MZieli10 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 To jest... różnie. Czasem ledwo wymiarowe szczupaki a nawet niewymiarowe walą ochoczo w 50g jerki czy 15cm gumy by po jakimś czasie kompletnie je ignorować a metrówka zakąsza 3cm twisterka przeznaczonego dla okonia. Na początku polecam swoisty uniwersalizm. Trącący bylejakością, bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, ale na czymś doświadczenia trzeba zdobyć i na coś trzeba pierwsze ryby złowić. Z biegiem czasu będziesz wiedział "z czym to się je" i jaką drogą chcesz iść.Uniwersalizm to w tym przypadku i w mojej opinii obrotówki 2-4, wahadłówki 0-2 gumy od 4~5 do 10cm i podobne woblery. Innymi słowy okoń na ciężko/szczupak na lekko. Kij do 25 powinien wystarczyć, do 30 wystarczy na pewno (zwiększając górną granicę CW zwiększamy też dolną, więc mniejszy komfort łowienia lżejszymi przynętami i mniejszych ryb). Średnica plecionki to ciężki temat, lepiej operować jej wytrzymałością. 7kg wystarczy, wystarczyłoby i 5 a nie zawadzi 9. Patrz wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Całość sprzętu dobieraj do kilku typów wytypowanych przynęt, którymi będziesz łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jeśli chodzi o tani, dobry kołowrotek to może zobacz sobie Daiwa Ninja w wielkości 2500 lub 3000. Jest starsza wersja A (bardzo chwalona) i nowa LT (inaczej C) trochę lżejsza.Co do wędki to tak jak koledzy wyżej pisali. Na pewno wystarczy 10-30, ale ja gdybym miał mieć tylko jeden spinning na wymienione przez Ciebie gatunki ryb brałbym 5-25g. Z bardzo tanich, a według mnie dobrej jakości możesz pooglądać np. Jaxon Grey Stream 5-23g (górne cw. raczej jest zaniżone). Długość to już kwestia gustu, są różne do wyboru.Plecionka raczej oczko grubsza niż 0,12 (chyba że bardzo dobrej jakości), a najwyżej coś cieńszego na drugiej szpuli. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Panowie, zastanawia mnie jeszcze opcja łowienia castingowego. Czy dla początkującego jest to dobry wybór ?Lub może na początek szkoda kasy ?A może casting jest lepszy ? Jeśli tak to polecacie jakieś zestawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Opanuj najpierw spinning. Zestaw castingowy, a właściwie multiplikator o jakości niezbędnej byś się nie zraził kosztuje sporo. Kilka razy więcej niż zakładana przez Ciebie kwota. Na początek kup uniwersalny zestaw slinningowy i ucz się, na casting przyjdzie czas.Nie jest on ani lepszy ani gorszy, jest nieco ... inny po prostu. Myślę, uważam właściwie, że jest trudniejszy i mniej uniwersalny (tam gdzie przy spinie starczały mi 2 kije a nawet jeden jeśli iść na kompromis w przypadku castingu potrzeba mi już 3 a i tak zostają pewne "dziury" - przykładowo w Szwecji w zeszłym roku po szybkim wyeliminowaniu mnie z castingowej gry przez szczupaka, który rozorał mi zębami prawy kciuk, łowiłem tylko klasycznym spinem, kij do 120g w teorii do jerkowania ogarniał i jerki i gumy 15-20cm i woblery 12-15cm -te głównie przy dorożce- pięknie współpracował z powierzchniowcami o masie kilkunastu gramów a i średnie obrotówki pozwalał rzucać na sensowne odległości. Jednym zestawem casingowym bym tego nie ogarnął, dwoma raczej też nie - za cienki bolek jestem ???? ) Sam poszedłem w casting z nudów, bo ryb nie umiem łowić to się sprzętem bawię ???? Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez morrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Panowie, zastanawia mnie jeszcze opcja łowienia castingowego. Czy dla początkującego jest to dobry wybór ?Lub może na początek szkoda kasy ?A może casting jest lepszy ? Jeśli tak to polecacie jakieś zestawy ? Zachęcam do lektury i oglądania. Poczytaj i zrób konkretne rozeznanie. Jak temat ogarniesz to wal jak w dym, a koledzy podpowiedzą czy są na tak czy na nie i wyjaśnią dlaczego. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi