Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Takie Silverado 23GSILS-762ML i okoń, to nie jest zły pomysł, pod warunkiem że mówimy tu o okoniu przez duże "O", ten kij to prawdziwy szatan który świetnie nadaje się do łowienia sandaczy na średnio.

Wersja z 2017 GSIS-742ML (fioletowa), była by tu lepszym wyborem, pomimo swej szybkości jest jednak odczuwalnie cieplejsza w szczycie, ale tu znowu pojawia się problem z dostępnością.

W wersji castingowej wyjeżdżają wszystkie okonie. Rozmiar nie ma znaczenia a z większymi jest niezła jazda. 20GSILPC-762ML

post-70940-0-38346700-1734785160_thumb.jpg

• Like 1

Posiadam trzy modele Silverado i wersja do 11 gramów to moja numer jeden okoniówka.

Tej wklejki nie posiadam, ale też o niej pomyślałem w kontekście okonia, z tym że nie miałem go w rękach, tak samo jak wersji cast, więc się nie wypowiem.

Mam 17', 20' i 23', ale wszystkie w tubularze.

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Wg mnie 20GSILPS-762ML

Start będzie miał od ok 3g +2". 

"Zaprojektowane z akcją idealnie pasującą do ciężarków od 5 do 7 g. Twardość szczytówki poprawia wyczucie lekkiego zestawu i znacznie poprawia siłę zacięcia. Pierwsza akcja, która z łatwością przenika przez ostrą szczękę Chinu."

https://olympic-co-ltd.jp/fishing/products/20-silverado-prototype/

Tej wklejki nie posiadam, ale też o niej pomyślałem w kontekście okonia, z tym że nie miałem go w rękach, tak samo jak wersji cast, więc się nie wypowiem.

Mam 17', 20' i 23', ale wszystkie w tubularze.

To jest jedną z tych wklejek która zachowuje się praktycznie jak tubular.  

Czy ktoś używa modelu Corto UX 23GCORUS-742L-T 224cm 10g? Od ilu gram ołowiu startuje i na ilu się kończy? Czy nada się też do twichowania woblerami do 75mm? Jak z czułością tego blanku?

Edytowane przez MarcinW85

To po co jest ta wklejka, jeśli zachowuje się jak tubular?

To nie są wklejki, szczyt jest wprasowany w  blank. Wszytskie szczytówki solid HS są dużo lepszym narzędziem do delikatnego jigowania  niż tubulary. 

Edytowane przez matysznak
  • Like 1

Myślę że to pytanie należałoby zadać producentowi.

Otóż ja zadałem pytanie użytkownikowi takiego rozwiązania, który, jak rozumiem, jest zadowolony z tego rozwiązania.

Nie rozumiem co by miało dać wyprodukowanie feedera czy pickera w którym szczytówka zachowywała by się jak w wędce z bez tej miękkiej szczytówki, jak w tubularze.

To nie są wklejki, szczyt jest wprasowany w  blank. Wszytskie szczytówki solid HS są dużo lepszym narzędziem do delikatnego jigowania  niż tubulary. 

Sposób "wklejenia wklejki" jest drugorzędny dla jej funkcjonalności.

I co do zasady, moim zdaniem, szczytówki typu "solid" zawsze sa lepszym narzędziem do delikatnego jigowania niż tubulary.

• Like 1

Otóż ja zadałem pytanie użytkownikowi takiego rozwiązania, który, jak rozumiem, jest zadowolony z tego rozwiązania.

Nie rozumiem co by miało dać wyprodukowanie feedera czy pickera w którym szczytówka zachowywała by się jak w wędce z bez tej miękkiej szczytówki, jak w tubularze.

To pewnie bardziej taki skrót myślowy. Pewnie sztywność tej wklejanej szczytówki jest tak dobrana że nie “majta” się przy wymach, zarzucaniu itd.. ale wklejka pozostaje wklejką tak czy inaczej - można ją wygiąć w chińskie 8  :)

• Like 2

Cześć.

To może i ja swoje dwa słowa dorzucę ....

Jako nowy szczęśliwy nabywca  FINEZZA PROTOTYPE 24GFINPS-782LML-HS+ potwierdzam kwestię czułości wklejek HS. Długo mnie namawiał mój imiennik na tego grafitleadera - nie żałuje . Jeden z czulszych  kijków  jakie w życiu miałem ...Inny wymiar jiigowania. Czuć piard okonia jak przepływa  :)

A tak zupełnie serio kapitalne kije do jigowania -natomiast nawet przy 0,7 szczycie 1gram nie jest widoczny -start gdzieś ok 2gram plus smukłe 2 cale -wtedy coś widać . Do mniejszych gramatur ten kij średnio się nadaję ...

• Like 6

Cześć.

To może i ja swoje dwa słowa dorzucę ....

Jako nowy szczęśliwy nabywca  FINEZZA PROTOTYPE 24GFINPS-782LML-HS+ potwierdzam kwestię czułości wklejek HS. Długo mnie namawiał mój imiennik na tego grafitleadera - nie żałuje . Jeden z czulszych  kijków  jakie w życiu miałem ...Inny wymiar jiigowania. Czuć piard okonia jak przepływa  :)

A tak zupełnie serio kapitalne kije do jigowania -natomiast nawet przy 0,7 szczycie 1gram nie jest widoczny -start gdzieś ok 2gram plus smukłe 2 cale -wtedy coś widać . Do mniejszych gramatur ten kij średnio się nadaję ...

Najlepszy kij jaki mam do tych najmniejszych gramatur to super finezza  GSFS-6102L-HS. Ale cena to juz wyższa warstwa abstrakcji.... Nie mam lepszej wędki pod okoniowe łowienie na miękkie przynęty.... a na to o czym piszesz powoli sie przymierzam :)

Szczerze to nie mam pojęcia.  Jest to jedyny HS jakiego posiadam więc ciężko mi się odnieść do tego typu rozwiązań.   Natomiast wydaje mi się że to taka hybryda tubulara z klasyczna wklejka która posiada zalety obu.  Ja tym kijem lowie praktycznie na wszystko w tym poppery i twitche.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Panowie, dzięki  uprzejmości kolegi @Olsztynteam stałem się posiadaczem Corto GORTS 6102LT.

Niestety prędko z powodów zdrowotnych jej nie zwoduję, ale skrobnę kilka zdań.
Wędka jest jadowicie cięta. To taki Aji-Do Solid tylko w wersji Tubular. Jestem zaskoczony jak ten blank jest szybki, jadowicie szybki. Szczyt pomimo swojej średnicy jest mięsisty, oj mięsisty. Jeśli przy swojej mocy, dobrze będzie trzymał powiedzmy 20cm okonie, to będzie to kapitalny sprzęt. 

Wędka jest zdecydowanie szybsza jak Corto 18 742 LT. Zdaje się być bardzo czuła i nerwowa. Nie mogę się doczekać jak nią połowię. Zdam pełną relację jak już się trochę z nią oswoję. Gdyby jeszcze miał wygląd serii z 2018, byłbym w niebie.

Generalnie, jestem zaskoczony jaki poziom prezentowało Corto już w 2014 roku. Wojtek, skrobnij kilka zdać o GCRTS 612 LT-mam nadzieję, że Ci się spodobał :)

Pytanie do posiadaczy, lub osób mających przyjemność połowić Super Finezza GSFS-752L-T. Ile realnie górą obsługuje ten kij ? o jego akcji ciężko mi się wypowiedzieć, widziałem tylko film na YT jak holowała sporego zandera. Ta wędka ma wielki power w sobie.
Zastanawia mnie praca szczytu. Czy przypomina on inne Finezzki, czyli jest raczej miękki, czy tutaj już podchodzi pod serie Corto, czyli ma
w sobie zacięcie oraz moc. 

Edytowane przez Matss87
  • Like 1