markverc Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Vivo to taki odpowiednik Tiro na Rosję, mocniejszy, o grubszych ściankach, bardziej mięsisty (stosunkowo), już z założenia stworzony pod szczupaki i sandacze. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez markverc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Vivo to taki odpowiednik Tiro na Rosję, mocniejszy, o grubszych ściankach, bardziej mięsisty (stosunkowo), już z założenia stworzony pod szczupaki i sandacze.Ten Nuovo, który mam jest chyba takim uniwersałem. Szczytowka niezbyt cienka, ale blank responsywny. Nie mam porównania do Tiro, bo w rękach nie miałem. Natomiast Prototype ma niewiarygodne możliwości gięcia, bo to mata 1100G, drogie toto, ale myślę, że zakończę na tych kijach swoje poszukiwania sprzętowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 ............... blank responsywny. ................A co to znaczy? Pytam serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 A co to znaczy? Pytam serio.A ja poważnie odpowiadam - czujny w sensie czucia brania, prowadzenia przynęty Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 A co to znaczy? Pytam serio.Ryba zanim pomyśli, że chce pacnąć przynętę on już wie i przekazuje do ręki, wtedy masz czas by się zastanowić czy wcinać czy nie... - oczywiście żart. Podejrzewam, że o czucie brań czy dna chodzi. No ale to ma większość klasowych blanków poprawnie uzbrojonych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Ryba zanim pomyśli, że chce pacnąć przynętę on już wie i przekazuje do ręki, wtedy masz czas by się zastanowić czy wcinać czy nie... - oczywiście żart. Podejrzewam, że o czucie brań czy dna chodzi. No ale to ma większość klasowych blanków poprawnie uzbrojonych.Do tej pory głównymi moim kijami były stc toutnamenty, była i elitka oraz xtreme- nie dały w jednym kiju tego, co grafity. Lekkości, czułości i ugięcia. Poza tym kupiłem je, bo jednak wolę ciut dłuższe wędziska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Do tej pory głównymi moim kijami były stc toutnamenty, była i elitka oraz xtreme- nie dały w jednym kiju tego, co grafity. Lekkości, czułości i ugięcia. Poza tym kupiłem je, bo jednak wolę ciut dłuższe wędziska. Jest tyle dobra na świecie, nie tylko sam St.Croix czy tym bardziej GL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Jest tyle dobra na świecie, nie tylko sam St.Croix czy tym bardziej GL.Zapewne. Natomiast mi wystarczą GL.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zapewne. Natomiast mi wystarczą GL....No i git...Mi nie wystarczyły, i pozbyłem się GL już dawno i zanim to zaczęło być modne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Bardzo słuszna uwaga, od mnogości wzorców i ilości punktów odniesienia, zależy jakość opinii... Sama opinia nie powinna wywoływać emocji gdyż nie taka jest jej funkcja. Różne są też potrzeby w zakresie poszukiwań sprzętowych, czasem warto przełamać własne preferencje i mimo wszystko spróbować inaczej, moim zdaniem to jest w całym wędkarstwie najtrudniejsze i jednocześnie jest to cecha najszybciej wznosząca rozwój łowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 No i git...Mi nie wystarczyły, i pozbyłem się GL już dawno i zanim to zaczęło być modne Takie modne że jak wchodzę na łowisko z pomarańczowym Tiro to wszyscy patrzą z politowaniem że na bazarze kupiony heheP.S.GL dopiero zaczynają zdobywać u nas uznanie. Wśród okoniówek mogę pochwalić GLFS 752L-S 2,26m/0,5-5g. Waga 68g, bardzo czuły (choć nie tak jak Tiro nuovo), bardzo szybki i sprężysty. Obsłuży od 1g do nawet 8g + 3". Okoniowy pewniak. Gdybym chciał go kiedyś zmienić to w perspektywie widzę tylko finezzę Super lub prototype. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Suchy chrust o słabej sprężystości, nie ma nic wspólnego z klasowym sprzętem, podczas holu wyraźna granica końca amortyzacji. Nie będę się rozwodził nad wykonaniem ale chyba posiadają wszystkie mankamenty omotkowania jakie potrafię wymienić...Kuba, na na postawie ilu i jakich przetestowanych modeli powstała Twoja opinia? Miałem okazję obejrzeć Twojego ulubionego Lamiglasa XSH 114 2L - (całkowicie nie moja bajka) i co też powinienem napisać, że wszystkie kije/blanki tej firmy są do bani? Jakie to mankamenty omotkowania zauważyłeś w kijach GL? Ze względu na bogatą ofertę GL wiadomo, że nie wszystkie modele znajdą zastosowanie na naszych wodach i musimy sami je dopasować. Jedynie na rynek rosyjski GL wypuszcza serie dedykowane konkretnie pod ich metody i łowiska. Podam tylko kilka modeli, które idealnie pasują do "naszego łowienia" i są używane przez wielu wędkarzy:- Graphiteleader '15 Finezza Nuovo GNFS-6102UL-S idealny kijek do dłubania białorybu i okoni,- Graphiteleader ARGENTO PROTOTYPE 982M lub 934ML idealne uniwersalne kije na dużą rzekę lub troć z plaży,- Graphiteleader silverado 742ML lub 782M idealne jigowe kije sandaczowe,- Graphiteleader wędka Tiro Monster Rockfish Spin 812MH-MR idealny na nasze warunki, uniwersalny kij szczupakowy,W żadnym z tych lub innych modeli GL nie zauważyłem mankamentów omotkowania, jakość i detaliczność wykonania na najwyższym poziomie, Jedyna moja uwaga, to rzeczywiście kije z wyższych serii typu prototype, esagionale są wykonane z większą dbałością o szczegóły.Proszę nie traktuj, tego jako złośliwego posta, jednak uważam, że każda opinia powinna być rzeczowa, merytoryczna poparta argumentami.Przy okazji Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Edytowane 1 Stycznia 2021 przez marekD 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) W tym te we własnym pęcherzu moczowym.Błyskotliwa opinia, tak wiele wnosząca do tematu i zapewne powstała na podstawie własnego doświadczenia Edytowane 1 Stycznia 2021 przez marekD 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 - Graphiteleader '15 Finezza Nuovo GNFS-6102UL-S idealny kijek do dłubania białorybu i okoni, To nie jest idealny kij do białorybu......jeśli chodzi o okonie to jest wiele alternatywnych rozwiązań, żeby nikogo nie urazić napiszę że równie czułych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 To nie jest idealny kij do białorybu......jeśli chodzi o okonie to jest wiele alternatywnych rozwiązań, żeby nikogo nie urazić napiszę że równie czułych.Rzeczywiście, mogłem dopisać „idealny dla mnie” Chętnie poznam i może przetestuje inne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 To nie jest idealny kij do białorybu......jeśli chodzi o okonie to jest wiele alternatywnych rozwiązań, żeby nikogo nie urazić napiszę że równie czułych.Dlaczego? Problem w tym że ze strony przeciwników GL padły tylko dwa argumenty - suchy albo nie przypasował (pewnie uchwyt czy cokolwiek by to miało znaczyć). Więc jestem ciekaw dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Dlaczego? Problem w tym że ze strony przeciwników GL padły tylko dwa argumenty - suchy albo nie przypasował (pewnie uchwyt czy cokolwiek by to miało znaczyć). Więc jestem ciekaw dlaczego?Bo są lepsze konstrukcje strikte pod białoryb.Ta wklejka w nim jest o kant tyłka to po pierwsze..Po drugie precyzja i odległość rzutu jej pozostawiają wiele do życzenia.Dolnik zbyt pałowaty i mocarny do zabawy z białorybem.Prezentacja tym kijem zróżnicowanego przekroju przynęt jest gehenną, i nie mówię podbijaniu gumek na główkach na dwa, czy modny boczny troczek...Czucie brań nie odbiega kompletnie od innych konstrukcji i nie wiem czym się zachwycać jak to oferuje duża część wędek na rynku.Co do wykonania nie będę marudził bo ani to wyżyny, ani doły wot japoński styl modny ostatnio w jakim tłucze teraz sporo producentów. Tyle, że jest tego pełno, a ja wolę coś czego jest małe prawdopodobieństwo spotkania. Do okonków jak pisałem wyżej się nada bo i do tego ją zrobili, ale jak wspomniałem jest wiele alternatyw dla niej. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez nyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam NDG Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 konkretnie przykłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 (edytowane) konkretnie przykłady Konkretne przykłady czego, japońskiego stylu, wędek na okonie, lepszego wykonania, porównywalnego czucia itd. itp?Wszystko znajdziesz na forum Zresztą nie lubię się powtarzać. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Wtrącę opinię na temat kija GL Argento Prototype GARPS-982M którego użytkuję drugi sezon.Wcześniej miałem Dragona HMX Hunter/złamałem przy wyrzucie/oraz elitkę MHF2/złamała mi ją troć-69cm w trakcie holu/Argento jest dla mnie ideałem do łowienia morskich troci/boleni też/Polecam tego kija bo nie tylko jest bajecznie wykonany/Japan design/ale komfort łowienia jest wysoki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Konkretne przykłady czego, japońskiego stylu, wędek na okonie, lepszego wykonania, porównywalnego czucia itd. itp?Wszystko znajdziesz na forum Zresztą nie lubię się powtarzać.Możesz rzucać przykładami. Kolega szuka jakiejś dobrej szybkiej wklejki w tych parametrach czyli +/-0,5-5g. Słuchamy z uwagą W międzyczasie wrzucę mój filmik z akcją finezzy '19 w tych gramaturach. Ostrzegam że nie jest to kij dla osób które płaczą że im okoń 12cm uciekł. Akcja od 4:45 (plecionka 0.4 ani słabszy fc nie były w stanie wykorzystać pełnego zapasu mocy) https://youtu.be/Qd88ojjY3KI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Możesz rzucać przykładami. Kolega szuka jakiejś dobrej szybkiej wklejki w tych parametrach czyli +/-0,5-5g. Słuchamy z uwagąOczywiście pierwsza z brzegu seria od Matagi Super Mebaru W międzyczasie wrzucę mój filmik z akcją finezzy '19 w tych gramaturach. Ostrzegam że nie jest to kij dla osób które płaczą że im okoń 12cm uciekł. Akcja od 4:45 (plecionka 0.4 ani słabszy fc nie były w stanie wykorzystać pełnego zapasu mocy)I co to ma pokazać?Takich sytuacji w zeszłym sezonie miałem co najmniej kilka, tylko chyba nie to jest clue sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Chyba najbardziej cenne i wiarygodne są oceny wygłaszane przez wielu uzytkownikow i tego należy się trzymać W moim przypadku sympatia do GL zrodziła się jeszcze zanim pojawiła się tzw. "moda" na te firmę. Podstawowa sprawa to dobór właściwego modelu do techniki łowienia i łowiska.Przerzuciłem już kilkanaście modeli, a obecnie używam budżetowej Finezzy UX i jigowego Silverado z których to wędek jestem bardzo zadowolony Oczywiscie w moim arsenale są tez wędki z pracowni zbudowane na wyselekcjonowanych blankach takich firm jak Lamiglas czy St. Croix, ale zawsze przy wyborze na pierwszym miejscu stawiam własne preferencje... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Oczywiście pierwsza z brzegu seria od Matagi Super Mebaru I co to ma pokazać?Takich sytuacji w zeszłym sezonie miałem co najmniej kilka, tylko chyba nie to jest clue sprawy.Dzięki za odpowiedź podpowiedź. A na filmie widać jak kapitalnie ten kij pracuje pod rybą. Mega szybki i nie daje rybie złapać oddechu nawet na ułamek sekundy. Odczucia łowiącego podczas holu są nie do opisania. Blank na pewno nie suchy a ugięcie całkiem bciekawe i z czasem się w nim można zakochać. Ja tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Oczywiście pierwsza z brzegu seria od Matagi Super Mebaru Jaki model masz na myśli TR80, czy TR74? I do jakiego kija GL to porównujemy? Bo do Finezza nuovo GNFS-6102UL-S lub Finezza 19, o której pisze Wojtek kilka postów wyżej, nie można tego porównać. Matagi są zdecydowanie mocniejsze, obie 80 i 74 obsłużą komfortowo przynęty 6gr + guma 2”, a dołem poniżej 1.5gr, już raczej słabo, z czym 6102UL-S poradzi sobie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi