guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Przykład omotkowania w wysokim modelu GL, (zdjęcie ze złamaną szczytówką). Przy wędce do 4g takie bulwy są niedopuszczalne gdyż wpływają na charakterystykę wędki. http://jerkbait.pl/topic/151025-super-corto-esagonale-gosres-6102l-hs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Przykład omotkowania w wysokim modelu GL, (zdjęcie ze złamaną szczytówką). Przy wędce do 4g takie bulwy są niedopuszczalne gdyż wpływają na charakterystykę wędki. http://jerkbait.pl/topic/151025-super-corto-esagonale-gosres-6102l-hs/No na pewno mogło by to być zrobione lepiej,dużo lepiej.Tylko kto ustala charakterystykę wędki?Bo jak mniemam kupujemy gotowy produkt, czyli wędkę z określonym charakterem i albo on nam pasuje,albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Przykład omotkowania w wysokim modelu GL, (zdjęcie ze złamaną szczytówką). Przy wędce do 4g takie bulwy są niedopuszczalne gdyż wpływają na charakterystykę wędki. http://jerkbait.pl/topic/151025-super-corto-esagonale-gosres-6102l-hs/Coś mi się wydaje, że zaczynasz szukać problemu tam, gdzie go nie ma i masz alergię na GL. Patrzysz na zdjęcie słabej jakości, nie znasz średnicy wklejki i potrafisz ocenić ilość omotki i lakieru oraz ich wpływ na charakterystykę i pracę wędki. Szacun. Z ciekawości otworzyłem kilka postów naszych rodbuilderow i powiem Ci, że na tym GL ilość omotki i lakieru jest taka sama. Tylko średnica wklejki jest bardzo mała i tak to wygląda. Ale każdy ma prawo do swoich przemyśleń i opinii. Nie wiem, czy miałeś tego GL w ręku, jednak zapewniam, że nie ma to wpływu na zachowanie szczytówki.Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Średnica, prawidłowo wykonanej omotki, jest w granicach swojego przebiegu, prawie jednakowa. Oczywiście, za końcem przelotki wykonuje się dwa nawinięcia na blanku, mają one długość odpowiadającą dwóm średnicom nici czyli praktycznie niezauważalną. Zdjęcie wyraźnie pokazuje, że omotka ma dwie wyraźne średnice grubości dzielące ją mniej więcej w połowie długości... Wyżej, proszono mnie o przykłady błędów omotkowania w wędkach GL, jest okazja to pokazuję przykłady. Nie mam na celu komentowania konkretnego egzemplarza, tak zwyczajnie jest w produktach GL. Stosunek do producenta mam obojętny. Tylko i wyłącznie, nazywam rzeczy po imieniu a co widać na zdjęciu to każdy sam oceni własnym "okiem" bez urazy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Dobrze że kupuje kije oglądając je w sklepie a nie opierając się na zawartości wątków tematycznych.Zresztą nie tylko wędek się to tyczy.Gdy dobre kilka miesięcy po zakupie i uzywaniu nowego Rangemana przeczytałem na forum zegarkowym Casio cały jego wątek włos mi się zjeżył na głowie na jakie to gówno wydałem całkiem sporo kasy.Refleksja przyszła po chwili-zaraz zaraz,przecież ja ten sikor mam,wszystko działa jak należy a bzdury w wątku wypisuja głównie ci co go ewentualnie w necie na zdjeciu widzieli.Coraz częściej tutaj też się tak dzieje,w wielu wątkach.Wszyscy wszystko wiedzą.Szkoda czytać,bo za chwilę się okaże że juz nie tylko Stella ale wszystko inne jest do dupy.I wystarczy spojrzec na zdjęcie żeby to wiedzieć,wcale nie trzeba używać. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 A są tacy, którzy nie kupują kijów po obejrzeniu ich w sklepie. Wrocławiaki takie dziwne są na ten przykład 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Finezza 19 z solid tip: Oraz Tiro nuovo - Tubular Zostawiam do oceny szanownemu Gronu. Sam się na tym zupełnie nie znam. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Pescador de caña 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Finezza 19 z solid tip: IMG_20210114_065417_copy_678x1200.jpg IMG_20210114_065426_copy_678x1200.jpg IMG_20210114_065436_copy_678x1200.jpg IMG_20210114_065442_copy_678x1200.jpg IMG_20210114_065449_copy_678x1200.jpg Oraz Tiro nuovo - Tubular IMG_20210114_065606_copy_678x1205.jpg IMG_20210114_065625_copy_678x1200.jpg IMG_20210114_065650_copy_678x1200.jpg IMG_20210114_065656_copy_678x1200.jpg Zostawiam do oceny szanownemu Gronu. Sam się na tym zupełnie nie znam.Tu akurat przykład, że lakieru jest dwa razy więcej niż potrzeba. No i jeszcze lepiej gdyby rozłożyć go na dwie porcje. Jak widać problem mają z tym różne fabryki, nie tylko te produkujące tanie wędziska. Liczy się czas, który można na lakierowanie omotek poświęcić. Te całkowicie zbędne zgrubienia, gule lakieru to nie tylko kwestia estetyki, to w zasadzie najmniejszy problem. Każdy lakier po jakimś czasie traci pierwotną elastyczność, robi się twardy i wtedy zaczynają się schody. Czasami tylko widoczne miejscowe odklejenie od blanku, często klikanie w miejscu omotkowania. Bywa, że przelotka wypada z takiej omotki lub dochodzi do złamanie blanku w pobliżu omotki z przesadnie grubą warstwą lakieru. O tym, że lakierowana omotka jest w zasadzie złem koniecznym dobrze wiedzą twórcy muchowych klejonek. Dlatego stosują cienkie, jedwabne nici i lakierują je cienką warstwą zwykłego poliuretanu. To nie tylko dobrze wygląda, ale też spokojnie wystarcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Dzięki za konkretną odpowiedź. Dobrze jest znać mocne i słabe strony sprzętu. Myślę że póki nic nie klika i nie pęka to nic nie będę robić z tym. Same względu estetyczne to za mało. Natomiast jestem zdecydowany na profilaktyczną wymianę omotek po jakichś 5-8 latach użytkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Cieszę się, że mimo wszystko znalazło się miejsce na obiektywną ocenę. Myślę, że nikt nie utożsamia swojej osoby z użytkowanym sprzętem bo nie o ludzi tu chodzi. Niestety sporo jest też złamań, osoby użytkujące sprzęt intensywnie mają z tym problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Dzięki za konkretną odpowiedź. Dobrze jest znać mocne i słabe strony sprzętu.Myślę że póki nic nie klika i nie pęka to nic nie będę robić z tym. Same względu estetyczne to za mało. Natomiast jestem zdecydowany na profilaktyczną wymianę omotek po jakichś 5-8 latach użytkowania.Nie wiem, czy w tych tanich modelach, które pokazałeś, omotki są lakierowane zwykłym dwuskładnikowym chemoutwardzalnym lakierem.Jeśli tak, to ewentualna wymiana przelotek będzie sprawą prostą. Na kijach, które posiadam (od Prototype wzwyż), lakier jest bardzo twardy - utwardzany promieniami UV.W takim przypadku wymiana przelotek, czy choćby samych omotek, to poważna sprawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Szczególnie te wklejki HS bardzo lubią pękać i to wcale nie mówię o mechanicznych uszkodzeniach.Kije bardzo fajne oczywiście mowa o wysokich modelach graphiteleadera ale brakuje mi w ich ofercie Tabulara w normalnej "łódkowej" długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Montaż przelotek za pomocą lakieru UV to największy błąd jaki można zrobić... Nie łączy się materiałów sprężystych, twardym spoiwem. UV utwardzalne spoiwa stosuje się do sterów w woblerach, główkach wolframowych czy plombach zębowych. Jeśli faktycznie GL mają omotki, zabezpieczone lakierem uv to będzie się to łamać na potęgę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Montaż przelotek za pomocą lakieru UV to największy błąd jaki można zrobić... Nie łączy się materiałów sprężystych, twardym spoiwem. UV utwardzalne spoiwa stosuje się do sterów w woblerach, główkach wolframowych czy plombach zębowych. Jeśli faktycznie GL mają omotki, zabezpieczone lakierem uv to będzie się to łamać na potęgę.Nie wiem skąd czerpiesz taką wiedzę.Ani z wytrzymałości materiałów, ani z teorii konstrukcji nic takiego nie wynika.Ponadto wędka na ogół łamie się nie pod omotką, bo tam jest zwykłe zginanie blanku, tylko w miejscach o złożonym stanie naprężenia (złącza), lub na złączu niepoprawnie wykonanej (karb) lub źle wklejonej igle wklejki. Igła może się też rozwarstwić zwłaszcza wykonana z wysokomodułowego grafitu.W innych miejscach może się złamać tylko niepoprawnie wykonany blank.W lakierze omotki, nie jest ważne z punktu widzenia poprawności jej wykonania, jak twardy jest lakier, tylko czy w procesie twardnienia powstaje skurcz i to relatywnie duży. Duży skurcz może spowodować dodatkowe ściskanie blanku pod omotką, a w obciążonym wędzisku zginanie ze ściskaniem.Kombinacje zginania ze ściskaniem, lub zginania z rozciąganiem, a pod obciążeniem, w trakcie holu ryby może dojść jeszcze skręcanie blanku - to są kombinacje obciążeń, powodujące powstanie naprężeń, które sumując się, dają wytężenie materiału będące przyczyną zniszczenia blanku.Oprócz Graphilleadera, we wszystkich japońskich wędkach spinningowych, które posiadam (Shimano Lesath DX, Tict The Answer, Varivas Area Drive TS), a także wędkach typu Match, Feeder, Barbel szkockiej Daiwy omotki o bardzo twardej powłoce lakierowej były wykonywane już dawno temu. W topowej wędce do połowu brzan z 2007r Daiwa Infinity Barbel Special IFBS 2134 chciałem wymienić na większą przelotkę startową. Lakier był tak twardy, że nóż się po nim ślizgał jak chciałem go ściąć nad stopką przelotki.W czasie rzutu tego typu wędki są poddane ekstremalnemu obciążeniu, i co? ano nic, ani wspomniana Barbel, ani żaden feeder, ani wreszcie spinningi Graphiteleader i pozostałe, nie uległy żadnej awarii.Nie uległy awarii z tych powodów, że w tych firmach pracują inżynierowe i technolodzy, którzy wiedzą jak wykonać i poprawnie uzbroić grafitowe blanki. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Tylko dlaczego topowy lakier high built do omotek to flex coat? No i połamanych GL, naprawdę nie brakuje. Na codzień pracuję z lakierem UV, po nałożeniu, wystarczy go naświetlić przez 15s i jest twardy jak skała. FC musi się suszyć od 12 do 24h... Edytowane 14 Stycznia 2021 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Lo matko bosko jak ja bym strzelił post ale klawiatury mi zabraknie ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Dawaj, już raz się wstrzymałeś, ileż można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Nie prowokuj ???? i tak nie śpię po nocach ???? jak pisałem wyżej jak zacznę to mi klawiatury i nocy zbraknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluson Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Witam. Użytkuje ktoś finezze19 752L-T(2.26 1-7g.)? Potrzebuje wiedzieć z jakimi gramaturami działa i ogólnie o akcji itp.Szukam wędki( dwuskład) na łódke- jezioro i do brodzenia głównie za pstrągiem i kleniem w dużej górskiej rzece na przynęty gumowe- na główkach 1-3 g. Mało jest informacji o tej wędce, dlatego za każdą bede wdzięczny.P.s. po całym internetowym śledztwie (internetowym z racji tego, że mieszkam w wędkarskiej pustyni z brakiem możliwiści zobaczenia na żywo markowego sprzętu) na placu boju zostaje na razie ta finezza i matagi tr80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Czy kolega @Rafal.Bednarkiewicz jeszcze odwiedza ten wątek? Skrzynka oczywiście zapchana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Czy jest możliwość kupienia części szczytowej wędki GNFS-762L-T ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregORnot Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Witam kolegówPosiadam od dwóch lat kij argento GOARVS-962ML. Służył mi ogólnie do połowu boleni, czasami troci w morzu. Niestety po roku użytkowania zaczeły mi rdzewieć nierdzewne przelotki.. wysłałem go na gwarancję, po jakimś czasie wymieniono mi część szczytowã na nowã, a dolnã przelotkę wymieniono w pracowni. Niestety obydwie części nie były idealnie spasowane i górna część szczytowa obracała się na dolnej.. hmm jakoś to zgryzłem.. Ostatnio gdy pojechałem bolenie zobaczyłem , że część szczytowa wygięła się i nie jest już idealnie prosta.. Po wielu próbach kontaktu z gwarancjã wkońcu dowiedziałem się że to moja wina złego przetrzymywania kija ( najprawdopodobniej w wysokiej temperaturze !?) i że będę musiał zapłacić za wymianę szczytówki.. Wędka ogólnie bajka,wyjęła kupę ryb, i myślałem że będzie miała u mnie dożywocie..myślałem nad kupnem nowego modelu argento , ale z takimi przebojami z gwarancjã nie wiem co mam myśleć.. chrusty za 200 pln się nie wyginajã, a tu światowa klasa i takie cyrki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Miał ktoś do czynienia z nowym Corto UX? To szybkie wklejki czy raczej makarony? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Corto z zasady to szpady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 To ja się podepnę. Łowił ktoś 20GCORUS-612L-HS i może podać realny CW? Jakie doświadczenia macie w łowieniu HS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi