Artek Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Moja rada? Nie pytaj. Kup, dbaj i ciesz się z jazdy Awarie? Zdarzają się wszędzie i wszystkim markom. Nie znaczy, że i Tobie mają się przydarzyć Gdybym miał słuchać tzw. opinii, do dzisiaj pewnie jeździłbym CZ175 PS.Oczywiście oględziny, z zaprzyjaźnionym (lub opłaconym) fachowcem, od pojazdów dwuśladowych, jak najbardziej wskazane.Popper słuszna rada, ja też od jakiegoś czasu chcę zmienić auto i jak czytam opinie na temat modelu mojego przyszłego auta, to coraz bardziej mam wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Jak mam się dowiedzieć coś o dwumasie?..jak znasz sie choć ciut na autach, i masz dobry słuch to je usłyszysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) W benzynie słyszę wszystko. W dieslu słyszę wszystko jako: "diesle tak chyba mają"Kol. Godski - priv poszedł Edytowane 23 Marca 2014 przez SPIDERLING84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Nie być butowany. Do kościoła, i do auchana co poniedziałek na "dzień emeryta". Po każdym wypadzie szmatka i poler. Kiedyś się z niego śmiałem jak wracałem po OdraDakar moim ubłoconym sejem. Teraz patrzę na to z zupełnie innej perspektywy I do Kościoła i z powrotem nastukał 160000?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Jak często do tego kościoła.... Edytowane 23 Marca 2014 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Jak często do tego kościoła....Bez obrazy, może właściciel jest księdzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Panowie... Mam serio tłumaczyć, że w ten sposób chciałem opisać styl jazdy kierowcy? Jaki to ma związek z wtryskami... Edytowane 23 Marca 2014 przez SPIDERLING84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) http://www.zumi.pl/1963077,Bosch_Service_Kania,Stare_Kotkowice,firma.html Zamiast serwisu polecam Ci tego fachowca jezeli chodzi o silniki diesla, pytaj o wlasciciela zakladu, Pana Edmunda umow sie i wszystkiego sie dowiesz. Mozesz zadzwonić i popytac o ten silnik itp, zawsze mozna podjechać na oględziny. .. Szczerze polecam tego Pana, dobry fachowiec jezeli chodzi o silniki wysokoprężne. Edytowane 23 Marca 2014 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Nie sluchaj glupot 160 000 na diesla to nic , wychodzi 20 000 rocznie, lepiej kupic auto z oryginalnym przebiegiem niz z nakreconymi 90 tys a w rzeczywistości ponad 350 000. Zadzwoń, pozycz autko na kilka godzin i podejdź do tego gościa ale niech on to sprawdzi osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Oczywiście wtryski możesz sprawdzić "na przelew" , zajeżdżony dwumas jak napisał @patu będzie słychać, najbardziej przy odpalaniu i gaszeniu auta będzie "rumot" dobiegający z silnika, należy też sprawdzić czy pompa wysokiego ciśnienia ( paliwa ) nie "poci się", uszczelnienie też sporo kosztuje. Turbo, wystarczy zdjąć przewód między turbiną, a intercoolerem i sprawdzić czy jest tam dużo oleju czy jest suchy ( zdarza się bardzo rzadko ), czy nie gwiżdże ( a jak gwiżdże straciła geometrie i długo żyć nie będzie) .Jeśli chodzi o układ wtryskowy w tym egzemplarzu to jest on najbardziej wrażliwy na złą jakość paliwa z większości aut z układem common rail. Dlatego trzeba dbać o jakość filtra paliwa ( ford lubi oryginalne części zamienne ), a także ( choć to bardzo trudne bo nigdy nie wiemy czy właściciel stacji jest uczciwy ) starać się tankować dobrej jakości paliwo. Generalnie to przy wymianie oleju wymieniać wszystkie filtry. Dobrze byłoby gdyby wymiany odbywały się maksymalnie co 12 tyś km. ( zapytaj właściciela jak często robił wymiany- to dość istotne jeśli chodzi o stan silnika, bo czasem 200 tys km to już dużo )Zawieszenie i powłoka lakiernicza do sprawdzenia - normalne. Generalnie jako mietek-mechanik odradzam zakup ale ze względu na to iż troszeczkę inaczej na samochody spoglądam niż większość śmiertelników ( czyt. zbrzydły mi już ) to nie bierz tej informacji do Siebie. Kup japońską benzynę and enjoy the ride Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Temat się wyczerpał. Po rozmowie telefonicznej z Kol.@godski oraz przefiltrowaniu informacji tutaj zawartych wiem już wszystko co chciałem wiedzieć. Bardzo dziękuję za udzielenie rad o które prosiłem oraz tak zaangażowany udział tutejszych forumowiczów w wątku. Gdyby takowe obserwować w tematach typu "gdzie na sandacza" już dawno by wyginęły Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 No i jaka decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Sześć lat temu szukałem dobrego Mondeo w kombi z TDCI/TDDI, sprawdziłem 3 szt w salonie Forda, jak się okazało wbrew pozorom zaoszczędziłem nie kupując na ich atrakcyjny wyglądd. Salon Forda ogólnie narzekał na TDCI, paliwo mamy jakie mamy w kraju nad Wisłą i te jednostki są na to wyczulone. Dla mnie ogólnie samochód fajny, z przyjemnym wnętrzem (aczkolwiek mam co innego). @spiderling84, ja bym dobrze sprawdził, i jeśli na dzień dobry nie trzeba wrzucić w niego zbyt wiele to bierz chłopie, ładuj sprzęt do bagażnika i wio na ryby, bo ciekawe tereny do łowienia tam macie. Serwis Forda zdaje się jest w Rybniku, ponadto w okolicy chyba znajdzie się godny mechanik od Diesla ? EDIT : i na czym stanęło ? Edytowane 23 Marca 2014 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Najlepszy mechanik od diesla w południowej Polsce: http://www.smietana.bosch-service.pl/ I co najważniejsze bardzo kompetentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Ostateczna decyzja jest uzależniona od diagnozy diagnosty, do którego z autem się udam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Ostateczna decyzja jest uzależniona od diagnozy diagnosty, do którego z autem się udam. To daj znać jaka była decyzja diagnosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Hej moze cos pomoge.Mam takiego forda ale z silnikiem 130km kupilem go 7 lat temu z przebiegiem 70000 km calkiem sporym jak na 2,5 letnie auto.Teraz mam 186000km, procz standardowych wymian, przepalila sie rura od turbiny, koszt 700zl oraz jakis czujnik 60zl.Jak je mialem przez 2 lata w Polsce, to mimo tankowania na dobrych stacjach, co jakis czas zapala mi sie kontrolka i tacil moc.Problem znikal jak go zgasilem i odpalilem ponownie, nieraz jadac na trasie ale jak butowalem.Ogolnie auto fajne super trzyma sie drogi, predkosci ponad 200km/h nie czujesz, auto fajnie trzyma sie drogi.Mam kombiaka i musze powiedziec ze jest mega ladowne dla przykladu, kupowalem ostatnio w ikei szafe, komode, duze lozko + materac, 4 szafki do kuchni pod blaty, 2 blaty, 2 male stoliki, 2 duze krzesla obrotowe i mase takich malych pierdol, wszytsko zaladowalem na raz wierzycie?? Znajomy ma od 5 lat 115 km kupil z przebiegiem ok 50 000 z tego co wiem nic sie nie dzieje, natluczone juz ma mniej wiecej tyle co ja.Auto polecam, jesli jednak chodzi o jakosc paliwa w Polsce to bym sie dlugo zastanawial.Odkladajac dziennie 2,75 zl (okolo) po 6 latach uzytkowania tego auta masz 6000zl na naprawe P.s Kupujac to auto chcialem pojezdzic nim gora 5 lat i kupic cos innego, tak sie do niego przyzwyczailem ze nie mysle o nowym aucie, fajnie mi sie nim jezdzi, jest wygodne i pojemne, a jak trzeba pojechac szybko to pojedzie i nie rujnuje mnie finansowo.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Pakowne toto jest. I gabaryty słuszne. Do niedawna myślałem, że mój B5 jest spory ale teraz parkuję często obok takiego TDCI. Miałem okazję porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Nie wiem o jaki rumor dobywający się z dwumasy chodzi. Jaki rumor? Dwumasowe koło zamachowe sprawdzamy w najprostszy z możliwych sposobów: ruszamy normalnie do przodu. Dwumasa wykończona zazwyczaj szarpie. Poza tym lubi dawać nadmierne drgania przenoszące się na całą budę. Choć niekoniecznie. W każdym razie jeśli nie szarpie, prawdopodobnie jest ok. Ruszyć proponuje kilka razy, wolniej, szybciej, na półsprzęgle. Warto to sprawdzić bo koszt nowej to min 1,8 - 2 k i w górę plus wyjęcie skrzyni i zazwyczaj nowa tarcza sprzęgła z dociskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 "Wygląda" to mniej więcej tak jakby któraś poduszka silnika lub skrzyni biegów była uszkodzona ( miała oberwaną gumę ) i podczas gaszenia i zapalania silnika jest to odczuwalne i hałaśliwe. Masz rację, że z reguły szarpie podczas ruszania ale objawów może być wiele. Miałem też przypadek, że koło obróciło się ( środek koła po oberwniu gumy ) o 180 i unieruchomiło się tak że trzęsło karoserią jak starą dorożką. Jedno jest pewne, jeśli użytkujemy auto w mieście to będzie się zużywać zdecydowanie szybciej niż w przypadku auta, które lata głównie po autostradach. Zaleca się jak najbardziej plynną zmianę biegów, jak najmniej szarpania, tak samo jak przy każdej wymianie koła wymianę kompletu sprzęgła i siemeringu na wale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Dawniej tłumiki ( sprężynki ) były w tarczy sprzęgła. Wymieniało się tarczę za 100 złotych i już. Komu to przeszkadzało?Wiem, pazernym producentom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Hej moze cos pomoge.Mam takiego forda ale z silnikiem 130km kupilem go 7 lat temu z przebiegiem 70000 km calkiem sporym jak na 2,5 letnie auto.Teraz mam 186000km, procz standardowych wymian, przepalila sie rura od turbiny, koszt 700zl oraz jakis czujnik 60zl.Jak je mialem przez 2 lata w Polsce, to mimo tankowania na dobrych stacjach, co jakis czas zapala mi sie kontrolka i tacil moc.Problem znikal jak go zgasilem i odpalilem ponownie, nieraz jadac na trasie ale jak butowalem.Ogolnie auto fajne super trzyma sie drogi, predkosci ponad 200km/h nie czujesz, auto fajnie trzyma sie drogi.Mam kombiaka i musze powiedziec ze jest mega ladowne dla przykladu, kupowalem ostatnio w ikei szafe, komode, duze lozko + materac, 4 szafki do kuchni pod blaty, 2 blaty, 2 male stoliki, 2 duze krzesla obrotowe i mase takich malych pierdol, wszytsko zaladowalem na raz wierzycie?? Znajomy ma od 5 lat 115 km kupil z przebiegiem ok 50 000 z tego co wiem nic sie nie dzieje, natluczone juz ma mniej wiecej tyle co ja.Auto polecam, jesli jednak chodzi o jakosc paliwa w Polsce to bym sie dlugo zastanawial.Odkladajac dziennie 2,75 zl (okolo) po 6 latach uzytkowania tego auta masz 6000zl na naprawe P.s Kupujac to auto chcialem pojezdzic nim gora 5 lat i kupic cos innego, tak sie do niego przyzwyczailem ze nie mysle o nowym aucie, fajnie mi sie nim jezdzi, jest wygodne i pojemne, a jak trzeba pojechac szybko to pojedzie i nie rujnuje mnie finansowo.PzdrHej @grunwald ty to masz niesamowite szczęście.Trafiłeś jakiś fenomenalny egzemplarz auta. Można by rzec samochód doskonały.Wyciskasz nim 240km/h***Średnie spalanie 5L/100km***Praktycznie bezawaryjny***Możesz załadować na pakę pół sklepu meblowego.Komfortowy i wygodny(przejeżdżasz pół Europy bez przystanku)Czego chcieć więcej. *** - poza granicami PL. Pozdrawiam Tomi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Dobrze to okresliles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Witam, podepnę się pod temat. Czy może ktoś podać jakiś program, abym mógł odczytać VIN dowolnego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian K Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Panowie skąd te ceny tej dwumasy macie, nowy zestaw koło + sprzegło+ łozysko hydrauliczne do takiego Mondka to koszt 2100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi