Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj bardzo fajnie brały ryby, choć nie były duże, nałowiłem się jak trzeba. Klenie, jazie i okonie, rzeka Wadąg miejscowość Olsztyn. Używałem matagi tr80 super mebaru, linka sunline siglon 0.2PE i gumki od @Cyprys-a na główkach 1g.

Biegali też młodzieńcy z GL ale im nie brało ;)

post-50477-0-67962300-1609603613_thumb.jpg

post-50477-0-36029300-1609603675_thumb.jpg

• Like 2

Oj, ktoś chyba ma mocny ból tylnej części ciała.

Tak mocny, że próbuje coś na siłę udowadniać...

Zauważyłem że  wyrażanie swojej opinii od jakiegoś czasu to dla innych już ból d...y. Swoją opinię wyrażają odważnie ale odmienne zdanie u pozostałych to kukle swędzące. Zabawne zwłaszcza że jesteś osobą która weszła na wątek GL by usilnie wykazać że wszystkie wędki z tej firmy są bee bo nie podpasowały jeden czy dwa modele. Ale to już nie ból pośladków tylko opinia rzeczoznawcy w  temacie. Tylko uśmiecham się pod nosem i życzę sobie aby więcej było takich opinii. Może GL pozostaną bardziej niszowe jak to było do tej pory. Na popularności tych kijów mi nie zależy, chyba że u kolegów :)

Ale, żeby nie było to jedziemy, oczywiście te okoniówki również moje:

1.

2.

Więcej mi się nie chce wstawiać bo to i tak bez sensu.

Miło widzieć. Dwójka to już bliska imitacja finezzy super. Plusik :)

Przpraszam, że tyle musiałeś czekać na odpowiedź ale niektórzy nie tylko patrzą na sprzęt... ...ale głównie go używają i coś do tego łowią :)

nic nie szkodzi, też byłem na zwiadach. 

Biegali też młodzieńcy z GL ale im nie brało ;)

Ojej naprawdę to sprzęt łowi?

Mam już swoje dwa kije rok czasu. Dobrze obłowione i nie mają dla mnie tajemnic. Mają swoje zalety jak i wady. Ale jak czytam taką "krytykę" GL na poziomie 0 to życzę krytykującym by nigdy nie sięgnęli już po grafity i zostali przy swoich olśniewających xD otwierających szerokie horyzonty i drzwi percepcji kije które naprawdę łowią ryby. GL nie łowią ;)

Edytowane przez Pescador de caña
  • Like 7

Ojej.Ale rozpierducha.

A ja miałem Matagi,GL,Suzuki,Talony,Qualie...i w kategori okoniówki 8lb nic mnie tak nie pasuje jak przeklęty Teton.A od czasu jak Mekamil rzygowiny na rękojeści zmienił na piankę to jeszcze wygląda jak wędka.Jak ja mam żyć teraz? ;)

Żarty na bok i poważnie-miałem kilka GL(głównie casty),raczej byłem zadowolony.Przerzucanie się przez adwersarzy takimi czy innymi,nie do końca często merytorycznymi argumentami nic nie da.Nigdy.Przede wszystkim dlatego że preferencje(o poczuciu estetyki już nie wspominam)to sprawy nie podlegające żadnemu usystematyzowaniu.Jeden kocha GL,drugi STC,trzeci Talony.Znajdzie się i taki który napisze że Aliexpresy dzięki relacji ceny do jakości sa nie do pobicia.Odmówisz Pan któremuś racji?Ja nie,bo i dlaczego?

Zeby nie było tylko tak bez sensu jak powyżej,jeszcze słówko o Graphiteleaderach.Porównaia do Matagi które padły wyżej uważam za trochę bezsensowne.Głównie dlatego że Matagi to blanki które możemy uzbroić wedle własnego widzimisię a GL to gotowce.Osobne bajki,każda ma swoje plusy i minusy.

Ogólnie uważam że GL to bardzo fajne kije,które jednakże trzeba kupować poprzez macanie a nie entuzjastyczne oceny kolegów z forum.Opierając się na suchych parametrach podanych przez producenta można się bardzo zdziwić.Zaś co do jakości wykonania żaden z moich ani osobiście przeze mnie oglądanych nie budził zastrzeżeń.Oglądałem i macałem dużo,do Art Rodu mam 20 min. jazdy.

Niech każdy zostanie przy tym co lubi i czuje,nie ma w tym nic złego.Gorzej jak to swoje uzna za jedynie słuszne i z zasady najlepsze :)

Czuj duch!

• Like 13

@drag: od początku podkreślałem -  wygląd kwestia gustu i  za każdym razem że to jest moje zdanie, to nie ja zacząłem zdjęciami szafować, by coś udowodnić, jak się okazało kompletnie z czapy biorąc pierwszy lepszy mój kij nie mając pojęcia po co i do czego został zbudowany i co z czego wynika....

Dyskusja toczyła się o właśnie alternatywy dla tych świętych grali od GL... bo ktoś być może niefortunnie napisał przy kilku że to debesciaki nie akcentując kompletnie faktu, że wg. niego

...niestety zabrakło tego, zabrakło też ze w danych sytuacjach, technice itede itepe.

Być może jakby wyznawcy reglgii GL dopuszczali świadomość istnienia alternatyw, oraz tego że ktoś może mieć inne preferencje tudzież obłowił sporo sprzętu i może ma jakieś wnioski do przedstawienie to i by dyskusja zamknęła się szybko.

Przecież zwracałem nie raz uwagę, że może temat powinien trafić do wątku wędka seryjna vs robiona etc.

Matagi całkiem przypadkiem się znalazło, bo przykładów może być całe mnóstwo jak słusznie podkreśliłeś...

Mam wrażenie, też że raczej nie można źle powiedzieć o GL, mówimy dobrze albo wcale, bo potem jest się odsądzanym od czci i wiary...

Dawno takiej dzieciniady nie widziałem na forum. Jeśli komuś nie pasuje sprzęt danego producenta to po jakiego grzyba odwiedza jego wątek na forum?

Pewnie po to by poszerzać horyzonty i nie być zamkniętym w jednym małym kręgu i wiedzieć co się w świecie dzieje...

Może tego właśnie brakuje niektórym by zerknęli dalej niż tylko na podwórko GL...

A może niektórzy nie chcą patrzeć dalej niż powórko GL, bo im to w zupełności wystarczy. 

Każdemu wedle potrzeb...

...tylko z tak wąskim podwórkiem ciężko o rzetelne informacje i obiektywizm w dyskusjach dotyczących sprzętu do łowienia,0 i polecania jako jedynie słusznych i najlepszych zawsze i wszędzie...

I tego powtórzę kilka razy zabrakło w tym wątku :)

Edytowane przez nyny

Cała seria nie było konkretów bo i podane założenia i wymogi były szczątkowe.

Zwróciłem uwagę, kolega przekaże i człowiek sobie zgłębi temat dobierając konkretny blank lub nie do swoich wymogów.

Przy dobrym ubiorze zjadają uniwersalnością oba te GL. Czucie to już chyba podłączone do wariatora trzeba by sprawdzać, która ma lepsze.

Co to znaczy mocniejsze? CW a moc to dwa różne aspekty i raczej nie mieszałbym tego.

Mam taką jedną wędkę opisaną CW jako 1-5 i raczej nie do dużego przeciążenia, jej moc to 16lb więc grubo... Także doprecyzuj o co chodzi bo sobie tak możemy rozmawiać nie mając punktu odniesienia...

A to niby co jest? Przy dobrym ubiorze zjadają uniwersalnością oba te GL. Ja napisałem na śnidanie, u Ciebie może być na kolację.

A wątek czytam od początku Twoich wypocin.

• Like 5

Producent nie jest właścicielem wątku. Wątek jest publiczny a kraj wolny tak samo jak słowo...

Oczywiście masz rację. Wbrew temu co niektórzy twierdzą mamy w kraju demokracje i w świetle obowiązujacego prawa można się publicznie ośmieszać i wypisywać brednie do woli.

• Like 4

A to niby co jest? Przy dobrym ubiorze zjadają uniwersalnością oba te GL. Ja napisałem na śnidanie, u Ciebie może być na kolację.

A wątek czytam od początku Twoich wypocin.

I co w tym widzisz zdrożnego, czy jakąś nieprawdę?

Post odnosił się  do konkretnych przykładów. Z własnego doświadczenia i obcowania  napisałem, że akurat w porównaniu w tym konkretnym zestawieniu uniwersalnością to Matagi zdecydowanie bryluje.

Czucie brań dla mnie jest na porównywalnym poziomie stąd pozwoliłem sobie na sarkazm o variatorze...

Możesz nazywać to wypocinami jak tam sobie chcesz... nie jest moim celem bycie wieszczem. Kto chce to może wyściubi nos poza GL i sprawdzi inne opcje :)

Piszemy o wędkach a ludzie czują się ośmieszani... Gdzie sens i logika? Jak można utożsamiać się z kawałkiem pustej rurki z przelotkami?

Oczywiście masz rację. Wbrew temu co niektórzy twierdzą mamy w kraju demokracje i w świetle obowiązujacego prawa można się publicznie ośmieszać i wypisywać brednie do woli.

Gdzie Ty widzisz brednie? i kto tu stara się kogo ośmieszać?

Ja tu nie widzę nic zdrożnego. Tylko najgorzej jak ktoś chce pokazać swoją i tylko swoją prawdę. A inna prawda już się nie liczy.

W Nowym Roku życzę Ci jak największych okoni na Matagi, bo na GL-a to nie będzie brań.

To mam wrażenie, że chyba rozminąłeś się z sensem tego co cały czas próbowałem przekazać...

Idąc w tonie Twoich życzeń.

Trudno abym miał na GL brania jak tych kijów dawno nie mam...

Matagi to też jedno z wielu narzędzi, które z powodzeniem używam do uganiania się za pasiakami, żaden patyk nie narzeka na brak urodzaju :)

A wszystkim właścicielom GL życzę może nie połamania (bo o to z GL nietrudno), ale samych okazów wszelkiej maści w nowym roku...

Czemu na Matagi? Ja akurat od lat nie lubuje się w łowieniu okoni, łowię je tylko jak nie mam możliwości łowić innych ryb. Mam tylko 3 wędki z logo Matagi i wybrałem tylko te kije z całej oferty, reszta mi nie leży. Mam szereg wędzisk na blankach wielu różnych producentów i w żaden sposób nie jestem związany z jakąkolwiek marką...Napisałem swoją opinię na temat GL nie dlatego aby lansować, innego konkretnego producenta wędek czy blanków albo jakąkolwiek własną wędkę. Nie interesuje mnie robienie komuś na złość. Lata mi też zupełnie kto jakim kijem majta. Ktoś mnie zapytał czemu nie lubię GL, ja odpowiedziałem i poleciały kule z błotem... co najmniej jakbym kogoś opluł. Pisałem o wędkach a wygląda to jakbym pisał o użytkownikach tych wędek, czego ani razu nie zrobiłem...

Dodam tylko, że specjalnie nie dziwi mnie reakcja, potwierdza to tylko moją teorię na temat przywiązywania się ludzi do przedmiotów...

• Like 1

A wszystkim właścicielom GL życzę może nie połamania (bo o to z GL nietrudno), ale samych okazów wszelkiej maści w nowym roku...

Następnym razem jak Ci znowu pęknie wysokomodułowa qualia to napisz do Chińczyków że brakuje tam gmaps (o ile wiesz co to jest bo na razie wrzucasz wszystkie GL wciąż uparcie do jednego wora). Może kiedyś dołożą to do swoich blanków by zrównać je z grafitami, ale wtedy GL finezzy super nuovo esagonale 2052 już będą łowić ryby na Marsie.

ten temat czytają i piszą w nim entuzjaści posiadacze GL i ludzie którzy potrafią chłodnym okiem ocenić jakość sprzętu. A Wasze opinie już znamy - blanki suche, pękające, za drogie, za brzydkie i nie leżą (mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem). Zatem nie dziwcie się że nie cieszą się w tym wątku aprobatą posiadaczy :)

Znamy je już dość dobrze. I wcale nie demotywuję, ba! Nawet zachęcam byście szerzej opowiadali o tym ale w wątkach typu wędki pod okonia, sandacza, szczupaka, ciernika... będę wdzięczny. Na pewno nieco osłabi to tą toczącą się śnieżną kulę. Jeszcze kilka firm z Japonii produkujących gotowe wędki za jakiś czas będziecie musieli znowu "rzeczowo" recenzować, do czego również usilnie zachęcam bo jest trochę tego. Nie lada wyzwanie przed Wami

post-70940-0-99240700-1609620991_thumb.jpgpost-70940-0-28064600-1609621002_thumb.jpgpost-70940-0-36226400-1609621011_thumb.jpg

Edytowane przez Pescador de caña
  • Like 6