Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem finezzkę prototype z hs. Bardzo krótko. Mega kołek nie dało się tym skutecznie wyholować ryby. Mimo że była to mebaru to sztywność wyższa jak w ajingu ¯\_(ツ)_/¯

Sam hs bardzo miękki, u mnie nie znalazł zastosowania do komfortowego prowadzenia np jaskółek.

Ogólnie to polecam zapytać przed zakupem GL czy nie ma problemu z częściami zapasowymi. Łańcuch dostaw się posypał i o ile mi wiadomo jest problem z częściami do starszych serii i nie nikt wie jak długo to potrwa. Nie wiem jak sytuacja z nowymi corto i finnezami

• Like 1

Szczerze to nie wiem czy nie jest lepszym rozwiązaniem uzbrojenie blanku quali czy coś z krakowskiej produkcji.Osobiście mam coś ze 3 qualie i marnego słowa na nie nie powiem.Rybę wcina, holuje bez spadów, cóż więcej potrzeba?No chyba że innego napisu na blanku[emoji16][emoji16].Osobiście napis mnie nie wzrusza...

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Jozi
  • Like 2

Nawet nie żartuj...

Każdy czego innego oczekuje ¯\_(ツ)_/¯

Absolutnie żart mi nie w głowie, podobnie myślałem kiedyś....

Te ochy i achy nad tym GL to pewnie lekko przesadzone są :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes: .

Top  pheniks iron father za ciężką kasę a wcale nie łowił lepiej jak kocia łapa wykonana przez Zbigniewa Kawalca :lol:  :lol: .

Tak więc wiem o czym mówię, są konstrukcje i konstrukcje. Szukanie dobrego kija do osobistych preferencji trochę trwa....

• Like 1

Mi GL-e z którymi miałem wcześniej do czynienia, zupełnie nie podchodziły. Przerost treści nad treścią ;) ale ostatnio, okazyjnie, nabyłem Finezzkę, tą tanią, i sobie chwalę. Bardzo mi się ten kij w moim łowieniu sprawdził, obecnie główny patyk na okonie z przyłowami.

Tak, że jak Jozi napisał powyżej...

• Like 1

Mi GL-e z którymi miałem wcześniej do czynienia, zupełnie nie podchodziły. Przerost treści nad treścią ;) ale ostatnio, okazyjnie, nabyłem Finezzkę, tą tanią, i sobie chwalę. Bardzo mi się ten kij w moim łowieniu sprawdził, obecnie główny patyk na okonie z przyłowami.

No bo czasem to tańsze na "normalnym" węglu jest lepsze od tego chwalonego topu.......

Życie Panie, życie.......

• Like 2

U mnie zagościła ekonomiczna Finezza UX (tubular do 7g) i jestem z niej bardzo zadowolony :)

Uzbrojenie podobnej wędki w pracowni to koszt 2-krotnie wyższy, więc jak ktoś może kupić w dobrej kasie (w moim przypadku import prywatny z JP) to na pewno warto.

• Like 4

U mnie zagościła ekonomiczna Finezza UX (tubular do 7g) i jestem z niej bardzo zadowolony :)

Uzbrojenie podobnej wędki w pracowni to koszt 2-krotnie wyższy, więc jak ktoś może kupić w dobrej kasie (w moim przypadku import prywatny z JP) to na pewno warto.

Czyli wreszcie "złapałeś" króliczka :) .

No i to bardziej po taniości :lol:  :lol:  :lol: .

No bo czasem to tańsze na "normalnym" węglu jest lepsze od tego chwalonego topu.......

Życie Panie, życie.......

Ze wszystkich modeli GF zdecydowanie wybieram te "tańsze" na podstawowym rodzaju węgla. Miałem kilka wędek z wyższych serii, z boronami, itd. - całkowicie mi nie leżały. Te modele z podstawowego węgla chwalę sobie przeogromnie :)

Maciek

Edytowane przez Maciek_7
  • Like 2

Dokładnie tak samo mam.

Tak mnie naszła refleksja, czy to już koniec "rewolucji grafitu" skoro z premedytacją wybieramy wędki "gorsze" bo lepiej się nimi łowi niż wysokomodułowymi?

Piszę to z poziomu sandaczowca i okoniowca. W tych dwóch przypadkach wędzisko a w zasadzie jego czułość ma kapitalne znaczenie a tu bum...pozbywamy się topowych modeli i łowimy tymi o klasę niżej.

Może to tak jak z autami, nowe modele są gorsze od tych z przed kilku lat. Doświadczyłem tego boleśnie jak okazało się że ASR wyłącza się tylko w 30% i siadasz w błocie a na prostej drodze polnej auto robi ci na barku ślad od pasa bezpieczeństwa bo zobaczyło trawkę.

To był moment w którym zacząłem bardzo dbać o swojego pięciolatka :)

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Można Kolego coś więcej o tym kiju tzn. mnie interesuje od jakiej gramatury główki startuje.

Łowię takimi ale o komforcie raczej nie można mówić choć rzuca bez problemu. 1,5g już ok. Komfort od 2g. Mówimy o plecionce 6lb. Cieniej nie wiem, nie łowię.

Swoją drogą nie miałem w ręce wędki, która komfortowo obsługuje 1g+kajtek 2". Ta Finezza to jednak kawał kija a nie jakaś witeczka którą wymiarowy okonek zawija w pętelkę.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Piękny dzień piękny dzień. Udało się w końcu dostać nowa szczytówkę do finezzy. Pomoc nadeszła od jednego ze sklepów. Nigdy nie przypuszczałem że będę tak tęsknić za wędką hehe Pozdrawiam i wszystkim w podobnej sytuacji wytrwałości życzę (☞^o^) ☞ (☞^o^) ☞(☞^o^) ☞

post-70940-0-53234500-1637929769_thumb.jpg

• Like 2