Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Finezza do 7g powinna być ok, ale rozważ też silverado do 15g,będziesz miał większy górny zakres podawanych przynęt.

Puki co pochwalę się przyłowem na finezzę do 5g????

Z kołowrotkiem tp15 c2000s i duelem 0,3pe trochę zabawy było????

post-48006-0-24183500-1556969818_thumb.jpg

Edytowane przez fish28
  • Like 5

Od dłuższego czasu jestem w posiadaniu kijka ARGENTO GOARVS 962ML. Długość 2,90m, cw. do 32g.

Poznaję go, do kilku dni, w połowach bałtyckich rybek. Na dzień dzisiejszy nie będzie to w pełni miarodajna opinia ale kilkanaście ryb już wyholowałem. Głównie belony w ok. 70+cm długości oraz trzy trocie, w tym jedna ponadwymiarowa i dwie w dł. 43 i 47 cm.

Na podstawie tych krótkich obserwacji:

-zacięcie na plecionce pewne, nawet na maksymalnym dystansie,

-rzuty bezwysiłkowe na bardzo przyzwoite dystanse,

-hol ryby jest pewny a wędka świetnie amortyzuje wszelkie niespodziewane zrywy,

-jak dotąd spadöw nie odnotowałem.

Kijek kupiony z myślą o łowach morskkich troci, moim zdaniem, prócz nich i belon, sprawdzi się w brzegowych połowach sandaczy na przynęty gumowe oraz boleni.

Ps.

Wiem oczywiście, że to etap poznawania jego możliwości ale może te informacje będą dla kogoś, choć częściowo przydatne????.

Edytowane przez popper
  • Like 4

...Puki co pochwalę się przyłowem na finezzę do 5g...

Mój szczupły na finezzkę do 5g i plećkę 3,1kg - 80cm, 3,85kg :D Jest moc w tych kijaszkach, ten jakoś słabowity nie był, na okonie zdecydowanie szukał bym kijka do 5g B)

post-64785-0-36424500-1557418731_thumb.jpg

Edytowane przez rey
  • Like 2

Fajnie, przydałby się jeszcze jakiś stacjonarny sklep na Górnym Śląsku lub w Małopolsce, co by człowiek mógł pomacać przed zakupem. Choć puki co, mam nosa do zakupów internetowych, bo zawsze trafiam w to co chciałem. Ba, czasem nawet jest lepiej niż myślałem????

Myślę że w ciągu tygodnia przedstawię tutaj moje spostrzeżenia odnośnie silverado 5-20g które dwa dni temu do mnie dotarło.

Puki co, po dwóch wyprawach jestem bardzo zadowolony????

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Absolutnie inne wędki :) Finezza to ultralajt z delikatnym szczytem typu solid, a Corto mimo że jest opisane tak samo do 5g to jest moc Light i hardsolidem czyli znacznie sztywniejszym, mniej poddającym się szczytem. Generalnie wszystkie corto to wędki Aji - bardzo szybkie i sztywne, zaprojektowane po to żeby łowić na lekkie przynęty makrelki które mają twarde pyski i trzeba sztywnego blanku żeby wciąć. Finezzy są bardziej spolegliwe(ale absolutnie nie są wolne). Miałem okazję łowić Super Corto Esagonale ze szczytem HS które opisane było do 4g, a w pełnym komforcie podbijałem 3"+8g główka(myślę że można jeszcze więcej), a przy finezce do 5g komfort konczy się przy 5g+2". 

Edytowane przez Karpiu95
  • Like 2

@Karpiu95 dzięki za szczegółowe rozpisanie różnic pomiędzy finezzką a corto.

Czyli najbardziej zbliżonym modelem do starej finezzki będzie?

Wyszły teraz w 2019 nowe finezki --> http://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/products/19-finezza/ i jest tam wersja solid do 5g

Miałem okazje pomachać nimi u Rafała i zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Chyba one będą najbliżej Finezzy Nuovo.

A poza tym to jak chcesz sprawdzoną starą finezke nuovo do 5g, to chyba nie bedzie problemu zeby używke kupic ,bo o dziwo często się na giełdzie pojawiają jeszcze.

Tiro Prototype 842ML-T

Czy ktoś z Was potrafi mi to wytłumaczyć:

https://m.youtube.com/watch?v=_LAMyc3cX6k

Od 21 minuty 30 sekundy do 27 minuty.

Waga kijka 112 gramów ale to jakiej wagi kołowrotka potrzeba do jej zbalansowania to...chyba jakieś... no sam nie wiem.

Co o tym sądzicie?

Tiro Prototype 842ML-T

Czy ktoś z Was potrafi mi to wytłumaczyć:

https://m.youtube.com/watch?v=_LAMyc3cX6k

Od 21 minuty 30 sekundy do 27 minuty.

Waga kijka 112 gramów ale to jakiej wagi kołowrotka potrzeba do jej zbalansowania to...chyba jakieś... no sam nie wiem.

Co o tym sądzicie?

Witam,

zgodnie z kryterium wyważenia statycznego spinningu, prezentowanego przez tego recenzenta, przy takim sposobie trzymania wędziska, gdze jego palec wskazujący leży naprzeciwko krawędzi szpuli - potrzeba kołowrotka o masie 372g.

Taką masę razem z żyłką ma prezentowany przez niego morski kołowrotek Shimano w rozmiarze 4000.

Muszę to kiedyś sprawdzić na moim wędzisku - mam ten model i kołowrotki o tych samych wielkościach i masach.

Pozdrawiam

Edytowane przez MieczysławS

Witam,

zgodnie z kryterium wyważenia statycznego spinningu, prezentowanego przez tego recenzenta, przy takim sposobie trzymania wędziska, gdze jego palec wskazujący leży naprzeciwko krawędzi szpuli - potrzeba kołowrotka o masie 372g.

Taką masę razem z żyłką ma prezentowany przez niego morski kołowrotek Shimano w rozmiarze 4000.

Muszę to kiedyś sprawdzić na moim wędzisku - mam ten model i kołowrotki o tych samych wielkościach i masach.

Pozdrawiam

Masz ten model Tiro Prototype?

No dla mnie to trochę jakieś nieporozumienie  żeby wędkę o masie 112g wyważał kołowrotek który waży prawie 400g.

Wydaję mi się, że uchwyt jest za nisko osadzony a dolnik za krótki stąd konieczność aż takiej wagi kołowrotka. 

Ale wy tak poważnie czy nigdy nie mieliście w ręku kija ważącego 112g :o

Poważnie. Masz jakieś swoje spostrzeżenia?  ;)

Może napisz jakie miałeś w ręku fabryczne kijki o długości conajmniej 2,55 i cw- 4-24 z wagą 112g lub podobną. 

Edytowane przez sslonio