 1g do 6-7g plus 2,3 cala kaitechy, robale, woblerki od 2cm do 6-7cm,boczny trok pałeczkę max 10g. Jedyne chyba co zrobić będę mógł to zastąpić uchwyt który się zużyje lub założyć torzite zamiast sic. Póki co trzeba zacząć łowić, a nie świrować ze sprzętem jak to ostatnio czynię. Pozdrawiam i jestem tego samego zdania co koledzy wędka super....

Którego modelu dokładnie używasz Bartek? ;)

HS- hard solid, czyli trochę utwardzona wklejka.

792 ul-t to szczytówka tubular.

Jeżeli porównywać dwa identyczne modele np: 792l- hs Corto i Calzante, są bardzo podobne.

Być może są różnice materiałowe, ale dla wędkarza niedostrzegalne ????Jedynie kolor tych wędek różni się znacząco ????

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Mam takie pytanie-rozważam kupno lekkiej trociówki-wielkorzeczny mocniejszy uniwersał i w związku z tym mam takie pytanie -czym różnią się od siebie graphiteleader argento nuovo 962 ml między avidem 9,6'mhf2?Który szybszy ,czulszy itp.Preferuję głębokie ugięcie.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Masz ktoś może zdjęcia ugięcia CORTO EX 732UL-T ? Strasznie kusi mnie ta wędka do animacji wszelkiego typu robali i gum bez pracy własnej :)

No właśnie , Mateusz , rozwiń myśl jakich zdjęć potrzebujesz ? Maciek ma to Corto , ja mam - coś cykniemy jeszcze jak potrzeba  :) .

Nie ma takiego numeru póki co  :D . Set 732 i 6102 ogarnia wszystko , czego potrzebuję przy okoniowaniu . Choć 6102L-T to już poważny sprzęt jeśli chodzi o moc , to jednak zdecydowanie częściej używam 732L-T . Jeśli miałbyś gdzieś możliwość zanabyć krótszego - polecam  :) !

Nie ma takiego numeru póki co  :D . Set 732 i 6102 ogarnia wszystko , czego potrzebuję przy okoniowaniu . Choć 6102L-T to już poważny sprzęt jeśli chodzi o moc , to jednak zdecydowanie częściej używam 732L-T . Jeśli miałbyś gdzieś możliwość zanabyć krótszego - polecam  :) !

ex 610L-t nie ma już chyba wszędzie w zasięgu internetu i karty kredytowej, może gdzieś w jakimś sklepie stacjonarnym. Pisałem do Rafała- cisza, w ogóle dawno go nie było tutaj

Osiągalne są dżapońskie corto w EU, ale drogie toto, 230E trzeba kłaść i nie wiem czy te moje poważniejsze okonie to docenią.......

Niecały tysiak za dżapan Corto to dobra cena . Jednakowoż ciężko powiedzieć , czy to jest to , czego szukasz nie macając i nie doginając kijka wcześniej ... Gdzieś kiedyś już opisywałem wrażenia z krótkiego kontaktu z GORTS-732L-T i zdecydowanie była to lekka sandaczówka w moim odczuciu , ogarniająca poważne okonie z głębokiej wody łowione na poważne już przynęty . Kij przepiękny zresztą i wart grzechu . I do oglądnięcia w Polsce jakby co  ;)  :) ...

Niecały tysiak za dżapan Corto to dobra cena . Jednakowoż ciężko powiedzieć , czy to jest to , czego szukasz nie macając i nie doginając kijka wcześniej ... Gdzieś kiedyś już opisywałem wrażenia z krótkiego kontaktu z GORTS-732L-T i zdecydowanie była to lekka sandaczówka w moim odczuciu , ogarniająca poważne okonie z głębokiej wody łowione na poważne już przynęty . Kij przepiękny zresztą i wart grzechu . I do oglądnięcia w Polsce jakby co  ;)  :) ...

Niestety, ja jestem leń- by jeździć po kraju i wędki oglądać ;) Zostają mi wschodnie produkcje filmowe i mnóstwo pytań do sprzedawców.

A i jeszcze gapa ze mnie co do ceny- bo te 6102 Jp wychodzi  1350 a nie tysia....

Co do zasady- to szukam mocniejszej okoniówki na głębszą wodę/lekkiej sandaczówki na płytszą.  Wiem, gdzie leży ten JP Corto ;)

To ten GORTS-732L-T jest jakby dla Ciebie choć jest to tak niemiłosierna szpada, mimo że opisana fast (nie ex fast!) że ja nie dałem nią rady łowić i poszła do ludzi. Opis jest zupełnie z kosmosu, uruchamia się gdzieś w połowie opisanego CW i  sięga powyżej.

Edytowane przez FidoAngel

To ten GORTS-732L-T jest jakby dla Ciebie choć jest to tak niemiłosierna szpada, mimo że opisana fast (nie ex fast!) że ja nie dałem nią rady łowić i poszła do ludzi. Opis jest zupełnie z kosmosu, uruchamia się gdzieś w połowie opisanego CW i  sięga powyżej.

O, to już konkret info.

Realnie co obsłuży górą? 3 smukłe cale porobi z 8-10g?

Dotarło corto 732lt dżapońskie. Szybkie jak błyskawica, gnie się bez przesztywnień ale w mniejszym zakresie niż chiński braciszek ex. W sumie akcją to przypomina mi kraaga xf 5lb ale z pełniejszym ugięciem i mocniejszym blankiem u dołu.   Będzie jak znalazł na dwucyfrowe głębokości no i dwuskład to jest.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...