Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Wkońcu, po kilku miesiącach oczekiwania, dostałem dzisiaj część szczytową do GL argento.. stara wygieła mi się ( ponoć od trzymania w wysokiej temperaturze?!)

Tak czy siak dystrybutor stanął na wysokości zadania i wymienił element na własny koszt.. Trochę to trwało, ale było warto. Wielki plus, wielkie dzięki

Pozdrawiam

• Like 5

• 4 tygodnie później...

Cześć.

Mam "okazję" kupić wędkę GOSFES-762UL-SS, cena dosyc wysoka, ale tyle też wyceniał ją kiedyś producent, w zasadzie wędka nie do zdobycia, a ta to - nówka sztuka.

Czy miał ktoś styczność, jakieś opinie? 

Czy lepiej złożyc coś samemu (poruszamy się granicach 3k pln). 

Głównie okoń i jiggowanie.

Z drugiej strony mam inna finezkę (GLFS 752L-T)  tubular, mam też Corto (GCRTS-612L-HS)- wklejka, mega szybka. 

Ta powyżej wydaję się być całkiem inym blankiem i troszkę innym typem wklejki niż to Corto.

Główny dylemat czy złoże coś podobnego w pracowni w tym budżecie.

PS. Bardzo mało info na temat tej wędki w "normalnym języku" w internecie...

Edytowane przez matysznak

Z ciekawości, co Ci w GL nie pasuje, że chcesz kręcić kij w pracowni? Seria Super Esagonale, to topowa linia Finezzy, świetnie wykonana, blank bardzo dobry, nie wiem jaki ogólnie dostępny blank może z nim konkurować? Sam używam Finezzy ’17 Prototype i już to jest kosmos.

• Like 1

Mam pytanie do szanownego grona.

Czy ktoś używa może 18 Corto GCRTS-742L-T ?

Najbardziej interesuje mnie porównanie ze starszym modelem Corto GORTS 732L-T który posiadam.

Jeśli nikt nie posiadał obu to poproszę o podzielenie się odczuciami związanymi z tym nowszym.

Używam go do łowienia okoni i sandaczy na lekko.

Jest bardzo szybki i świetnie obsługuje gumisie.

Uwielbiam ten kijek za to jak przenosi na dłoń wszystko co dzieje się z przynętą.

Super czuła, świetnie zbalansowana bestyjka. 

• Like 1

Maćku trafiłeś z opisem idealnie. 

Mam co do tego kija takie same odczucia.

Zaraz o zakupie maiłem wielką ochotę go sprzedać, ale po kilku wypadach nad wodę stał się moją ulubioną wędką.

A ta jego '' DZIWNOŚĆ '' okazała się jego ogromną zaletą.

PS. Gdybyś kiedyś postanowił rozstać się z tym patykiem, to wiesz gdzie się zgłosić.

Chętnie odkupię, od tak, na zapas  :D

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Nie wiem czy jest to możliwe do wytłumaczenia :) Na sucho sztywna "wykałaczka" nie wiadomo do czego tak na prawdę. Bierzesz ten kij do ręki nad wodą i po pierwszym przeprowadzeniu przynęty jesteś w szoku jak tym kijem łatwo się "pracuje". Następną sprawą jest to, że przy swojej sztywności nie gubi ryb... Ja łowiłem tym kijem nawet pstrągi na małe gumki.

Zdecydowanie, nie da się opisać charakterystyki tego kija, ale myślę, że 8 na 10 osób sprzedałoby ten kij po wyjęciu z pokrowca :)

Maciek

• Like 1

Święta racja Maćku.

Ja na tym kiju mailem kilka przyłowów wartych odnotowania.

Brzana 75cm, rozsierdzona jak Tuhaj-bej, czy gruby zębaty 80cm.

Kij zdał egzamin celująco.

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 1

Miałem Corto 18 GCRTS-612L-T i chyba wiem o czym mówicie. Myślałem że chodzi o coś jeszcze innego

Całkiem możliwe Pawle że ta ''DZIWNOŚĆ'' jest tego samego rodzaju  :)

Nie miałem jeszcze przyjemności przetestować żadnej 18 CORTO.

A w tym CW co twoje Corto to ja używam kijów Tailwalka które sam widziałeś.    

Miałem i tak szybko jak kupiłem to poszedł do ludzi i z tego co wiem leciał przez Świat z szybkością dzikiej gęsi ;) a może i dalej leci....

Faktem jest, że te kije nie każdemu leżą.

Kwestia indywidualnych preferencji i potrzeb.

Całkiem możliwe Pawle że ta ''DZIWNOŚĆ'' jest tego samego rodzaju :)

Nie miałem jeszcze przyjemności przetestować żadnej 18 CORTO.

A w tym CW co twoje Corto to ja używam kijów Tailwalka które sam widziałeś.

To Corto GCRTS-612L-T najlepiej robiło w zakresie 3-8g masy łącznej więc opis do 4g jest tutaj bardzo nie na miejscu i bardziej pasuje do jego bliźniaczej wersji 'solid'

Ten Corto GORTS 732L-T też bez problemu dźwiga trochę więcej niż wynika z opisu.

12-13g plus 2-2,5'' to taki max przy zachowaniu pełnego komfortu i kontroli nad przynętą. 

Oczywiście wiele zależy od typu łowiska i panujących warunków.

Ten Corto GORTS 732L-T też bez problemu dźwiga trochę więcej niż wynika z opisu.

12-13g plus 2-2,5'' to taki max przy zachowaniu pełnego komfortu i kontroli nad przynętą.

Oczywiście wiele zależy od typu łowiska i panujących warunków.

On jest praktycznie nie do kupienia, prawda?

Od kilku lat już nieprodukowany, więc dostępny tylko na rynku wtórnym.

W polskich warunkach chyba najlepiej się sprawdza przy lekkim jigowaniu za sandaczem.

Na okonie jest za ostry czyt. zbyt szczytowy i mniejsze ryby mogą spadać.

To fakt, nie jest kijem na małe ryby, ale na większe mi brakowało mocy w dolniku nieco. Btw, szkoda, że nie ma tańszych serii Graphitów już, bo niższy moduł i brak OSS dawał fajne kije, ładnie pracujące pod rybą. Te wysokie moduły są specyficzne. Mam Vivo nuovo 10-30- świetny uniwersał, vivo nuovo prototype ML - to już była bardzo szczytowa wykałaczka, przewodząca super wszystko, co z przynętą się dzieje.