Akshen Opublikowano 28 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja Czy miał ktoś okazję porównać ostatni wypust Silverado 3-15 gramów do równoległego modelu Prototype? z Prototype porównania nie mam, ale mam Silverado 23 3-15 i jest to świetny kij. Zasięg rzutowy powala na kolana, do tego świetna czułość. A teraz pytanie, czy w ofercie GL jest jakis kijek do okolic 30g, który pozwoli na łowienie sandaczy z łodzi (czyli jak dla mnie nie dłuższa niż 220cm)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 28 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja Tiro 762mh, ale to o kilka cm powyzej 220cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 28 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja (edytowane) z Prototype porównania nie mam, ale mam Silverado 23 3-15 i jest to świetny kij. Zasięg rzutowy powala na kolana, do tego świetna czułość. A teraz pytanie, czy w ofercie GL jest jakis kijek do okolic 30g, który pozwoli na łowienie sandaczy z łodzi (czyli jak dla mnie nie dłuższa niż 220cm)? Tiro 24GTIRS-772MLub wyższy model Tiro Prototype 13 GOTPS-GOTPS-772M-T lub 25GTIRPS-772M ale ten dopiero jakoś latem będzie dostępny A i jeszcze ewentualnie Tiro MR 25GTIRS-782M/MH-MR Edytowane 28 Maja przez Bass-74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca Warto dopłacać tyle kasy do tych prototype? Szukam czegoś mega czułego, ale z odpowiednią mocą zeby wciac zeda 70+. Lowienie tylko gumami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca poszukaj tiro nuovo do 28g, powinien sprostać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Warto dopłacać tyle kasy do tych prototype? Szukam czegoś mega czułego, ale z odpowiednią mocą zeby wciac zeda 70+. Lowienie tylko gumami.Jeśli chodzi o wersje PROTOTYPE VS ZWYKŁE, to raczej wybór indywidualny, podyktowany osobistymi preferencjami.Już kilka razy przekonałem się że zwykle GL bywają odrobinę szybsze i czulsze od wersji prototype, choć nie jest to regułą.Jeśli zaś chodzi o drugą część twojego pytania to przydało by się nieco więcej szczegółów typu, łowisko, masa przynęt itp., ja łowię na gumy i równie skutecznie wcinam sandacze przy pomocy 14'/18' Corto L-T do 10g, jak i 17'/20'/23' Silverado ML/M , wszystko zależy od tego gdzie, i na co je łowię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Zalewy i rzeki na głębokościach 2 do 8m, nan gumy 10 - 12.5 cm z lodzi. Obciazenie typowe dla tych warunkow od 10 - 20g, nizej mam juz Silverado. Jesli ten Tiro (mysle o https://pleciona.pl/pl/p/Graphiteleader-TIRO-24-2%2C26m-7-28g-2cz-S/81316) ma podobna akcje co Silverado 23 do 15g, to mysle, ze spelnil by moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Miałem Tiro Prototype do 28g i przy gumie 12cm to tam raczej obciążenie 5-15g max z tego co pamiętam. Pod łowienie na większych głębokościach i główkami 15g+ zwłaszcza z gumami o troszkę mocniejszej pracy niż easy shiner wg mnie ta wędka jest zbyt delikatna. Z tej nowej serii Tiro widziałem że jest model 76MH i myślę że ten by się lepiej sprawdził 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Tak, zlego podlinkowalem, chodzi mi o ta serie, ale wersja MH czyli do 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vader Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Podpowiedzcie z kim mogę porozmawiać o wędkach GL. Najlepiej telefonicznie. Ktoś, kto doradzi podpowie. Próbowałem do Dystrybutora , ale telefon mają nieczynny a gadanie poprzez maila mi nie pasuje. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Ja rok temu kupiłem to nowe Tiro 24GTIRS-802MH pod szczupaka, ale pod sandacza też się spokojnie sprawdzi- to szybka i mocna wędka. Cw bym tak realnie pewnie opisał bardziej do 38-40g w komforcie niż 46g, ale to nie zmienia faktu że to zajebista wędeczka, także myślę że jak chcesz krótszy to 76mh się jak najbardziej sprawdzi. Ja swoją kupiłem bardziej z 'łakomstwa' bo mi się bardzo spodobała niż z potrzeby, miałem ją 2 razy nad wodą w zeszłym roku i od tamtej pory nie byłem na szczupakach/sandaczach i z racji na nadchodzącego potomka pewnie się to szybko nie zmieni, także jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam na priv. Silverado to czarno-fioletowe do 15g kiedyś miałem, a potem tiro prototyp 772m i tiro chyba lepiej wspominam. Czułość top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca Kupiłem to Tiro do 35g, dam znać jak uda sie na nie połowić. Dla mnie Silverado to kij bajka, jeśli Tiro nie będzie gorszy to będę bardzo ale to bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Byłem już kilka razy nad wodą, mogę pokrótce opisać wrazenia:- zasieg rzutowy - fantastycznie, miota gumami jak katapulta,- czułość- świetna, nie miałem chyba kija na którym tak by kopały pstryki sandacza(mowa o kiju w tej gramaturze oczywiscie),- mam natomiast mieszane uczucia co do widoczności opadu na szczytówce, nie wiem czy to kwestia warunków w jakich przyszło mi łowić i dosyć mocnego nurtu rzeki i dosyc mocnego wiatru czy kija, ale miałem lekkie problemy z zarejestrowaniem opadu na główkach poniżej 15g. Być może to jest kwestia której sie obawiałem przed zakupem - te kije chyba nie są dedykowane do łowienia na gumy.Na wędce wisiał już pierwszy sandacz około 70cm i sprawdziła sie w holu swietnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 21 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Byłem już kilka razy nad wodą, mogę pokrótce opisać wrazenia:- zasieg rzutowy - fantastycznie, miota gumami jak katapulta,- czułość- świetna, nie miałem chyba kija na którym tak by kopały pstryki sandacza(mowa o kiju w tej gramaturze oczywiscie),- mam natomiast mieszane uczucia co do widoczności opadu na szczytówce, nie wiem czy to kwestia warunków w jakich przyszło mi łowić i dosyć mocnego nurtu rzeki i dosyc mocnego wiatru czy kija, ale miałem lekkie problemy z zarejestrowaniem opadu na główkach poniżej 15g. Być może to jest kwestia której sie obawiałem przed zakupem - te kije chyba nie są dedykowane do łowienia na gumy.Na wędce wisiał już pierwszy sandacz około 70cm i sprawdziła sie w holu swietnie.Miałem to samo z tym kijem. Sprzedałem po 2 wyjazdach na Siemianówkę. Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca Ok, czyli zapewne to nie wina warunkow tylko jesli chodzi o opad to ten typ tak ma. Coz nie jest to zbyt pocieszajce przy kiju za juz niw mala kase, ale bede testowal dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Jeśli chodzi o wersje PROTOTYPE VS ZWYKŁE, to raczej wybór indywidualny, podyktowany osobistymi preferencjami.Już kilka razy przekonałem się że zwykle GL bywają odrobinę szybsze i czulsze od wersji prototype, choć nie jest to regułą.Jeśli zaś chodzi o drugą część twojego pytania to przydało by się nieco więcej szczegółów typu, łowisko, masa przynęt itp., ja łowię na gumy i równie skutecznie wcinam sandacze przy pomocy 14'/18' Corto L-T do 10g, jak i 17'/20'/23' Silverado ML/M , wszystko zależy od tego gdzie, i na co je łowię.No i w temacie zacinania, dodałbym do tego jakość główek. Oraz ich ostrość. Czasem zdarza mi się ostrzyć haki kilka razy w ciągu dnia. Jak jest zielsko czy zaczepy. Czasem po kilku podostrzeniach hak nadaje się w kubeł bo ostrzenie nie pomaga a kąt ostrza pomimo ostrej końcówki robi się baryłkowaty. Guma nie ma prawa zjeżdżać z paznokcia …W ferworze walki łatwo o tym zapomnieć, a potem żal tego jednego brania … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Panowie, jakie macie doświadczenia z tymi regulowanymi uchwytami z serii GLAPS? Nie są niewygodne? Jak rozumiem trzymamy za nakrętkę i twardy gwint...co od strony teoretycznej tak średnio do mnie przemawia. Ale może w praktyce wyglada inaczej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Nie wiem co to za uchwyt ale, jeśli podobny do tego, dla mnie średnio wygodny.Właśnie z powodu nakrętki i trzymania stopki kołowrotka między środkowym a serdecznym.https://photos.app.goo.gl/MgwFnxZzQVKDkzgL8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Uchwyt z serii GLAPS masz widoczny w załączniku. Taki z wyglądu nie bardzo, ale przecież nie wsadziliby do swojej topowej serii czegoś niewygodnego? Te ich kije, Które miałem w rekach zawsze były zaprojektowane w przemyślany, sensowny sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca (edytowane) W evergreenach i yamagach też jest nakrętka z przodu. W EG łysa w Y z pianką. I są przewygodne. Ale fakt mają więcej podparcia z tyłu.Jak trzymasz palec wskazujący na blanku to i tak „fuckers” jest na stopce kołowrotka. Bardziej bym się martwił długą pianką przed kołowrotkiem (jak w niektórych stc). To sugeruje raczej uchwyt przed kołowrotkiem. Niektórzy tak łowią, ja nie umiem w stc się przestawiłem na 3 przed i jeden za, na 4/0 nie umiem i mi kabłąk haczy o paluchy, a najbardziej wolę 2/2 i to zapewniają evergreeny, yamagi i graphitleadery w większości przypadków. Edytowane 29 Czerwca przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Łowiąc ryby kompletnie nie zwracam na nie uwagi więc chyba jest ok. Czy są wygodniejsze? Pewnie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Ten, wygląda na niewygodny, ja natomiast jestem bardzo zadowolony... Pewnie kwestia preferencji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Pytam, bo przymierzam się do zakupu GLAPS-1153MH i zbieram 'za' i 'przeciw'. Potrzebuję armaty do maksymalizacji zasięgu, musi być długi bo chcę jak najwięcej plecionki trzymać nad wodą, musi dawać jakieś szanse z dużymi sumami a bazowo służyć do obsługi średnich woblerow 10-30g, czasem gum, czasem cykad...generalnie takie seabassowe cięższe kije ogarną temat. I tylko uchwyt mnie martwi, będę musiał podjechać i pomacać kije z tej serii. Na szczęście mam gdzie.Pytam na forum, bo jednak przełowienie danego kija daje lepsze wyobrażenie niż sklepowe macanki Brałem pod uwagę jeszcze tani aliexpressowy kij w podobnych parametrach, ale lubię się z wyrobami marki GL. No i niby znaczna różnica w cenie jeśli rozłoży się na komfort użytkowania przez tysiące godzin to przestaje mieć znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinn Maniac Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca Ten, wygląda na niewygodny, ja natomiast jestem bardzo zadowolony... Pewnie kwestia preferencji. IMG_20250629_101919.jpg To tym Kuba łowisz te kleniska?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca (edytowane) SILVERADO Prototype 20GSILPS-762ML ''VS'' SILVERADO 23GSILS-762ML po testach nad wodą, jesienią ubiegłego roku.Już dawno żaden kij nie wpisał się w moje potrzeby tak dobrze jak te dwa gagatki .Oba są bardzo szybkie, sztywne i mega czułe, zaryzykuję stwierdzenie że podczas użytkowania wydają się praktycznie identyczne.Jedyną różnicą jaką zauważyłem (to moje subiektywne odczucie), jest to, że zwykła wersja 23GSILS-762ML jest minimalnie ostrzejsza od Prototypa, ale jest to bardzo subtelna różnica.Adam, może mi podpowiesz. Myślę o 3 modelach a skończy się być może zakupem dwóch -Silverado Prototype 20GSILPS-762ML-Silverado 23GSILS-792M-GSIS-742ML Główne założenia. To szybki i cięty kij. Planuję używać główek od 5 do max 12 (czasami 14g). Przynęty od 3 do 4cali.Tutaj mogę już kombinować-mniejsza główka większa przynęta i na odwrót.Miejsca, które obławiam są dosyć głębokie-do 10m. Kij ma też służyć mi na Narwi i jej dołkach. Z uwagi na różne przepływy w rzece, odpowiednia moc będzie jednak wskazana. Modele ML powinny sobie dać radę z moim zamysłem, ale zakładam, że M będzie jeszcze mocniejszy, ale za to nie wystartuje dobrze od 5-6g.Ciężki wybór, dlatego myślę o jednym medium lighcie i mediumie. Na sandacze nie będę wybierał, kij ma za zadanie polować głównie na szczupaka, być może awaryjnie okoń na ciężko.Intensywnie myślę o GSIS, bo on wydaje się niedoszacowany a będzie chyba najszybszy z całej trójki. Ciężki wybór. Edytowane 11 Lipca przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi