roost Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Panowie jest ktoś w stanie powiedzieć jakie wagi przynęt realnie ogarnie Graphiteleader CORTO 23GCORS-642L-T? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Panowie jest ktoś w stanie powiedzieć jakie wagi przynęt realnie ogarnie Graphiteleader CORTO 23GCORS-642L-T?Przez pewien moment miałem Corto 18 612 L-T. Dosyć szybki fast. Blank bardzo podobny do GCORS-642L-T.Uważam, że z główką 5g powinien sobie poradzić, ale to już może nie być tak agresywna animacja. Zakładam, że do 6-7g plus mała przynęta, jeszcze dźwignie. Z Corto 18 mam 642 LHS, 6102 LHS, 742LT. Blanki są dosyć dobrze opisane, można je delikatnie przeciążyć, ale nie jest to różnica np 20%. Inaczej wygląda sytuacja np. z Evergreenem PSSS 76T. Zestawiając go z Corto 18 742LT, tam gdzie kończy się Graphiteleader, Ever ma jeszcze moc. Blank jest suchy, ma duże pokłady mocy w sobie. Dolnik oraz część środkowa, są zdecydowanie mocniejsze. Edytowane 23 Lipca przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Adam, może mi podpowiesz. Myślę o 3 modelach a skończy się być może zakupem dwóch -Silverado Prototype 20GSILPS-762ML-Silverado 23GSILS-792M-GSIS-742ML Główne założenia. To szybki i cięty kij. Planuję używać główek od 5 do max 12 (czasami 14g). Przynęty od 3 do 4cali.Tutaj mogę już kombinować-mniejsza główka większa przynęta i na odwrót.Miejsca, które obławiam są dosyć głębokie-do 10m. Kij ma też służyć mi na Narwi i jej dołkach. Z uwagi na różne przepływy w rzece, odpowiednia moc będzie jednak wskazana. Modele ML powinny sobie dać radę z moim zamysłem, ale zakładam, że M będzie jeszcze mocniejszy, ale za to nie wystartuje dobrze od 5-6g.Ciężki wybór, dlatego myślę o jednym medium lighcie i mediumie. Na sandacze nie będę wybierał, kij ma za zadanie polować głównie na szczupaka, być może awaryjnie okoń na ciężko.Intensywnie myślę o GSIS, bo on wydaje się niedoszacowany a będzie chyba najszybszy z całej trójki. Ciężki wybór.Moim zdaniem model ML z 4" gumą typu easy shiner traci komfort przy 10-12 gramowych główkach. Mowa o modelu GSIS i nowej wersji. Z Prototypem nie miałem do czynienia, nie licząc macania na sucho w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca To tym Kuba łowisz te kleniska?! Między innymi, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Adam, może mi podpowiesz. Myślę o 3 modelach a skończy się być może zakupem dwóch -Silverado Prototype 20GSILPS-762ML-Silverado 23GSILS-792M-GSIS-742ML Główne założenia. To szybki i cięty kij. Planuję używać główek od 5 do max 12 (czasami 14g). Przynęty od 3 do 4cali.Tutaj mogę już kombinować-mniejsza główka większa przynęta i na odwrót.Miejsca, które obławiam są dosyć głębokie-do 10m. Kij ma też służyć mi na Narwi i jej dołkach. Z uwagi na różne przepływy w rzece, odpowiednia moc będzie jednak wskazana. Modele ML powinny sobie dać radę z moim zamysłem, ale zakładam, że M będzie jeszcze mocniejszy, ale za to nie wystartuje dobrze od 5-6g.Ciężki wybór, dlatego myślę o jednym medium lighcie i mediumie. Na sandacze nie będę wybierał, kij ma za zadanie polować głównie na szczupaka, być może awaryjnie okoń na ciężko.Intensywnie myślę o GSIS, bo on wydaje się niedoszacowany a będzie chyba najszybszy z całej trójki. Ciężki wybór. Jeśli chciałbyś jeden, który ogarnie cały zakres bardzo precyzyjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca @guciolucky @Pickerel Dziękuję za uwagi. Zamówiłem Silverado 23GSILS-792M oraz 20GSILPS-762ML. Sprawdzę obydwa w boju. Po moich ostatnich doświadczeniach z serią PSSS od Evergreena, myślę bardzo intensywnie o SPRS.Zobaczymy co prezentuje sobą Silverado. SPRS może być już być przystankiem docelowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Potwierdzam Reliance bardzo fajny kij. Lekki, elektryczny, szybki i pięknie pracuje. U mnie uzupełnił brak w górze BBHitmana. Natomiast ma dwie wady:- opisany do 25g ale w tym zakresie już nie ma swobody. BBHitman jest do 12g i tyle idealnie obsługuje. W Reliance pełen komfort kończy się na 20g. Więc 14g plus 4” w komforcie albo bez, w zależności od gumy. Keitech easy shiner czy guma w typie longhorna idealnie. Ale już grubsze berkleje 4” poza komfortem z tego co pamiętam guma ponad 10g.- BB Hitman ma cudownie przyjemnie gładki blank pod uchwytem. Zawsze z przyjemnością to zauważam przy rzucie. Reliance ma goły szorstki oplot pomiędzy piankami nie wiadomo po co, bo akurat jakby ważył lekko ponad 70g i miał to dołożone na dole, to by mu nawet pomogło w wyważeniu. A po trzecie cena Ale kij petarda. P.S. I pamiętajmy, że Reliance to linka max pe 0,8, dla mnie ideolo, na takie łowienie, ale nie każdy lubi cienko. Matss daj znaka jak się mają te GL do EG. Edytowane 23 Lipca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Przede wszystkim tak się mają, że EG bierze blanki od GL (Olympic) ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca (edytowane) Przez pewien moment miałem Corto 18 612 L-T. Dosyć szybki fast. Blank bardzo podobny do GCORS-642L-T.Uważam, że z główką 5g powinien sobie poradzić, ale to już może nie być tak agresywna animacja. Zakładam, że do 6-7g plus mała przynęta, jeszcze dźwignie. Z Corto 18 mam 642 LHS, 6102 LHS, 742LT. Blanki są dosyć dobrze opisane, można je delikatnie przeciążyć, ale nie jest to różnica np 20%. Inaczej wygląda sytuacja np. z Evergreenem PSSS 76T. Zestawiając go z Corto 18 742LT, tam gdzie kończy się Graphiteleader, Ever ma jeszcze moc. Blank jest suchy, ma duże pokłady mocy w sobie. Dolnik oraz część środkowa, są zdecydowanie mocniejsze. A jak wygląda to dołem ? Czy to raczej kij akcji fast niż x-fast ? Ugięcie progresywne czy beton w dolniku? A masz np. porównanie do blanków Noctiss ? Edytowane 23 Lipca przez roost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 20GSILPS - 762ML To idealna wędka do poppingu i twitch-a. Świetnie wykonany blank, super złącze, nie zakleszcza się ale i nie luzuje. Wędka jest sztywna, łatwo i precyzyjnie animuje przynęty ale co najważniejsze, chętnie się ugina co trudno sobie wyobrazić zanim się nie doświadczy. Uniwersalność bardzo wysoka, ja łowię nią klenie i bolenie ale śmiało można sandacze i szczupaki. Ostrzejsza od Tiro prototype. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca (edytowane) 20GSILPS - 762ML To idealna wędka do poppingu i twitch-a. Świetnie wykonany blank, super złącze, nie zakleszcza się ale i nie luzuje. Wędka jest sztywna, łatwo i precyzyjnie animuje przynęty ale co najważniejsze, chętnie się ugina co trudno sobie wyobrazić zanim się nie doświadczy. Uniwersalność bardzo wysoka, ja łowię nią klenie i bolenie ale śmiało można sandacze i szczupaki. Ostrzejsza od Tiro prototype. Dziękuję za informację. Właśnie tak sobie wyobrażam wersję ML.Czy miałeś do czynienia z 23GSILS?W sieci o tym typoszeregu jest mało informacji. Znalazłem kilka filmów prezentujących wędzisko w akcji. Wydaje się bardzo dobrym wyborem na szczupaka na lekko, czego właśnie potrzebuję. Szybki, cięty szczyt, solidny zapas mocy oraz płynne ugięcie w części szczytowej. A jak wygląda to dołem ? Czy to raczej kij akcji fast niż x-fast ? Ugięcie progresywne czy beton w dolniku? A masz np. porównanie do blanków Noctiss ?Jest to szybki Fast o progresywnej pracy, przechodzącej do dolnika-ten nie jest betonowy, czuć jak napięcie ze szczytu przechodzi w dolną cześć blanku.Z tego co pamiętam 612 LT zaczynała już żyć od 2g plus przynęta. Ogólnie bardzo mało nim łowiłem, jednak wolę dłuższe modele. Edytowane 24 Lipca przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca Nie miałem 23GSILS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca Po moich doświadczeniach z 20GSILPC-762ML gdzie minimum to 3g + 2" a maks to jakieś 10g plus "odpowiednia" guma wziąłbym pod uwagę 20GSILPS-792M. Powinno być idealnie (w teorii) ale nie miałem tego kija w ręku. Sam fakt że można zastosować grubszą plecionkę już przemawia za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca Po moich doświadczeniach z 20GSILPC-762ML gdzie minimum to 3g + 2" a maks to jakieś 10g plus "odpowiednia" guma wziąłbym pod uwagę 20GSILPS-792M. Powinno być idealnie (w teorii) ale nie miałem tego kija w ręku. Sam fakt że można zastosować grubszą plecionkę już przemawia zaNiestety w momencie składania zamówienia 20GSILPS-792M nie był dostępny, dlatego zdecydowałem się na 23GSILS-792M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca U turika zapytaj https://jerkbait.pl/user/58248-turik/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 24 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca Adam, może mi podpowiesz. Myślę o 3 modelach a skończy się być może zakupem dwóch -Silverado Prototype 20GSILPS-762ML-Silverado 23GSILS-792M-GSIS-742ML Główne założenia. To szybki i cięty kij. Planuję używać główek od 5 do max 12 (czasami 14g). Przynęty od 3 do 4cali.Tutaj mogę już kombinować-mniejsza główka większa przynęta i na odwrót.Miejsca, które obławiam są dosyć głębokie-do 10m. Kij ma też służyć mi na Narwi i jej dołkach. Z uwagi na różne przepływy w rzece, odpowiednia moc będzie jednak wskazana. Modele ML powinny sobie dać radę z moim zamysłem, ale zakładam, że M będzie jeszcze mocniejszy, ale za to nie wystartuje dobrze od 5-6g.Ciężki wybór, dlatego myślę o jednym medium lighcie i mediumie. Na sandacze nie będę wybierał, kij ma za zadanie polować głównie na szczupaka, być może awaryjnie okoń na ciężko.Intensywnie myślę o GSIS, bo on wydaje się niedoszacowany a będzie chyba najszybszy z całej trójki. Ciężki wybór.Z kilku Siverado które posiadam:-Silverado Prototype 20GSILPS-762ML-Silverado GSIS-742ML-Silverado GSIS-782M-Silverado 23GSILS-762MLw mojej ocenie, do twoich potrzeb najlepiej nada się GSIS-782M, ogarnie nieco więcej niż 20g, ale bez przesadyzmu , dołem natomiast potrzebne mu około 7-8g by zaczął współpracować.Jeśli zaś chodzi o wersje ML to polecam 23GSILS-762ML, do około 17g zapewnia komfort, i podany przez ciebie dolny zakres też ogarnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Silverado 23GSILS-762ML to była moja ulubiona wędka w szafie... do czasu aż nie kupiłem Tiro 24GTIRS-762MH. Trochę tu ponarzekałem na tą wędkę, bo faktycznie do opadu to ten szczyt tak średnio (szczególnie w gramaturach o których myślałem przy kupnie), ale to jak ta wędka macha przynętami to czysta poezja.23GSILS-762ML to tak do 15-16g, cięta szpada, czuła i pięknie zrobiona, ale ... ostatnio wolę to ciężkie Tiro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Faktycznie udane są te wędki. Jakby ktoś był chętny za raz użyte Tiro 24GTIRS-802MH to zapraszam na priv. Kupiłem rok temu od razu po premierze, ale wyszło tak że nie mam czasu na szczupaki ani sandacze i leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Silverado 23GSILS-762ML to była moja ulubiona wędka w szafie... do czasu aż nie kupiłem Tiro 24GTIRS-762MH. Trochę tu ponarzekałem na tą wędkę, bo faktycznie do opadu to ten szczyt tak średnio (szczególnie w gramaturach o których myślałem przy kupnie), ale to jak ta wędka macha przynętami to czysta poezja.23GSILS-762ML to tak do 15-16g, cięta szpada, czuła i pięknie zrobiona, ale ... ostatnio wolę to ciężkie Tiro.Przecież to dwa kompletnie różne kije. Inne parametry, inne zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Przecież to dwa kompletnie różne kije. Inne parametry, inne zastosowanie.no to jest chyba oczywiste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia No i sie nachwalilem tego Tiro. Dziś na rybach przy rzucie 16g spinmadem wedka strzelila tuz nad 3 szczytowka od góry... totalny szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Jakby ktoś z forum wyszedł poza ciasny schemat okonia ma lekko, sandacza na średnio i może bolenia na Argento, to poszukiwania idealnej wielkorzecznej katapulty sprawiły,że łowię od jakiegoś czasu 3,5m Argento Prototype. Tak na woblery jak i klasycznym opadem z paroma podbiciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia No i sie nachwalilem tego Tiro. Dziś na rybach przy rzucie 16g spinmadem wedka strzelila tuz nad 3 szczytowka od góry... totalny szok.Ja silverado prototype rozjechałem autem co prawda na piasku ale mimo to... I dalej miotam blisko górnej granicy. Nigdy nie miałem problemów z gl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akshen Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Musiał być trafiony wcześniej bo naprawdę pękł bez wyraźnego dociążenia. Będę próbował go reklamować, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 12 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia (edytowane) Pytanie do posiadaczy Silverado.Zamówiłem wersję Prototype, oraz zwykłego Silverado z 2023. Prototype jak sie okazało jest out of stock...23GSILS-792M to świetny kij, testowałem go już nad wodą. Czy czasem wersje Prototype nie mają bardziej "plastycznego" szczytu jak zwykle Silverado z 2023? Edytowane 12 Sierpnia przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi