FidoAngel Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Nie chcę tu siać defetyzmu ale to Corto to był najgorszy kij którym łowiłem, ani pod sandacza ani pod okonia, strach było tym rzucać na max jak trzeba było czasami bo miałem wrażenie, że z papieru jest zrobiony. 10g to strach już był zupełny...Ktoś wcześniej pisał, że to Aji i się nie znam ale to żaden Aji bo dolnik za słaby. Do tych gramatur jakie w opisie miał to zbyt słabo znaczył opad a w rzece tak wysoki moduł grafitu wprowadzał dziwne wibracje i fałszywe sygnały do ręki. Amortyzacja ryb też mi nie odpowiadała bo sztywność przenosiła się bezpośrednio na dłoń czy łokieć. Dzień łowienia i ręka mnie bolała wieczorem.... A Oss to całkiem niezły wynalazek, mam Varivasa z tym i tu pięknie gra z całością a "kopie" strasznie. I faktycznie potwierdzam, że kije UX (mam finezzkę) to zupełna bajka, taki "ludzki", czuły wystarczająco, sprężysty i amortyzujący małe jak i spore ryby. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez strary 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Od kilku lat już nieprodukowany, więc dostępny tylko na rynku wtórnym.W polskich warunkach chyba najlepiej się sprawdza przy lekkim jigowaniu za sandaczem.Na okonie jest za ostry czyt. zbyt szczytowy i mniejsze ryby mogą spadać.Ten kij służy mi głownie do łowienia okoni, a spady notuję w granicach 10% zaciętych ryb.Więc myślę że to niezły wynik.Małe oksy z niego nie spadają, bo one nie mają w zwyczaju się spinać (bez względu na model wędki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Nie chcę tu siać defetyzmu ale to Corto to był najgorszy kij którym łowiłem, ani pod sandacza ani pod okonia, strach było tym rzucać na max jak trzeba było czasami bo miałem wrażenie, że z papieru jest zrobiony. 10g to strach już był zupełny...Ktoś wcześniej pisał, że to Aji i się nie znam ale to żaden Aji bo dolnik za słaby. Do tych gramatur jakie w opisie miał to zbyt słabo znaczył opad a w rzece tak wysoki moduł grafitu wprowadzał dziwne wibracje i fałszywe sygnały do ręki. Amortyzacja ryb też mi nie odpowiadała bo sztywność przenosiła się bezpośrednio na dłoń czy łokieć. Dzień łowienia i ręka mnie bolała wieczorem.... A Oss to całkiem niezły wynalazek, mam Varivasa z tym i tu pięknie gra z całością a "kopie" strasznie. I faktycznie potwierdzam, że kije UX (mam finezzkę) to zupełna bajka, taki "ludzki", czuły wystarczająco, sprężysty i amortyzujący małe jak i spore ryby.Mam wrażenie że piszemy o innych wędkach.10g. plus smukła guma 2-3'' to dla niego żaden problem, takim ciężarem miota jak wściekły Łowię nim głownie w rzece (Odra), w przedziale 6-12g. plus gumiś wszystko co dzieje się z przynętą jest przekazywane na dłoń z chirurgiczną wręcz precyzją.A tak z ciekawości zapytam, jaki model Varivasa ma OSS, pytam bo to autorski i opatentowany system Olympic, stosowany tylko w kijach Graphiteleader. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 A tak z ciekawości spytam, co to jest ten OSS i czy go widać na wędce? Cały czas myślałem, że to ta "sprężynka" oplotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 A tak z ciekawości spytam, co to jest ten OSS i czy go widać na wędce? Cały czas myślałem, że to ta "sprężynka" oplotowa.Raczej nie chodzi o ''sprężynkę oplotową'' OSS to skrót od Olympic Sensitivity System Pod tym linkiem masz opisane wszystkie technologie stosowane przez Olympic https://olympic-co-ltd.jp/fishing/material-technology-en/ Fakt, to taki trochę marketingowy bełkot, ale można poczytać dla zaspokojenia konsumenckiej ciekawości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Do przemyślenia dla upartych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Do przemyślenia dla upartych IMG_20220116_073412.jpgNie wiem, czy to translator, ale tak czy owak Corto 732L-T nie jest kijem UL. Może EX był takowym. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Posiadam Corto GCRTS-612L-HS, opisana 0.3 - 4g. Łowię od 0.5g plus paproch - nie ma mega czucia przynęty ale każde branie to mocne kopnięcie w dolniku. Na tą chwilę testowałem 3g plus przynęta, na wędce nie robi żadnego wrażenia (rzeczka) - zakładam, że można delikatnie przeciążyć (lureleader 0.8-4g przy 3g tracił już dynamikę) . Na tą chwilę przetestowane na okoniach i tutaj już 12 cm rybka robi robotę, tak do 25 cm (więcej nie uświadczyła) to pracuje jedynie szczyt, czekam na coś większego żeby zobaczyc jak blank pracuje pod większą rybą. Co do spadów? Wędka to naprawdę, jest super ex fast (nie miałem nic szybszego) - nie uświadczyłem... Generalnie na tą chwilę mój nr jeden na małe miękkie przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Nie wiem, czy to translator, ale tak czy owak Corto 732L-T nie jest kijem UL. Może EX był takowym.https://salmon.com.ua/catalog/product/graphiteleader-corto-gorts-732l-t-2-21-m-0-8-10-g-g08424/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Nie mam corto ale mam innego ajinga. To świetne kije do łowienia na małe jaskółki w toni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Nie wiem, czy to translator, ale tak czy owak Corto 732L-T nie jest kijem UL. Może EX był takowym. Oczywiste jest że to nie jest kij do UL. Opis dolnego CW. jest maksymalnie nie trafiony, bo kij zaczyna gadać od 3-4g. plus guma. Opis ze strony Ukraińskiej jest trafny. Ale czy to oznacza że nie da się tym kijem z powodzeniem łowić okoni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof41019977 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 WitajcieChciałbym kupić pierwszą wędkę okoniową. Do tej pory łowiłem metodą spławikową i feederową. Wędek na okonia jest tyle, że cięzko wybrać.Chciałbym taką jedną bardziej uniwersalna do około 220 cm. Będę łowił z brzegu. Myślę stosować gumy na główkach 2g + guma pewnie 2 cale. Małe, blaszki jak i małe woblery, ogólnie wszystko na co będę miał ochotę . Taką jedną do wszystkiego. Myślałem żeby wydać do około 1000 zł i mój wybór padł na: https://spinningshop.pl/finezza-ux/17604-graphiteleader-finezza-ux-20gfnus-752l-s.htmlCzytając forum to z tego co zauważyłem większość posiada chyba kije z pracowni bo podawane są raczej nazwy blanków. Ja chciałbym kupić kij już gotowy.Do głowy przyszła mi jeszcze taka myśl aby może kupić coś z zagranicy i wybrałem tą Finezza: https://balticbait.com/shop/graphiteleader-19-finezza-glfs-752l-t/Czy warto zainwestować w ten kij w porównaniu do Finnezy UX?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Finezza ux jest wolniejsza od tej finezzy 19. Obie są fajne. No i porównujesz wklejke z tubularem, zdecyduj która wersja szczytówki będzie ci pasowala bardziej bo zarówno ux jak i 19’ są w dwóch wersjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof41019977 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Chodziło mi o dwa kije w wersji tubular. Źle wkleiłem linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Używam GLFS-752L-T, niestety nie mam porównania do wersji UX, ale myślę że której byś nie wybrał to będziesz zadowolony. Ta którą posiadam to bardzo przyjemny i uniwersalny kijek. Obsługuje z powodzeniem każdy rodzaj okoniowych przynęt. Aczkolwiek w mojej ocenie troszkę lepiej sprawdzi się przy twardych wabikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2022 Cześć,Widział ktoś kij Graphiteleadera mogący być odpowiednikiem dla Yamaga BlueCurrent 93/TZ NANO All-Range?Tzn pod 3m, do przynęt 3-15g, szybkie, lekkie, pod plecionke 06-1pe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Cześć,Widział ktoś kij Graphiteleadera mogący być odpowiednikiem dla Yamaga BlueCurrent 93/TZ NANO All-Range?Tzn pod 3m, do przynęt 3-15g, szybkie, lekkie, pod plecionke 06-1pe Cześć, czemu chcesz zamienić Yamagę na Graphiteleadera? YAMAGA nie pasuje Tobie? Pytam bo jutro właśnie jadę kupować ten model tylko 3-21g. Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez dante 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Mam Yamagę 83TZ. Wspaniały patyk moim zdaniem. Sądzę że ten dłuższy będzie też OK.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Cześć, czemu chcesz zamienić Yamagę na Graphiteleadera? YAMAGA nie pasuje Tobie? Pytam bo jutro właśnie jadę kupować ten model tylko 3-21g.Łatwiejszy dostęp do serwisu jakbym coś połamał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Łatwiejszy dostęp do serwisu jakbym coś połamał.To jest jakiś argument. Ja już kilka wędek z Graphiteleader przerobiłem i jak na razie połamałem tylko jedną szczytówkę w Corto Esagonale. Teraz chciałbym potestować Yamaga Blank. Jutro odbieram YAMAGA BLANKS BLUE CURRENT 93TZ ALL RANGE, 282CM 3-21GR oraz BLUE CURRENT 73 ALL-RANGE TZ/NANO Professor 1-12. Zobaczymy czy jest różnica pomiędzy Graphiteleader a Yamaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Pod jakie zastosowania planujesz ten 93tz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Pod jakie zastosowania planujesz ten 93tz? Łowienie z brzegu na jeziorze, przynęty głównie gumki na czeburaszkach i woblery okoniowe. Taki uniwesał brzegowy w zastępstwie Argento Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Daj znać jak się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Daj znać jak się sprawdzi Oczywiście dam znać po testach. Druga Yamaga będzie konkurowała z Super Finezza Esagonale. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 To jest jakiś argument. Ja już kilka wędek z Graphiteleader przerobiłem i jak na razie połamałem tylko jedną szczytówkę w Corto Esagonale.Teraz chciałbym potestować Yamaga Blank. Jutro odbieram YAMAGA BLANKS BLUE CURRENT 93TZ ALL RANGE, 282CM 3-21GR oraz BLUE CURRENT 73 ALL-RANGE TZ/NANO Professor 1-12. Zobaczymy czy jest różnica pomiędzy Graphiteleader a Yamaga.CześćGdzie kupowałeś? Daj namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi