Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla widzów o mocnych nerwach:

https://www.youtube.com/watch?v=uJazBmgOCSY

Cena tego cuda to 55tys wróbli, po naszemu ponad 3kpln+ ew. vat i cło, także czwórka nie starczy pewnie......Stalingradfishers, znaczy Aleksander tym wywija.

Wielkie mi halo ;) moja auriga i shobu nagai potrafi tak samo a kosztowały 1/3 tego graphiteleadera :P

Wróciłem własnie z Mazur, gdzie m.in. testowałem Tiro Nuovo M. Sprzęt super sprawdził się na szczupakach. Wędke przetestował szczupak ponad 80 cm, pieknie gieła się i amortyzowała wygibasy silnej ryby.

szczerze polecam na mazurskie połowy szczupaków.

• 3 tygodnie później...

Jeszcze kilka dni w pracy i będę mógł potestować moje SUPER CORTO ESAGIONALE 6102L-HS. Zobaczymy co te maleństwo potrafi.

Cześć, wędka przetestowana. Poprzednio miałem Finezze 1-7 g tubulara. Corto Esagonale to zupełnie inna konstrukcja. Finezka pomimo tego, że tubular i większy cw była o wiele bardziej miękka, Corto jest bardzo sztywne i gaśnie od razu po rzucie. Przynęty 2-4g latają z tego baaardzo daleko. Finezką nie było szans uzyskać takich odległości pomimo, że Finezka była dłuższa.

Wędka jest bardzo szybka. Akcja ex-fast. Jest też niesamowicie czuła: ten kto mówi, że wklejka nie jest czuła i nie czuć brań na uchwycie nigdy nie miał w ręku prawdziwej wklejki. Czuć nawet najmniejszą trawkę uczepioną do wabika. Każde podskubywanie okoni czuć i widać rewelacyjnie. Ogólnie mega sztywna i czuła wędeczka. Złowiłem na nią kilka okoni 10-30cm, dwa szczupaczki około 40-50cm. Kijek daje sobie świetnie radę. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Pozdrawiam

• Like 2

Corto jest Corto. Ja przetestowałem na sensownych oksach swój egz. w sobotę. Choć bałem się sztywnosci, to okazało się, że ryba potrafi zmoczyć szczytówkę w wodzie.

Czułość jest masakryczna, cięcia robiłem zbyt szybko czasem- kilka rybek spadło, po wniesieniu poprawek, czyli ułamka sekundy przetrzymania- siadały jak trzeba.

• Like 1

Moje Corto- czyli pierwsza generacja jp, bo EX też mam-  ,jest opisane do 10g, ja używałem główek 4g+ imitacji uklejki od Irasa albo tomkowego okonia. To gumy 8-10cm.

Generalnie fajne to są  kije, zwłaszcza z lekkim kołowrotkiem - jest mega zabawa i czułość.

@Maciej_K

A czy jest duża różnica w czułości pomiędz pierwszym Corto z jp a Corto EX made in China?

Corto JP jest elektryczne, to inny grafit. Większa sztywność- podbijanie na większych głębokościach jak dla mnie. Za to mniej chętnie się kładzie pod rybą a to może spowodować spinki ewentualne.

Corto EX nie zgubi ci ryby, no chyba że baardzo mocno się postarasz. wariant 732 EX gnie się w kółko praktycznie- pokazałem to w wątku grafitowym jakiś czas temu.

Polowałem na krótszego  EX 6102-LT, ale się nie udało- może byłby wariantem optymalnym pod moje preferencje- ale tego się nie dowiem niestety, brak ofert.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie pytanie. Poszukuję kija typowo pod okonia i zastanawiam sie miedzy Finezza a Silverado. Woda z reguły stojaca do 5m głębokości ale i wypady nad Ner czy Wartę tez się zdarza. Przynęty do ogarnięcia to wirujacy ogonek, mała obrotowka no i wszelakiej maści gumy na glowkach do 7g. Nie mam fizycznie możliwości pomacania kija przed zakupem wiec proszę o Wasze opninie z użytkowania tych patykow.

Czy ja wiem...

Macałem, i dalej zostałem przy pracownianych kijach.

Co nie oznacza, że nie są fajne te wędeczki, ale...

To zrobione według zamówienia a jeszcze jak Twórca wie co Zlecający ma na myśli i zna jego preferencje to jest gitara,,

Tak Panie Wojciechu Z- Cage Rods- Pan to wiesz co zamawiający miał na myśli :)  :)  :) .

• Like 1

Dziękuję za informację. Ciśnienia nie mam wiec chyba faktycznie trzeba będzie bujnac dupsko na targi i obmacac patyki. A powiedzcie jakie akcję maja te wedeczki, chciałbym cos w miarę sztywnego, szybkiego a nie krowi ogon acz kolwiek jeśli to możliwe z delikatnym szczytem co opad pokaże np.3g plusm guma