Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Suchy chrust o słabej sprężystości, nie ma nic wspólnego z klasowym sprzętem, podczas holu wyraźna granica końca amortyzacji. Nie będę się rozwodził nad wykonaniem ale chyba posiadają wszystkie mankamenty omotkowania jakie potrafię wymienić...

Tak sobie pomyślałem, że może miałeś jakąś podróbę wędki GL, teraz wszystko podrabiają, a jak ceny takich wędek bardzo wysokie to ich podrabianie jest opłacalne   :D

Edytowane przez Mariusz1000

Zdjęcie ze strony producenta, skoro trafnie i bez sugerowania zauważyłeś, to jest chyba obiektywnie...

Każdy wyraził swoją opinię, na tym polega wymiana doświadczeń. Ja nie chcę i nie lubię się kłócić. Na merytoryczną dyspytę już nie liczę, po tym co czytałem wyżej. Niech, faktycznie wątek zostanie w rękach entuzjastów marki, mnie nic do tego.

• Like 2

Suchy chrust o słabej sprężystości, nie ma nic wspólnego z klasowym sprzętem, podczas holu wyraźna granica końca amortyzacji. Nie będę się rozwodził nad wykonaniem ale chyba posiadają wszystkie mankamenty omotkowania jakie potrafię wymienić...

Tak sobie pomyślałem, że może miałeś jakąś podróbę wędki GL, teraz wszystko podrabiają, a jak ceny takich wędek bardzo wysokie to ich podrabianie jest opłacalne   :D

Moja styczność z GL była krótka ale jakbym miał krótko opisać swoje wrażenia to @gucio już to zrobił za mnie. A była to wędka prosto z Japonii :D

• Like 1

Tak może problemem jest chęć adaptacji kija pod swoje potrzeby, a który to kij stworzony został do innych zadań.wtedy rozczarowanie gwarantowane.niestety kosztowne testy, to i frustracja duża...

... wylewająca się na forum. 

Kilka Twoich słów postawiło ten Świat z powrotem na nogi  :highfive:

To przecież typowy kij Ajing-owy i taka ma mieć charakterystykę...

O tym właśnie wcześniej pisaliśmy, bo główny "problem" osób krytykujących GL polega na złym doborze serii.

Tak może problemem jest chęć adaptacji kija pod swoje potrzeby, a który to kij stworzony został do innych zadań.wtedy rozczarowanie gwarantowane.niestety kosztowne testy, to i frustracja duża...

Zaryzykuje stwierdzenie, że co najmniej jeden jak nie więcej (i tu nie myślę o sobie broń boże) piszący w tej dyskusji i ujmę to delikatnie nie pałający miłością do przedmiotów tego wątku raczej pojęcie o zastosowaniu i używaniu wędek ma. Sądzę też i graniczy to z pewnością, żę ma ją na wystarczającym poziomie by uwagi odnośnie niezrozumienia do czego dany typ wędki służy chyba nie były dobre akurat w tym przypadku. Z takim bagażem doświadczeń może oczekiwać dokładnie tego czego nie dostaje tu tylko odnajduje gdzie indziej, a mając łapach reprezentantów potrafi stwierdzić, który dla niego jest lepszy... Więc to tez jest ważny pryzmat przez, który należy postrzegać niektóre wypowiedzi, i myślę że bardziej obiektywny niż niejednego dumnego posiadacza grafitowego lidera, który się naczytał, kupił i to musi być zaj... bo tak piszą w internetach i nie dopuszcza innych alternatyw.

Edytowane przez nyny
  • Like 1

O tym właśnie wcześniej pisaliśmy, bo główny "problem" osób krytykujących GL polega na złym doborze serii.

Wiem jaki to kij, mam inne "Aji" i używam i żeby było śmieszniej też japońskie ;)

Edytka: a najśmieszniejsze, że mam też polskie Ajingi ;) i używam z radością :)

Edytowane przez strary

Zaryzykuje stwierdzenie, że co najmniej jeden jak nie więcej (i tu nie myślę o sobie broń boże) piszący w tej dyskusji i ujmę to delikatnie nie pałający miłością do przedmiotów tego wątku raczej pojęcie o zastosowaniu i używaniu wędek ma. Sądzę też i graniczy to z pewnością, żę ma ją na wystarczającym poziomie by uwagi odnośnie niezrozumienia do czego dany typ wędki służy chyba nie były dobre akurat w tym przypadku. Z takim bagażem doświadczeń może oczekiwać dokładnie tego czego nie dostaje tu tylko odnajduje gdzie indziej, a mając łapach reprezentantów potrafi stwierdzić, który dla niego jest lepszy... Więc to tez jest ważny pryzmat przez, który należy postrzegać niektóre wypowiedzi, i myślę że bardziej obiektywny niż niejednego dumnego posiadacza grafitowego lidera, który się naczytał, kupił i to musi być zaj... bo tak piszą w internetach i nie dopuszcza innych alternatyw.

Masz rację ,nie wątpię w znajomość tematu ,ale czasem po parametrach patrząc można zabłądzić ,jednak nie tak wcale rzadko customy też wpadają na giełdę jako "to jednak nie to czego szukałem" .Moim zdaniem z seryjnych gotowy ,GL  w kilku modelach które macałem ,daje radę(nie jest ideałem ,mi zdarzało się przerabiać po swojemu seryjne kije( Major Crafty Travele ) więc zawsze coś można dla siebie poprawić.), Generalnie bazowanie na gustach innych ,może być zgubne ,co nie znaczy ,że wielu z nas coś nie musi podpasować .Plusem gotowca na dobrych komponentach jest to, że jest dostępny ,można sprawdzić czy pasuje jak nie to odłożyć.

Wiem jaki to kij, mam inne "Aji" i używam i żeby było śmieszniej też japońskie ;)

jak tak piszesz pewnie niebawem tymi kijami Japończycy będą "ajingować" u siebie (i to jest chyba jednak śmieszniejsze).

Zaryzykuje stwierdzenie, że [...]

Lepiej nie ryzykuj. Te wędki kosztują niemało i nie zawsze spełniają oczekiwania użytkowników. Kiedy tak się dzieje - kasa plus rozczarowanie- naprawdę trzeba zaraz wylewać wiadra pomyj na wszystkie produkty GL? Czasem też mam chęć wykrzyczeć na forum że kołowrotki Shimano ssają więc doskonale rozumiem. Ale nie róbmy tego bo to do niczego nie prowadzi w żadnej dyskusji. Do tego dochodzi jak sądzę jeszcze jeden krótki aspekt, mianowicie im dłużej się nie używa danego sprzętu tym jego wady urastają w oczach exużytkownika do niewyobrażalnych rozmiarów ;)

Nie ma kija nad kije zaspokajającego upodobania wszystkich wędkujących. Jestem miłośnikiem ale nie fanatykiem. Sam bym nie chciał mieć u siebie w szafie wielu modeli GL.

Każda seria jest inna, polecam poczytać przed zakupem o bardzo konkretnym modelu niż kierować się zasadą że to przecież zaj...y Graphiteleader. Co może się stać?... Halinka bierę, raz się żyje :)

Edit.

Na plus dla Was że zaczęliście wymieniać konkretne modele. Niestety nie potrafię się do nich odnieść bo sam mam tylko dwa kije, koledzy łącznie siedem ale żaden nie ma corto ani finezzy nuovo

Edytowane przez Pescador de caña

To przytocz proszę przykłady takich japońskich kijow do 10g o mocy Light z których tak jesteś bardzo zadowolony.

Blanki zaprojektowane na polski rynek (np.Qalia) mają tyle wspólnego z ajing-iem, co Ja z baletem :)

• Like 1

A Wy to sobie żarty robicie czy odkrywacie świat na nowo? Od dawna używa się u nas kijów z serii "Salmon & Steelhead" kijów "Bass" w wszelkich kombinacjach, kijow "Dropshot" i co tam jeszcze....

Jakie problemy z adaptacją tych wędek do naszych warunków? Do naszych ryb? Do naszych wód?

Nie widzę powodu aby kije z serii "aji" czy "eging rod" czy inne z kraju piszącego krzaczkami, były trudniej adaptowalne do naszych warunków.

Nie schodźmy tu do poziomu piaskownicy wędkarskiej.

Aaaa, @Rolen, z  japońskich ajingów to Varivasa VLL mam i sobie chwalę.

Edytowane przez strary
  • Like 1

Nie widzę powodu aby kije z serii "aji" czy "eging rod" czy inne z kraju piszącego krzaczkami, były trudniej adaptowalne do naszych warunków.

Nie schodźmy tu do poziomu piaskownicy wędkarskiej.

Spróbuj zatem jakiejs FINEZZA-y od GL i nie zawracaj d...y , bo ajing-owe przykłady chyba Cię przerosły :)

• Like 3