Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

OLYMPIC to firma, Graphiteleader to jedna z jej marek, oprócz wędek produkują jeszcze kije golfowe. Niektóre firmy/marki Japońskie robią kooperacje z innymi np. Daiwa robiła kołowrotki dla Megabass czy APIa, Shimano i Jackall Poison Adrena to owoc ich współpracy, Fenwick / TIEMCO - kij pstragowy.

• Like 1

Corto w cascie mi się marzyło ale skoro nie ma to wybór padł na pochodną ;) x-fast przy xul to zły kierunek? Miałem kijka 0,4-4g i uważałem go do xula. Super szybki i sztywny. Świetna zabawa przy nim była. 

0.4 -4g to już fajna okoniówka, 0.1 - 1.8 to brzmi dziwnie a charakterystyka kija podobna, Takie cw to białoryb albo jakieś paszoki, ale wtedy akcja xfast nie pomaga...

Olympic = Graphiteleader.

Ajing ma pewne wymagania i tam ma być xxxfast co nie koniecznie przekłada się na nasze wody. Chyba że, mówimy o okoniach.

Corto ma to do siebie że przy swoich parametrach nie gubi ryb i ładnie pod nimi pracuje. Posadam 03.-4g HS i to ma u mnie dożywocie. Wyciągał wymiarowe szczupaki, duże klenie, jazie, wzdręgi i karasie (przy okoniowaniu). No i masę okoni 30+ do czego jest idealnym narzędziem. Oczywiście wszelaki jig, opad, ale też dropshot i wszelakie X rigi. Kij elektryczny i niesamowicie czuły z odpowiednią linką (prawdziwe 3lb) rzuca bardzo daleko. I czuć ten magiczny pstryk w dolniku, nawet przy okoniu 5cm :) i co najważniejsze CW jest opisane prawidłowo, a górą można nawet trochę przeciążyć. Ja rzucam tantą 1" na 0.3gr główce i daje to rade.

Podusmuwując nie ma sensu gramturowo zjeżdzać do 0.1 - 1g wędką w charakterystyce xfast, wg mnie oczywiście. Ale taki ajing w gramaturze 05.-4g ma jak najbardziej sens.

PS oczywiście to tylko moje zdanie poparte jakimś tam doświadczeniem.

Edytowane przez matysznak

• 2 tygodnie później...

Gdzie kupowałeś tego Super Corto? Jak się sprawdza? Jest różnica między nową a starą wersją?

Prywatny import z Japonii. Prawdę mówiąc tylko raz nią wędkowałem. Bardzo czuła z szybką akcją. No i waga - 47g. Sparowana z Daiwą Exist SF2000SS-H. Łowiłem dla próby różnymi lekkimi przynętami praktycznie tylko po to aby sprawdzić do czego jest najlepsza. Napewno takie małe chrabąszcze od Megabassa (Nano Siglet) prowadzą się wyśmienicie. Różne małe gumki z główkami lub bez też bezproblemowo. Trzeba jednak wziąć poprawkę, że ponad 90% moich przynęt to też Japonia i niby jakieś chińskie są prawie identyczne ale to prawie robi dużą różnicę w wodzie i moja opinia o wędce bazuje też na przynętach, których używam. Nie mam starszej wersji, więc nie mogę porównać. Jedynie co mogę zrobić (ale to już chyba w przyszłym roku) to zrobić porównanie innych podobnych parametrami ale od innych producentów. Jedno jest pewne - nawet po jednym wypadzie na ryby nie żałuje zakupu.

Na BlackFriday udało mi się upolować kolejny kijek od GL, a mianowicie Corto UX '23 - 6102L-HS. Ktoś miał może tą wędkę? Jeśli tak to z jakim kołowrotkiem dobrze współpracowała?[/size]

Mam ten konkretny model. Pod niego podpinam najczęściej Ultegre 2500, Caldie 21 2500 czy Luviasa 2500. Mam też dużo droższe GL z mniejszym CW i do nich podpinam Soare XR 2500. Soarka też miała krótki epizod z tym UX. Jak dla mnie, zdecydowanie lepiej leżała z młynkami od 170g w górę.

Edytowane przez Matss87

@Akshen

Generalnie bardzo fajny kij. Ja łowie nim okonie stosując główki do max 3g plus przynęty do 3 cali. Kij dobrze radzi sobie na głębokich akwenach.

Powiem szczerze, że dołem już zaczyna bardzo fajnie pracować od lekko ponad 1g. Kij bardzo dobrze amortyzuje podczepione ryby. Posiada odpowiedni zapas mocy (weź pod uwagę, że kij potrafi zapracować dolnikiem). Jest to najniższa seria Corto a zapewnia już bardzo dobre czucie. Stukniecie główką np. w betonowe dno, da niezłego kopa na dolnik. Ja klasyfikuję ten kij jako produkt pomiędzy ajingiem a mebaru, przez co tak świetnie się nim łowi.

Ja planuje nim lowic gumami 3 cale, w zakresie 2 do 6g głównie, więc wydaje się, że powinien pasować idealnie. Myslalem, jeszcze żeby poszukać zwykłej wersji, a nie UX, ale niestety były tylko wersję o mniejszym CW. Chociaż z tego co piszecie to nie ma między nimi dużej różnicy, a koszt praktycznie dwa razy taki.

Niestety nie wiem. Do takich zastosowań mam min. 742LT z 2018 roku. Genialny i cięty blank.

UX moim zdaniem będzie już na granicy komfortu. Zamiennie łowie Ajido 682M do 5g. Blank mocniejszy jak omawiany UX a zaczyna się już kończyć w okolicach 7-8g.

Mógłbyś porównać te Aji Do do Corto/Corto UX?
  • Like 1

Mógłbyś porównać te Aji Do do Corto/Corto UX?

Pewnie.

Ogólnie te kije ciężko porównać i już napiszę dlaczego.

Zacznę od rzeczy, które są do siebie zbliżone.

Realne CW kijów jest na podobnym poziomie. Corto do 8g łącznej masy jest optymalne, chociaż gdybym miał określić sugerowaną wagę całkowita, gdzie blank zachowuje moc, zapewnia dobre podbicia to 6-7g. Major pod tym względem jest podobny, jednak tutaj w komforcie podbije te 1-1,5g więcej. UX'em można już swobodnie łowić od główki 1,5g, Major potrzebuje tutaj 2-2,5g. 

Wyważenie.

Oba blanki są do siebie podobne. Corto ma jednak dalej, może 3-4 cm przesunięty środek ciężkości. Generalnie, obydwa świetnie leżą w dłoni, lepszy grip jak dla mnie zapewni Major, po prostu lubię IPS. Najczęściej paruję je z Luviasem 2500 lub Ultegrą w tym samym rozmiarze. Przesunięty w UX środek ciężkości nie przeszkadza, w Majorze masz po prostu wrażenie, że jest on nad stopką kołowrotka, nie mniej jednak nie jest to jakaś wielka różnica i często jest subiektywnym odczuciem. 

Dynamika blanku.

O ile na sucho, różnica nie jest aż tak duża, o tyle nad wodą Major jest kijem zdecydowanie szybszym. Sam TOP Aji-Do jest cięty, UX jest wolniejszy, ale niech was nie zmyli-zapewni również pewne, dynamiczne zacięcie.

Obydwa kije są progresywne, ale im mniejsza ryba, tym większa różnica.

UX świetnie pracuje szczytem, następnie przenosząc naprężenia na środkowe sekcje blanku. Major pod tym względem jest zdecydowanie mocniejszy.

Kij wybitnie szczytowy, dlatego łowienie nim okoni-powiedzmy do 25cm, wymagać będzie już odpowiedniej techniki holu oraz ustawienia hamulca. Wędka ta lubi po prostu obciążenie, im większe, tym uruchamia głębsze sekcje blanku. UX pod tym względem jest blankiem, który jest szybki, ale dzięki swojej pracy potrafi wybaczyć dużo błędów. Mówić kolokwialnie, Corto UX to produkt, gdzie podpinasz młynek i po prostu łowisz. Aji-Do to świetne i cięte narzędzie, ale wymaga odpowiedniej techniki. Zapas mocy w dolniku po w/w opisie jasno wskaże, który kij ma większy. Jest nim Aji-Do i różnica jest znacząca. 

Czucie.

Wędki te zapewnią bardzo dobre czucie przynęty, oraz tego co się z nią dzieje. Gdybym miał wskazać zwycięzcę ? uwagę skierowałbym na Majora, ale różnica ta nie jest przytłaczająca. Impulsy, którymi epatuje kij, są delikatnie wyraźniejsze na Aji-Do. Z drugiej strony mogę powiedzieć, że np. Corto 18 jest jeszcze czulsze. Obydwie wędki są już na takim poziomie, że nie ma szansy by wprawiona ręka nie wyczuła brania. 

Uniwersalność.

Tutaj zdecydowanie wygra UX. Blank ten poradzi sobie zarówno z małymi, średnimi, dużymi okoniami. Świetnie amortyzuje, trzyma ryby, które holujemy. Zapewnia optymalną moc podczas holu.

Aji-Do nie jest wędką jeśli nastawiamy się na "mniejsze" okonie. Nie powiem, że nie będzie trzymał ryby, ale zapewni nam na pewno większą liczbę spadów. Wędka ta świetnie czuje się na głębokiej wodzie, gdzie często musimy kusić leniwe ryby. Jest to tak jak wspominałem, specjalistyczne narzędzie, które będzie wymagało odpowiedniej techniki, doświadczenia a odwdzięczy się. 

To tak z grubsza największe różnice. 

• Like 6

Jeszcze jedna rzecz odnoście UX 6102L-HS vs Aji-Do. 

Zasięgi rzutowe.
Corto wygrywa. Zapewnia lepsze zasięgi, czuć w ręku, że blank lepiej się ładuje. Nie zrozumcie mnie źle, Aji-Do też potrafi rzucić, ale to Olympic pod tym względem wygrywa. 

Dodatkowo zamieszczam małe porównanie dolników w kijkach. W chwili obecnej tylko to miałem pod ręką-reszta JDM jest już bezpiecznie "przykonserwowana" i czeka na nowy sezon.

Od lewej mamy:

Corto UX 742L-T '20
Corto 612L-T '18
Corto 642L-HS '18
Corto UX 642L-HS '20
Major Craft Aji-Do 5G AD5 S682M

Dlaczego wolę starsze UX jak jego młodszych braci ? chodzi o uchwyt. UX 23 którego też posiadam został wyposażony w autorski  uchwyt OP-1, zdecydowanie wolę jednak rozwiązanie ze starszego modelu, czyli IPS (podobnie jak w Majorze).

Bardzo lubię model 742 L-T. Posiadam również Corto 742 L-T '18 (nieobecny na foto), kij ten jest jadowicie cięty. 18' 742 L-T ma również szczyt o mniejszej średnicy jak UX, a mimo to jest mocniejszy, oraz wyraźnie szybszy. 

post-75676-0-91546200-1734254692_thumb.jpg

• Like 3