Skocz do zawartości

Wędki Graphiteleader

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś okazję porównać ostatni wypust Silverado 3-15 gramów do równoległego modelu Prototype?  

z Prototype porównania nie mam, ale mam Silverado 23 3-15 i jest to świetny kij. Zasięg rzutowy powala na kolana, do tego świetna czułość.

A teraz pytanie, czy w ofercie GL jest jakis kijek do okolic 30g, który pozwoli na łowienie sandaczy z łodzi (czyli jak dla mnie nie dłuższa niż 220cm)?

• Like 1

z Prototype porównania nie mam, ale mam Silverado 23 3-15 i jest to świetny kij. Zasięg rzutowy powala na kolana, do tego świetna czułość.

A teraz pytanie, czy w ofercie GL jest jakis kijek do okolic 30g, który pozwoli na łowienie sandaczy z łodzi (czyli jak dla mnie nie dłuższa niż 220cm)?

Tiro 24GTIRS-772M

Lub wyższy model Tiro Prototype 13 GOTPS-GOTPS-772M-T lub 25GTIRPS-772M ale ten dopiero jakoś latem będzie dostępny

A i jeszcze ewentualnie Tiro MR 25GTIRS-782M/MH-MR

Edytowane przez Bass-74

Warto dopłacać tyle kasy do tych prototype? Szukam czegoś mega czułego, ale z odpowiednią mocą zeby wciac zeda 70+. Lowienie tylko gumami.

Jeśli chodzi o wersje PROTOTYPE VS ZWYKŁE, to raczej wybór indywidualny, podyktowany osobistymi preferencjami.

Już kilka razy przekonałem się że zwykle GL bywają odrobinę szybsze i czulsze od wersji prototype, choć nie jest to regułą.

Jeśli zaś chodzi o drugą część twojego pytania to przydało by się  nieco więcej szczegółów typu, łowisko, masa przynęt itp., ja łowię na gumy i równie skutecznie wcinam sandacze przy pomocy 14'/18' Corto L-T do 10g, jak i 17'/20'/23' Silverado ML/M  :), wszystko zależy od tego gdzie, i na co je łowię.

• Like 2

Zalewy i rzeki na głębokościach 2 do 8m, nan gumy 10 - 12.5 cm z lodzi. Obciazenie typowe dla tych warunkow od 10 - 20g, nizej mam juz Silverado. Jesli ten Tiro (mysle o https://pleciona.pl/pl/p/Graphiteleader-TIRO-24-2%2C26m-7-28g-2cz-S/81316) ma podobna akcje co Silverado 23 do 15g, to mysle, ze spelnil by moje oczekiwania.

Miałem Tiro Prototype do 28g i przy gumie 12cm to tam raczej obciążenie 5-15g max z tego co pamiętam. Pod łowienie na większych głębokościach i główkami 15g+ zwłaszcza z gumami o troszkę mocniejszej pracy niż easy shiner wg mnie ta wędka jest zbyt delikatna. Z tej nowej serii Tiro widziałem że jest model 76MH i myślę że ten by się lepiej sprawdził

• Like 1

Ja rok temu kupiłem to nowe Tiro 24GTIRS-802MH pod szczupaka, ale pod sandacza też się spokojnie sprawdzi- to szybka i mocna wędka. Cw bym tak realnie pewnie opisał bardziej do 38-40g w komforcie niż 46g, ale to nie zmienia faktu że to zajebista wędeczka, także myślę że jak chcesz krótszy to 76mh się jak najbardziej sprawdzi. Ja swoją kupiłem bardziej z 'łakomstwa' bo mi się bardzo spodobała niż z potrzeby, miałem ją 2 razy nad wodą w zeszłym roku i od tamtej pory nie byłem na szczupakach/sandaczach i z racji na nadchodzącego potomka pewnie się to szybko nie zmieni, także jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam na priv. Silverado to czarno-fioletowe do 15g kiedyś miałem, a potem tiro prototyp 772m i tiro chyba lepiej wspominam. Czułość top ;)

• 2 tygodnie później...

Byłem już kilka razy nad wodą, mogę pokrótce opisać wrazenia:

- zasieg rzutowy - fantastycznie, miota gumami jak katapulta,

- czułość- świetna, nie miałem chyba kija na którym tak by kopały pstryki sandacza(mowa o kiju w tej gramaturze oczywiscie),

- mam natomiast mieszane uczucia co do widoczności opadu na szczytówce, nie wiem czy to kwestia warunków w jakich przyszło mi łowić i dosyć mocnego nurtu rzeki i dosyc mocnego wiatru czy kija, ale miałem lekkie problemy z zarejestrowaniem opadu na główkach poniżej 15g. Być może to jest kwestia której sie obawiałem przed zakupem - te kije chyba nie są dedykowane do łowienia na gumy.

Na wędce wisiał już pierwszy sandacz około 70cm i sprawdziła sie w holu swietnie.

Byłem już kilka razy nad wodą, mogę pokrótce opisać wrazenia:

- zasieg rzutowy - fantastycznie, miota gumami jak katapulta,

- czułość- świetna, nie miałem chyba kija na którym tak by kopały pstryki sandacza(mowa o kiju w tej gramaturze oczywiscie),

- mam natomiast mieszane uczucia co do widoczności opadu na szczytówce, nie wiem czy to kwestia warunków w jakich przyszło mi łowić i dosyć mocnego nurtu rzeki i dosyc mocnego wiatru czy kija, ale miałem lekkie problemy z zarejestrowaniem opadu na główkach poniżej 15g. Być może to jest kwestia której sie obawiałem przed zakupem - te kije chyba nie są dedykowane do łowienia na gumy.

Na wędce wisiał już pierwszy sandacz około 70cm i sprawdziła sie w holu swietnie.

Miałem to samo z tym kijem. Sprzedałem po 2 wyjazdach na Siemianówkę.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o wersje PROTOTYPE VS ZWYKŁE, to raczej wybór indywidualny, podyktowany osobistymi preferencjami.

Już kilka razy przekonałem się że zwykle GL bywają odrobinę szybsze i czulsze od wersji prototype, choć nie jest to regułą.

Jeśli zaś chodzi o drugą część twojego pytania to przydało by się  nieco więcej szczegółów typu, łowisko, masa przynęt itp., ja łowię na gumy i równie skutecznie wcinam sandacze przy pomocy 14'/18' Corto L-T do 10g, jak i 17'/20'/23' Silverado ML/M  :), wszystko zależy od tego gdzie, i na co je łowię.

No i w temacie zacinania, dodałbym do tego jakość główek. Oraz ich ostrość. Czasem zdarza mi się ostrzyć haki kilka razy w ciągu dnia. Jak jest zielsko czy zaczepy. Czasem po kilku podostrzeniach hak nadaje się w kubeł bo ostrzenie nie pomaga a kąt ostrza pomimo ostrej końcówki robi się baryłkowaty. Guma nie ma prawa zjeżdżać z paznokcia …

W ferworze walki łatwo o tym zapomnieć, a potem żal tego jednego brania …

W evergreenach i yamagach też jest nakrętka z przodu. W EG łysa w Y z pianką. I są przewygodne. Ale fakt mają więcej podparcia z tyłu.

Jak trzymasz palec wskazujący na blanku to i tak „fuckers” jest na stopce kołowrotka. 
Bardziej bym się martwił długą pianką przed kołowrotkiem (jak w niektórych stc). To sugeruje raczej uchwyt przed kołowrotkiem. Niektórzy tak łowią, ja nie umiem w stc się przestawiłem na 3 przed i jeden za, na 4/0 nie umiem i mi kabłąk haczy o paluchy, a najbardziej wolę 2/2 i to zapewniają evergreeny, yamagi i graphitleadery w większości przypadków.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Pytam, bo przymierzam się do zakupu GLAPS-1153MH i zbieram 'za' i 'przeciw'.

Potrzebuję armaty do maksymalizacji zasięgu, musi być długi bo chcę jak najwięcej plecionki trzymać nad wodą, musi dawać jakieś szanse z dużymi sumami a bazowo służyć do obsługi średnich woblerow 10-30g, czasem gum, czasem cykad...generalnie takie seabassowe cięższe kije ogarną temat.

I tylko uchwyt mnie martwi, będę musiał podjechać i pomacać kije z tej serii. Na szczęście mam gdzie.

Pytam na forum, bo jednak przełowienie danego kija daje lepsze wyobrażenie niż sklepowe macanki ;)

Brałem pod uwagę jeszcze tani aliexpressowy kij w podobnych parametrach, ale lubię się z wyrobami marki GL. No i niby znaczna różnica w cenie jeśli rozłoży się na komfort użytkowania przez tysiące godzin to przestaje mieć znaczenie :)

• 2 tygodnie później...

SILVERADO Prototype 20GSILPS-762ML ''VS'' SILVERADO 23GSILS-762ML po testach nad wodą, jesienią ubiegłego roku.

Już dawno żaden kij nie wpisał się w moje potrzeby tak dobrze jak te dwa gagatki  :).

Oba są bardzo szybkie, sztywne i mega czułe, zaryzykuję stwierdzenie że podczas użytkowania wydają się praktycznie identyczne.

Jedyną różnicą jaką zauważyłem (to moje subiektywne odczucie), jest to, że zwykła wersja 23GSILS-762ML jest minimalnie ostrzejsza od Prototypa, ale jest to bardzo subtelna różnica.

Adam, może mi podpowiesz. Myślę o 3 modelach a skończy się być może zakupem dwóch :)

-Silverado Prototype 20GSILPS-762ML

-Silverado 23GSILS-792M

-GSIS-742ML

Główne założenia. To szybki i cięty kij. Planuję używać główek od 5 do max 12 (czasami 14g). Przynęty od 3 do 4cali.

Tutaj mogę już kombinować-mniejsza główka większa przynęta i na odwrót.

Miejsca, które obławiam są dosyć głębokie-do 10m. Kij ma też służyć mi na Narwi i jej dołkach. Z uwagi na różne przepływy w rzece, odpowiednia moc będzie jednak wskazana. 

Modele ML powinny sobie dać radę z moim zamysłem, ale zakładam, że M będzie jeszcze mocniejszy, ale za to nie wystartuje dobrze od 5-6g.

Ciężki wybór, dlatego myślę o jednym medium lighcie i mediumie. Na sandacze nie będę wybierał, kij ma za zadanie polować głównie na szczupaka, być może awaryjnie okoń na ciężko.

Intensywnie myślę o GSIS, bo on wydaje się niedoszacowany a będzie chyba najszybszy z całej trójki. Ciężki wybór.

Edytowane przez Matss87