Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

A może tak ;)...

Wziąłem teraz w rękę Varivasa Violente 7'3" o wadze 83g i wyważył go, centymetr powyżej końca stopki kołowrotka, kołowrotek o wadze 320g. I jest ok czy nie jest ok?

Jeżeli Tobie takie połączenie pasuje - to ok dla mnie jakoś niekoniecznie. 

A jak byś przykręcił do tego Varivasa kołowrotek o wadze ok 200g to będzie dla Ciebie ok czy nie ok? 

Chłopki, te Graphiteleadery to lipa jakaś jest, szczególnie te najtańsze, EX 6012L-T...Na giełdę  z tym i niech idzie do ludzi ;)

A tak poważnie mówiąc, to krótsza rękojeść nie jest wcale problemem, za to umożliwia twitcha, animowanie gumy z nadgarstka. Może oni tam ręce krótsze mają i stąd taki koncept. Z innej beczki, to nie są kije na potwory, w zasadzie nie ma wyboru u nas powyżej klasy M w spinie, stąd może taka rękojeść nie jest koniecznością?

Do tego Varivasa przykręcam kołowrotek o wadze 160g i łowię tak całymi dniami :)

Tak lekkich kijów nie ma potrzeby wyważać aby komfortowo łowić.

Widocznie ten Varivas jest wędką bardzo dobrze zbalansowawaną i wyważoną skoro zarówno 180g jak i 320g jest dla Ciebie ok. Niektóre wędki nawet jak bierzesz do ręki bez kolowrotka to są tak dobrze wyważone, że możesz przykręcać do nich prawie wszystko i będzie ok. 

Chłopki, te Graphiteleadery to lipa jakaś jest, szczególnie te najtańsze, EX 6012L-T...Na giełdę  z tym i niech idzie do ludzi ;)

A tak poważnie mówiąc, to krótsza rękojeść nie jest wcale problemem, za to umożliwia twitcha, animowanie gumy z nadgarstka. Może oni tam ręce krótsze mają i stąd taki koncept. Z innej beczki, to nie są kije na potwory, w zasadzie nie ma wyboru u nas powyżej klasy M w spinie, stąd może taka rękojeść nie jest koniecznością?

Przy krótszej wędce - zgoda. Twitch - jak najbardziej. Ale Tiro Protoype 842 ML ma 2,55 długości więc to nie jest typowa wędka do twitch'a. Podtrzymywanie nadgarstkiem wędki opadającej do przodu w dół jest niewygodne dla mnie. A wyważenie wędki ważącej 112g kołowrotkiem 372g to dla mnie nie za ciekawe połączenie. 

Przy krótszej wędce - zgoda. Twitch - jak najbardziej. Ale Tiro Protoype 842 ML ma 2,55 długości więc to nie jest typowa wędka do twitch'a. Podtrzymywanie nadgarstkiem wędki opadającej do przodu w dół jest niewygodne dla mnie. A wyważenie wędki ważącej 112g kołowrotkiem 372g to dla mnie nie za ciekawe połączenie. 

Zawsze możesz odlać plombę ołowianą, kapsle są w nich dość wydatne. Wiem, że to nie jest oczekiwane, ale możliwe rozwiązanie. 

Zawsze możesz odlać plombę ołowianą, kapsle są w nich dość wydatne. Wiem, że to nie jest oczekiwane, ale możliwe rozwiązanie. 

Jest to jakieś rozwiązanie ale przy wędce made i japan w tej cenie można by oczekiwać, że obędzie się bez takiej plomby  ;)

Z drugiej strony RuInternet łowi tymi kijami, podpięte kręcioły i 2500, i 4000, także nie jest to chyba krytycznie ważna sprawa.

Nie znam się na japońskiej filozofii wędek,ale np bassowe kije STC mają równie krótkie dolniki. Coś więc na rzeczy jest.

Masz ten model Tiro Prototype?

No dla mnie to trochę jakieś nieporozumienie  żeby wędkę o masie 112g wyważał kołowrotek który waży prawie 400g.

Wydaję mi się, że uchwyt jest za nisko osadzony a dolnik za krótki stąd konieczność aż takiej wagi kołowrotka. 

Uchwyt sięga do łokcia, od osi stopki kołowrotka do do końa dolnika jest 34,5cm. Sam recenzent ocenia, że taka długość jest dla niego idealna.

Ponadto facet mówi, że na rybach jeszcze go nigdy nie miał ocenia go jedynie tak na sucho.

Łowiłem nim tylko jeden raz, nie pamiętam czy z ze Stellą 2500 czy z Vanqushem 2500 na obrotówki i jigi, oba te modele, to przecież lekkie kołowrotki. Dyskomfortu przy tym nie odczuwałem, tym bardziej że obecnie rzadko łowię kijami powyżej 2,3m.

Widocznie ten Varivas jest wędką bardzo dobrze zbalansowawaną i wyważoną skoro zarówno 180g jak i 320g jest dla Ciebie ok. Niektóre wędki nawet jak bierzesz do ręki bez kolowrotka to są tak dobrze wyważone, że możesz przykręcać do nich prawie wszystko i będzie ok. 

Nie napisałem, że 320 jest ok, tylko że taki kołowrotek wyważa kij zgodnie z obowiązującą modą. I jak można się domyślać, ten 160g nie wyważa tego kija tak jak sobie współcześni teoretycy wędkarstwa wyobrażają co nie zmienia faktu, że żadnego dyskomfortu to nie czyni a wręcz przeciwnie, zestaw jest lekki jak piórko i pozwala spokojnie operować nim, jak skalpelem, przez długie godziny.

• Like 5

Nie napisałem, że 320 jest ok, tylko że taki kołowrotek wyważa kij zgodnie z obowiązującą modą. I jak można się domyślać, ten 160g nie wyważa tego kija tak jak sobie współcześni teoretycy wędkarstwa wyobrażają co nie zmienia faktu, że żadnego dyskomfortu to nie czyni a wręcz przeciwnie, zestaw jest lekki jak piórko i pozwala spokojnie operować nim, jak skalpelem, przez długie godziny.

Bo to nie są współcześni teoretycy, tylko teoretycy raczej zapóźnieni w rozwoju.

Jeśli jest takim znakomitym teoretykiem, to powinien opisać dynamiczne wyważenie wędziska, bo z takim zagadnieniem ma się do czynienia łowiąc ryby.

Widział ktoś wędkarza łowiącego ryby wędziskiem bez żyłki/linki i założonej przynęty?

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Pytanie z inne beczki, jak wygląda reklamacja na produkty bo jeśli się dobrze zorientowałem to procedura jest taka:

wędkę odsyłamy do sklepu , sklep odsyła do dystrybutora a dystrybutor do producenta w Japonii. Tam rozpatruję reklamacje i jeśli zostanie uznana wraca do Polski z kolejną dostawą towaru. Czyli terminie zwrotu kija może trochę potrwać. Czy macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Pytanie z inne beczki, jak wygląda reklamacja na produkty bo jeśli się dobrze zorientowałem to procedura jest taka:

wędkę odsyłamy do sklepu , sklep odsyła do dystrybutora a dystrybutor do producenta w Japonii. Tam rozpatruję reklamacje i jeśli zostanie uznana wraca do Polski z kolejną dostawą towaru. Czyli terminie zwrotu kija może trochę potrwać. Czy macie jakieś doświadczenia w tej materii?

W praktyce jest to prostsze bo procedura jest taka:

- kontakt z dystrybutorem, nie ma potrzeby odsyłania wędki do sklepu gdzie dokonało się zakupu

- kurier przyjeżdża po wędkę

- na czas naprawy proponujemy wędkę zastępczą i tu staramy się by był to możliwie podobny parametrami model o ile nie ma takiego samego modelu

- elementy są wymieniane na nowe w ramach gwarancji jeżeli nie jest to ewidentnie uszkodzenie mechaniczne, w przypadku uszkodzenia mechanicznego zwykle jest to związane z opłatą serwisową różną w zależności od modelu

- czasem element jest dostępny od ręki dłużej czeka się na wędki już nieprodukowane

- kurier odbiera wędkę zastępczą i przywozi właściwą z wymienionym elementem.

Do rozpoczęcia procedury potrzebna jest nasza karta gwarancyjna i paragon lub faktura potwierdzająca zakup chyba że na paragonie podany jest model wędki

Nie ma potrzeby odsyłania wędki do sklepu bo to niepotrzebnie wydłuża procedurę wystarczy e-mail do nas i od momentu zgłoszenia my zajmujemy się wszystkim.

To mniej więcej tak wygląda a w razie pytań zapraszam ;)

• Like 4

Jest to wędka dość specyficzna ,dedykowana podobno do połowu kalmarów i używana przy takowym łowieniu pewnie się sprawdza choć nie próbowałem ,mocna jak na ul ale pewnie taka ma być ,u nas też się sprawdza w pewnych sytuacjach i teraz pytanie co kto oczekuje od tej wędki ,jest bardzo szybka i czuła nie boi się poważniejszych przyłowów ,lekkie przynęty obsługuje całkiem dobrze ,co pozwala łowić okonie z opcją przyłowów w postaci np.większego szczupaka ,jeżeli ktoś właśnie takiego kija potrzebuje to powinien sie sprawdzić ,natomiast zawiedzeni będą ci którzy lubią jak okonek około wymiarowy wygina kijek w parabolę .Opisuję wersję do 3,5 g taką miałem i sprzedałem i teraz żałuję bo do pewnych zastosowań była idealna 

Akurat seria veloce to seria bassowa, pod kalmary to są Calmaretti. Tak czy inaczej veloce to mocne wędki i opis faktycznie jest troche dziwny. Większosc wędek GL jest bardzo dobrze opisana. Wyjątkiem są właśnie seria veloce i corto gdzie można rzucic więcej niż wskazuje opis.

• 2 tygodnie później...

Akurat seria veloce to seria bassowa, pod kalmary to są Calmaretti. Tak czy inaczej veloce to mocne wędki i opis faktycznie jest troche dziwny. Większosc wędek GL jest bardzo dobrze opisana. Wyjątkiem są właśnie seria veloce i corto gdzie można rzucic więcej niż wskazuje opis.

Potwierdzam veloce rv cast można sporo przeciążyć przy wyrzucie co mi akurat bardzo pasuje

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Coś dla widzów o mocnych nerwach:

Cena tego cuda to 55tys wróbli, po naszemu ponad 3kpln+ ew. vat i cło, także czwórka nie starczy pewnie......Stalingradfishers, znaczy Aleksander tym wywija.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 6

• 5 tygodni później...