Skocz do zawartości

FORD MONDEO MK3 - TDCI 115KM - prośba o radę

SPIDERLING84

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Jak się ma mixol i common rail? W starszych jednostkach wiem, że się sprawdzało...A w tych nowych?

Tankuję praktycznie tylko na Shell'u(chyba, że zmuszony jestem nieco dolać, to np. 10l na Orlenie), ale jak leję cały bak, to z reguły Shell i VPower Diesel.

Pozdrówka

Kamil

Staraj sie tankowac na dobrych stacjach

Szawgier ma koleżankę, która na stacji pracuje. Otwarcie przyznaje, że praktyki w postaci wlewania zwykłej ropy do dystrybutora z "szlachetną" się zdarzają. Ale o wzbogacaniau pomyślę z pewnością. Teraz idę się cieszyć komfortem mojego (nie żony - ona o tym już wie!) nabytku;)

• Like 1

Nigdy nie lalem mixolu, czy auto bedzie dymilo bardzo ?

Nie będzie dymił jeśli wlejesz nie więcej niż litr na pełen zbiornik paliwa. Czasem zdecydowanie mocniej dymi jak mocno zabrudzony jest EGR...

No właśnie. Jak się ma mixol i common rail? W starszych jednostkach wiem, że się sprawdzało...A w tych nowych?

Tankuję praktycznie tylko na Shell'u(chyba, że zmuszony jestem nieco dolać, to np. 10l na Orlenie), ale jak leję cały bak, to z reguły Shell i VPower Diesel.

Pozdrówka

Kamil

Nic się nie dzieje złego. Obojętnie czy to common rail, pompa wtryskowa rzędowa, rotacyjna, czy wtryski piezoelektryczne. Można lać i jeźdić :)

Mam klienta, którego 9-letnie Viano CDI z przebiegiem ponad 300 tyś nie widziało ropy  :D . Leje cały czas opał z mixolem i jeździ. Mówiłem, że nie dobrze itd. na co On: Jak się zepsuje to się naprawi  :D

Jeśli chodzi o stacje to jeśli mam możliwość i wiedzę to wybieram stację w miarę młodą. Pomijając uczciwość właściciela, ważne by zbiorniki na paliwo były świeże. Na starych stacjach są mocno zanieczyszczone i jakość paliwa spada. Jeśli ktoś jest dociekliwy ( ja jestem  :P ) można sprawdzić jakość paliwa przed zatankowaniem ( proszę się nie śmiać  :P  :D ) na węch, a także na konsystencje. Dobra ropa jest tłusta.

Może zabrzmi to dziwnie ale nie czytam, nie udzielam się i nie jestem zainteresowany żadnym forum dla mechaników i w temacie napraw wolę zdecydowanie praktykę, rozsądek podparty rozumem, doświadczeniem i wiedzą. Nawet nie chętnie udzielam tego typu rady i wolę nie wdawać się w dyskusje dotyczące mojego fachu gdyż często można usłyszeć odpowiedzi takie jak Twoje Grunwald ( bez urazy  :) ) . To co mam sprawdzone, jestem tego pewien i nikt nie musi iść wytartą przez wiele lat doświadczeń ścieżką...

Dla właściciela nowego nabytku życzę aby jak najmniej się psuł i bezpiecznie woził do celu :)

@kotwitz, chyba nie odebrales mojega posta jako podwazanie Twoich slow, ja sie na tym nie znam a moje wypowiedzi traktujcie jako czysta niepodparta doswiadczeniem teorie :) ja tylko leje i jezdze, a co przeczytam i sie nagminnie powtarza na jakims forum to przelewam to tu, w formie raczej pytanie niz stwierdzenia.Lubie sluchac co maja inni do powiedzenia, madrzejsi odemnie :) tak wiec @kotwitz nie krepuj sie, jesli masz doswiadczenie i wiesz co mowisz to ja oraz pewnie inni z checia posluchamy, ja byc moze sie do twoich rad dostosuje nawet tak do sprawdzenia, tylko nie wiem czy mixol kupie w Niemczech, ale np jakis catsrol 2T pewni tak, tudziez inne dodatki do paliwa.Czesto na forach przelewa sie srodek Liqui moly, znasz ten srodek?Pytam bez ironi, mam nadzieje ze pomozesz .Pzdr

Może zabrzmi to dziwnie ale nie czytam, nie udzielam się i nie jestem zainteresowany żadnym forum dla mechaników i w temacie napraw wolę zdecydowanie praktykę, rozsądek podparty rozumem, doświadczeniem i wiedzą. Nawet nie chętnie udzielam tego typu rady i wolę nie wdawać się w dyskusje dotyczące mojego fachu gdyż często można usłyszeć odpowiedzi takie jak Twoje Grunwald ( bez urazy  :) ) . To co mam sprawdzone, jestem tego pewien i nikt nie musi iść wytartą przez wiele lat doświadczeń ścieżką...

Dla właściciela nowego nabytku życzę aby jak najmniej się psuł i bezpiecznie woził do celu :)

Kolego nie zrozum mnie żle ale czasmi warto zajrzeć do neta u mnie w fordzie jak szwankuje jakas drobnostka a nie chce rujnować się finansowo w serwisie bo kilka wcześniejszych warsztatow rozkładało rece wchodzę na forum kilka minut i usterka na 99 % zlokalizowana

O produktach Liqui moly słyszałem ( tylko słyszałem ) dobre opinie. Nie używałem tej chemii. Generalnie jestem przeciwnikiem "złotych dodatków". Dobry olej silnikowy i dobre paliwo, a także dbałość i częstsze niż zalecane w serwisach wymiany i przeglądy w zupełności wystarczą by cieszyć się "lepszym samopoczuciem" naszych aut. Niestety z paliwem u nas jest kiepsko i dlatego polecam sprawdzony mixol.

Nie staram się nikogo przekonywać do swoich poglądów, a tym bardziej wizyt w moim serwisie. Jeśli ktoś chce niech czyta fora, próbuje, kombinuje. Wolę nawet jak naprawi sobie sam niż u heńka w dziupli, gdzie nie dostanie ani faktury ani paragonu. Szara strefa w tej branży jest rozwinięta okrutnie i tym samym "fachowców" też nie brakuje.

Miałem takiego Mondeo z silnikiem 130 km Tdci.Padły mi wtryski,zregenerowałem u niby specjalisty w Rudzie Śląskiej.Po zamontowaniu,zakodowaniu,wszystko niby ok.Zanim dojechałem do Gelsenkirchen, wylądowałem w serwisie Forda bo mi się znów wtrysk wyłączył!Już nie pamiętam ile tyś wpakowałem w to auto,ale wyleczyłem się dokładnie z diesli forda!Poszedł za grosze.....