grunwald1980 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Poczytaj trochę artykułów, przejrzyj wątki z nad wody. Wczuj się w klimat. Twoja fantazja podpowie Ci gdzie byś właśnie chciał być. Jak już się rozmarzysz odnajdziesz się w swoim wymarzonym wedkarskim raju i będziesz wiedział co gdzie i kiedy chcesz łowić, wtedy szukaj szukaj i jeszcze raz szukaj informacji na forum. Jest tego od hu...ja i jeszcze trochę. Nie zakładaj nowych tematów, skup się i analizuj, przyswajaj informacje. Sam znajdziesz receptę. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur43 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Najlepiej jak polowisz z kimś doświadczonym.Tutaj masz kopalnię wiedzy,ale wiadomo że wędkarstwo to praktyka.Chyba że ktoś jest wędkarzem powieściopisarzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur43 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nie pamiętam ile szczupaków zlowiłem w życiu ale nie zapomnę pierwszego(nie był jakiś tam zbój)ale wiedziłem już na jakie będę polował.Miałem szczęście bo moim pierwszym przewodnikiem był mój tata ale dzięki Niemu z niesłabnącą satysfakcją poluje na wszelkiej maści drapieżniki i ciągle się czegoś uczę , dowiduję i tym dzilę.Myślę że ktoś życzliwy i doświadczony pomoże Ci ogarnąć temat czego szczerze życzę i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Przeczesałem forum i dowiedziałem się co nieco. Mam tylko parę pytań jeszcze, odpowiedzi na forum nie znalazłem. Stwierdziłem że będę łowić głównie sandacze i sporadycznie szczupaki. Łowisko to Warta z brzegu, lub jezioro z łódki ( to wielkie, gdzie można ją wypożyczyć ). Postawiłem że skupię się na łowieniu gumami z opadu. Jakiej gramatury kupić główki na te dwa łowiska? O kolorach na forum czytałem dość sporo i temat znam.Czytałem bardzo pozytywne opinie na temat kija Mikado Inazuma. Warta jest stosunkowo wąska ( w porównaniu do innych rzek ) więc myślę że śmiało mogę pogodzić łowienie z łódki i z brzegu krótkim kijem, dobrym wyborem będzie wersja 240cm < 30g? Głównie chciałbym się skupić na sandaczu, szczupak bardzo rzadko i okazyjnie (3 wypady w roku?) PS. Jeśli chodzi sprzętowo dalej, kupiłem Spro passion 740 z plecionką power pro 0,16 yellow. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Kraken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Kup sobie inazume z giełdy ta do 22 gramów i do boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Spokojnie taka gramatura wystarczy na Warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Chyba jest mniejsza od Wisły niech się ktoś jeszcze wypowie nie jest też chyba jakoś przesadnie głęboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ta inazuma 22g to główki 30g plus guma targa bez problemu, sam blank jest grubszy od tej do 30g oraz przelotki w 22g są większej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Przeczesałem forum i dowiedziałem się co nieco. Mam tylko parę pytań jeszcze, odpowiedzi na forum nie znalazłem. Stwierdziłem że będę łowić głównie sandacze i sporadycznie szczupaki. Łowisko to Warta z brzegu, lub jezioro z łódki ( to wielkie, gdzie można ją wypożyczyć ). Postawiłem że skupię się na łowieniu gumami z opadu. Jakiej gramatury kupić główki na te dwa łowiska? O kolorach na forum czytałem dość sporo i temat znam.Czytałem bardzo pozytywne opinie na temat kija Mikado Inazuma. Warta jest stosunkowo wąska ( w porównaniu do innych rzek ) więc myślę że śmiało mogę pogodzić łowienie z łódki i z brzegu krótkim kijem, dobrym wyborem będzie wersja 240cm < 30g? Głównie chciałbym się skupić na sandaczu, szczupak bardzo rzadko i okazyjnie (3 wypady w roku?) PS. Jeśli chodzi sprzętowo dalej, kupiłem Spro passion 740 z plecionką power pro 0,16 yellow.. To ja Ci zycze powodzenia, nie masz zadnego doswiadczenia i chcesz odrazu lowic sandacze w dodatku w rzece. Co to sie porobilo, moze odrazu nastaw sie na 2 metrowe sumy co sie bedziesz rozdrabnial.Moim zdaniem to jakis lajt i dlubanie okonkow jak na poczatek max o sandaczach zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 A niby czemu ma zapomnieć ?? Co ma na symulatorze ćwiczyć w necie te sandacze ?? Teorie?? WĘDKA I NAD WODĘ. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) . To ja Ci zycze powodzenia, nie masz zadnego doswiadczenia i chcesz odrazu lowic sandacze w dodatku w rzece. Co to sie porobilo, moze odrazu nastaw sie na 2 metrowe sumy co sie bedziesz rozdrabnial.Moim zdaniem to jakis lajt i dlubanie okonkow jak na poczatek max o sandaczach zapomnijjak miałem 10 lat to lowilem pierwsze jeziorowe sandacze (fiwa kongo szklak, kolowrotek rileh rex i żyłka pewnie z 0.3), przy dzisiejszym zasobie informacji i dostepnosci sprzętu nie widze problemu zeby ktoś lowil te ryby, mniejsze, większe , mniej lub więcej ale sandacz to nie ufo i złowić się go da. a rzeka ? Z opasek w warszawie latem to i sezonowi bezdomni co mają wędke z bazaru sandacze lowia. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 . To ja Ci zycze powodzenia, nie masz zadnego doswiadczenia i chcesz odrazu lowic sandacze w dodatku w rzece. Co to sie porobilo, moze odrazu nastaw sie na 2 metrowe sumy co sie bedziesz rozdrabnial.Moim zdaniem to jakis lajt i dlubanie okonkow jak na poczatek max o sandaczach zapomnijAlbo niech kupi najlepiej bolonke i przepierdzi w stołek pare lat. Jak zaczynałem spinningować to interesowały mnie wyłącznie Sandacze i Potoki i jakoś tak mi zostało. Uczyłem sie wszystkiego sam, na łódce zawsze była lornetka zeby podejrzeć jak inni prowadzą, podbijają. Cierpliwość, Pokora i dużo czasu i wszystko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infernal1995 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Kolega nie chcial sie zniechecic od samego poczatku wiec lepiej by bylo mu zaczac jednak od okonkow i szczupaczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Najlepiej jak polowisz z kimś doświadczonym.Tutaj masz kopalnię wiedzy,ale wiadomo że wędkarstwo to praktyka.Chyba że ktoś jest wędkarzem powieściopisarzem.Na początku swojej przygody łowiłem z doświadczonym kolegom . To znaczy on łowił ja rzucałem przynętami . W końcu nie wytrzymałem i pytam jak on to robi że ma brania . Odpowiedź mnie powaliła. "Rzucam i ściągam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Czemu nie zniechęcaj go, kup główki 15 i na wleczonego plus delikatnie szczytowke opad zostaw na później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) A czy gdybym łowił okonie na początek, kiedyś doświadczenie zdobyte zrobi ze mnie dobrego łowce sandaczy? Chodzi o to, że okoni jest bardzo dużo, łatwo je złowić i będę miał frajde? Podejrzewam też że chodzi o koszty.A jeśli chodzi o ich łowienie, to boczny trok? Gumy z opadu? Jeśli rzeczywiście ma mi to pomóc to wole zacząć od małych rybek, a później skupić się na trudniejszych technicznie. Chyba najbardziej kręciło by mnie łowienie na obrotówki, może będę mógł liczyć na przyłowy kleni i jazi? Czy to raczej nie realne? Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Kraken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Nie wiem ja na Wiśle łowię sandacze a okonie jakoś się nie trafiaja może za mocny sprzęt nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 A czy gdybym łowił okonie na początek, kiedyś doświadczenie zdobyte zrobi ze mnie dobrego łowce sandaczy? Chodzi o to, że okoni jest bardzo dużo, łatwo je złowić i będę miał frajde? Podejrzewam też że chodzi o koszty.A jeśli chodzi o ich łowienie, to boczny trok? Gumy z opadu? Jeśli rzeczywiście ma mi to pomóc to wole zacząć od małych rybek, a później skupić się na trudniejszych technicznie. Chyba najbardziej kręciło by mnie łowienie na obrotówki, może będę mógł liczyć na przyłowy kleni i jazi? Czy to raczej nie realne?Rzeka ma to do siebie że wszystko co na forum jest nierealne tam staje się realne, można złowić okonia, karpia, tolpyge, suma.....wszystko można tylko trzeba tam bywać.......czytać. ...rzekę nie literki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Rozumiem, to może na początek Spro passion 730 + Żyłeczka 0,20 + Obrotówki? Myślę że kleń, jaź i okoń chętnie się skuszą, widziałem wędkarzy łowiących blaszkami te ryby nad rzekami i jeziorami. Prowadzenie chyba też nie jest jakieś skomplikowane. Jeszcze musiałbym dobrać kijek, co polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Weź sobie coś uniwersalnego, niekoniecznie tylko pod małe obrotówki, przynęty dostosowuje się do wody i sytuacji szkoda wyskoczyć nad wode z patykiem do 12g i patrzeć jak biją rapy, szkoda też patrzeć jak szaleją klenie czy okonie mając w ręku badyl do 50g przeszukaj sobie forum powolutku i jest masa fajnych tematów gdzie trafisz na odpowiednie informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Tak jak wyżej, kup sobie coś w miarę uniwersalnego. Połowisz na Warcie wszystko. To bardzo wdzięczna rzeka. Dłubanie okonków sobie odpuść. Bolenie, klenie, sandacze, okonie też są ładne, takie nie do dłubania. Szczupaki również, choć w samym Poznaniu nie za wiele.Znajdź kogoś, kto Ci pokaże podstawy, jakieś miejscówki i wszystko powinno być dobrze bez zamęczania rybek, które ledwie przestały być ikrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Weź sobie ta inazume jest świetna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 A czy gdybym łowił okonie na początek, kiedyś doświadczenie zdobyte zrobi ze mnie dobrego łowce sandaczy? A co tak bardzo fascynuje Cie w sandaczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Naczytal sie na forum, wszedzie sandacze i sandacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 A czy gdybym łowił okonie na początek, kiedyś doświadczenie zdobyte zrobi ze mnie dobrego łowce sandaczy? Chodzi o to, że okoni jest bardzo dużo, łatwo je złowić i będę miał frajde? Podejrzewam też że chodzi o koszty.A jeśli chodzi o ich łowienie, to boczny trok? Gumy z opadu? Jeśli rzeczywiście ma mi to pomóc to wole zacząć od małych rybek, a później skupić się na trudniejszych technicznie. Chyba najbardziej kręciło by mnie łowienie na obrotówki, może będę mógł liczyć na przyłowy kleni i jazi? Czy to raczej nie realne?Z tymi okoniami stary to nie przesadzaj że tak dużo jest ich coraz mniej albo karłowate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi