popper Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Ja finezzą nuovo do 5g, w razie potrzeby potrafiłem 17gramowymi, boleniowymi chlapakami rzucać i łowić bolenieSzczupak 86cm też nie był jej straszny, w zasadzie tylko suma na nią nie miałem, tak że... Błędnie opisana. Tak, jak STC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Akurat Finezza jest opisana idealnie, ale dla chcącego nic trudnego ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Akurat Finezza jest opisana idealnie, ale dla chcącego nic trudnego Jak dobrze opisana jak rzucałeś ciężarem 3-krotnie przekraczającym górny zakres rzutowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Akurat opisy tej firmy trafiają "w punkt". Nie jest źle.Mam od nich 2 kijki i o ile w dolnych granicach nieco bym dodał, to w górnych, maks opisany jest na faktycznej granicy komfortu wyrzutu. Oczywiście można więcej.Tylko.... Darek musiał się bardzo starać, by machnąć te prawie x 3,5 nie powodując bez szkody Edytowane 21 Listopada 2019 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Jak dobrze opisana jak rzucałeś ciężarem 3-krotnie przekraczającym górny zakres rzutowy.Józiu, rzucić da radę, ale prawidłowo prowadzić takiej przynęty się nie da, takim kijem????Nuovo do 5g moim zdaniem najlepiej zachowuje się właśnie do tych 5g. Reszta to już jest mocne zmulenie kija???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Akurat opisy tej firmy trafiają "w punkt". Nie jest źle.Mam od nich 2 kijki i o ile w dolnych granicach nieco bym dodał, to w górnych, maks opisany jest na faktycznej granicy komfortu wyrzutu. Oczywiście można więcej.Tylko.... Darek musiał się bardzo starać, by machnąć te prawie x 3,5 nie powodując bez szkody Darek nie musiał się mocno starać, wystarczy tylko spokojny wymach z wyczuciem ????Źle opisany to był veloce neo. Mój do 5g tak naprawdę dopiero od tej granicy zaczynał cokolwiek sygnalizować, a 15g to dla niego był idealny ciężar. Edytowane 21 Listopada 2019 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 MieczyslawS dzięki za info, a możesz powiedzieć jak silverado ogarnua ten dolny przedzial 2,5-4g? Na grube ryby mam Avida 86mhf2 ale to juz armata powiedzmy od 8-10g a szukam czegoś delikatniejszego co sobie poradzi ze szczupakiem, sandalem na lekko jak i okoniem kleniem jaziem. Latanie z delikatniejszym kijem wiosna lato bedzie napewno wygodniejsze stad mysl o SilveradoNa Wiśle Królewieckiej, z uwagi na to, że jest płytsza, mocniej zarośnjęta wszelakim zielskiem, nie da się klasycznie jigować.Takie próby spełzły na niczym. Pozostał jig pelagiczny, i ten okazał się skuteczny przy masie główki 2,5-3g.Kiedy pierwszy raz tam łowiłem, przez jakiś czas nie mogłem pojąć, co się dzieje pod wodą, bo ciągle czułem jak mi się wydawało trącenia przynęty przez rybę, a zaciąć nic nie mogłem. Nie miałem też mniejszych gum jak 2''.Okazało się, że to czułość kija z jednej strony, a brak aktywności ryb z drugiej i duża ilość trąceń przynęty o wszelakie podwodne przszkody mnie zmyliły. Te trącenia traktowałem jak brania.Gdy wreszcie złowiłem pierwszego okonia pojąłem w czym rzecz, i dalej już nie było problemu z rozróżnieniem fałszywych od prawdziwych brań.Gdybym miał wówczas mormyszkę (najlepiej wolframową) o masie 1-1,5g, to przy tych słabych braniach techniką mormyszingu złowił bym pewnie więcej okoni. Tą technikę stosuję jednak tylko na łowiskach przydomowych, prawie bezrybnych i odległych prawie 400km od Wisły Królwewieckiej i innch cieków Delty Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Jak to nie ma takiego kija. Na mala przynete tupu wirujacy ogonek 6g moze uderzyć niemal kazda ryba ostatnio szczuply 80cm tak właśnie mnie zaskoczyl. Avid nie jest przeznaczony do tego tupu przynet stad mysl o czyms delikatniejszym co komfortowo obsluzy male przynęty a da sobie rade z fajna rybą.Już widzę, że ten sam kij ogaryna zapięte za skórkę jazie, jak i ma się wbić w sandaczową paszczę O ile z okoniami, i szczupłymi to sobie jeszcze powinien dobry blank poradzić to z wymienionym przekrojem ryb to jest awykonalne.Nie ma takiego kija po prostu i trzeba się z tym pogodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjts1922 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Tu się zgodzę ze skrajność masakryczna co do ryb, chodziło mi bardziej o zakres obslugiwanych przynet w zakresie 2-8 max 10g i ewentualnymi przylowami. Na wspomnianym Avidzie bylo czuc prace ogonka 6g ale to ze wzgledu na wibrujaca pracę przynety bo inaczej dupa. Dlatego męczę w tym wątku o informację na temat wedek ktore poradzą sobie z lekkimi przynetami i mocniejszą ryba. Świadomy jestem ze nie ma jednego kija do wszystkiego bo nasze szafy byłyby puste szukam najlepszego kompromisu. Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za udzial w rozmowie i proszę o jeszcze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam NDG Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Poproszę o podpowiedz jaka jest różnica miedzy L-T Aa L-HSDZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Light ze szczytówką tubularną, czyli pustą.Light ze szczytówką hot shot, czyli sztywną wklejką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 HS to hard solid 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Oczywiście ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Light ze szczytówką tubularną, czyli pustą.Light ze szczytówką hot shot, czyli sztywną wklejką.Należałoby jeszcze dodać i któtką szczytówką.Na HS-ach są zwykle jedynie 3 przelotki, łącznie ze szczytową, a na klasycznych S - solid tip'ach jest ich zwykle 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Ja w finezzie nuovo S mam 5 sztuk łącznie ze szczytową, a w finezzie prototype S jest ich 4sztuki łącznie ze szczytową. Zauważyłem też przy okazji że to są całkiem inne szczytówki. Mają inne grubości w tych samych miejscach.W zasadzie ta w Prototype jest krótsza o około 10cm w stosunku do nuovo. Edytowane 30 Listopada 2019 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja w finezzie nuovo S mam 5 sztuk łącznie ze szczytową, a w finezzie prototype S jest ich 4sztuki łącznie ze szczytową. Zauważyłem też przy okazji że to są całkiem inne szczytówki. Mają inne grubości w tych samych miejscach.W zasadzie ta w Prototype jest krótsza o około 10cm w stosunku do nuovo.Właśnie rozkład sztywności (zbieżność), długość i rodzaj materiału (sztywność giętna), to parametry określające rodzaje szczytówek typu solid. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Mam pytanie dotyczące wędki:NBC-69MH Bosco Nuovo Cast 69MH 206cm 118g Regular Fast 7-28g 10-20lb. Do ilu gramowych przynęt można bezpiecznie używać kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekzelek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Witam co myślicie na temat tego kijka GRAPHITELEADER FINEZZA GLFS 7112ML-T. Proszę o opinie ponieważ zamierzam zakup. Lub proszę doradzić inna wędkę o podobnych parametrach czyli 2,4 wyrzut 1-10g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Bardzo fajne wędki. Kolega ma oczko słabszy model i bardzo sobie chwali. Ja tą do 10g też miałem okazje pomachać i robi wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cześć, czy ktoś lowi bądź lowil nastepujacym modelem : GRAPHITELEADER ARGENTO RV GOARVS-962ML? Zastanawiam się nad nim do łowienia z brzegu na Odrze boleni i sandaczy w 90% na woblery czasem jakąś gumką na lekko z 7-15g ołowiu ale głównie woblery 7-11cm typu minnow i klasyki boleniowe sterowe i bezsterowe 8 - 20g max. Czy pod takie łowienie kijek się dobrze nada? Pozdrawiam, Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cześć, czy ktoś lowi bądź lowil nastepujacym modelem : GRAPHITELEADER ARGENTO RV GOARVS-962ML? Zastanawiam się nad nim do łowienia z brzegu na Odrze boleni i sandaczy w 90% na woblery czasem jakąś gumką na lekko z 7-15g ołowiu ale głównie woblery 7-11cm typu minnow i klasyki boleniowe sterowe i bezsterowe 8 - 20g max. Czy pod takie łowienie kijek się dobrze nada? Pozdrawiam, PawełDo takich zastosowań wystarczy GOARVS-902L-ML. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Do takich zastosowań wystarczy GOARVS-902L-ML. Ale one dwie opisane do tych samych linek PE 0.8-1.5...A jak te argento stoją z czułością i transmisja sygnałów do ręki? W takich 9 stopowych wędkach mam doświadczenie z avidem do 1 oz, jak w porównaniu do avidow wypada czułość/elektryczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Avidem nie łowiłem, więc ciężko mi się odnieść. Czułość - pojęcie względne Dużo tym Argento nie machałem, ale jak dla mnie jest bardzo elektryczny. Wystarczy puknąć woblerem w kamień, a ręka sama odruchowo zacina Swojego zakupiłem głównie z myślą o boleniach. Na zedy też się nada, ale nie jest to typowa sandaczowa kosa. W moim odczuciu to bardziej kij pod twarde przynęty niż pod jiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuitam Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Mam dwie Jedna Argento 932 i druga 902 i moge powiedzieć tyle że cholernie czułe( ultra przeniesienie) i dają radę nawet z potężnymi rybami .Na pierwsza miałem wąsatego powyżej 70 kg -i dała radę -plećka padła.Jedyne co mogę im zarzucić to zimny uchwyt i przycierające sie osadzenie(łączenie) I co jeszcze bardzo dobre przelotki na mróz przy minus 8 jak masz dobra plećkę to bez problemu łapiesz -mój rekord - 12 i też szło łapać tylko musiałem czyścić ale tak rewelka.A mam tych patykółw trochę. Kilku znajomych miało to w ręce pomimo posiadania robionych kijów i po prostu im szczęka opadałą że seria może być taka zaj...........a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dla chcących coś kupić w nadchodzącym sezonie słabo wygląda strona dystrybutora w postaci Team Rapa Sklep . Właściwie w ogóle nie wygląda ... Ktoś coś wie może ? Na Rybomanii też ich nie widziałem wśród wystawców , a byli jednym z moich żelaznych punktów programu w Poznaniu co roku . Rafał też ostatni raz zaglądał na Forum dawno temu . Jakieś wieści ? A co z obsługą serwisową chociażby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi