MRTNZ Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 nie tyle od operatora co od pewnej filozofii, którą w pewien sposób sam sprzęt narzuca, jak bierzesz do ręki Stingraya ze Steezem, to czy od razu nie pracuje Ci tylko i wyłącznie nadgarstek i w czasie jednego podbicia nie jesteś wstanie po drodze jeszcze zagrać i zawiesić przynętę ? Grunt to prawidłowo dobrany i zbalansowany zestaw. W cast'ie ma to wg mnie dużo większe znaczenie niż w spinnie, który więcej wybacza.Tu sie zgadzam w 100%. Dobrze sparowany sprzet umozliwia takie igraszki;-) Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Do lekkiej sandaczówki to bym chyba wybrał Steeza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Zobaczę jak się będzie przy tym spisywać ze szpulką SV, bo mam zamiar ją zakupić, oryginalna wtedy będzie dedykowana do Xzogi. Jak mi nie podejdzie, to młynek zostanie tylko do Xzogi siódemki. Jak sprzedam MGXa to możliwe, że zaopatrzę się w Steeza, bo tak jak Ryoga chodzi już za mną od dłuższego czasu, ale pierw potestuje małą japoneczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Z lekką szpulką spoko da radę na lekkiej sandaczówce, pod warunkiem ,że waga Ryogi nie przeszkadza. Są wędkarze co przy takim łowieniu wolą młynki z wagą około 200gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Waga małej nie jest tak duża żeby miało być niekomfortowo, niewiem dlaczgo ludzie narzekają. Z dużą ręka nie siada przy ciężkim jerkiwaniu kilkugodzinnym. 200g to juz baaardzo mało. Z SV będzie ok. Poza tym zależy co kto woli i co komu bardziej odpowiada/pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Lekka szpulka do takich multików?! Panowie , sorki...wyjaśnijcie mi , na jakie przynęty łowicie na lekko sandacze, aby potrzebować lekkiej szpulki???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Do lekkiej sandaczówki to bym chyba wybrał Steeza. dokładnie, Ryoga do sandacza na lekko, to już dorabianie filozofii do wyboruu mnie okrąglak będzie miał ciągnąć od 20-25g do 40-45g od 7-10g do 20g - Steez ps. lekka szpulka owszem, ale do Top Waters 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Lekka szpulka do takich multików?! Panowie , sorki...wyjaśnijcie mi , na jakie przynęty łowicie na lekko sandacze, aby potrzebować lekkiej szpulki???? Robert, lekka szpulka, hmmm... - chodziło mi bardziej o potoczne powiedzenie. Szpula RCS1012 do Ryogi wcale nie jest taka lekka, 14 gr chyba waży, ale z tej szpuli jak i SV rzuty są dłuższe i bardziej komfortowe. Edytowane 3 Maja 2014 przez maniek1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 I znow ta Ryoga Tomek podal konkretna maszyne i nic lepszego sie raczej nie znajdzie no chyba ze jakis lariat Megabassa ktory moze nie tyle co lepszy ale ladniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Tu może zaskoczyć moja rozbieżność w temacie.Do Boleni polecam Ryogę małą i dużą,tą ostatnią jak jest realny kontakt z wąsatym.Mała do wszystkich boleniówek od 7-40gram niby Steez dałby radę tak jak przy sandaczach ale to są inne warunki połowu.Boleń to przeważnie Wisła/Odra łowienie w silnym uciągu.Atomowe brania Rap i dość forsowne hole.Przynajmniej u mnie tak jest.Boleń 70-80cm "wyjeżdża" dość szybko.Nie że "dre" na chama ale staram się żeby to było jak najmniej rozciągnięte w czasie.Steez w takich warunkach już trochę "jęczy".Dobrą alternatywą dla małej Ryogi jest Zillion jak komuś pasuje jego praca i nawój.Mi nie za bardzo "pasi" ten multi pod tym względem,choć ergonomicznie bije Ryogę na łeb.Zwłaszcza przy jerkowaniu niski profil rządzi.Jeszcze jedna sprawa.Mała Ryoga i Jazie.Nadaje się z płytką szpulką SW ale do wędek długich 2,70-3,00m.Optimum na blankach zbliżonych do starych Talonów o małej zbieżności z grubą ścianką. Dobrze je wyważa.Przynęty od 4gram lecą wystarczająco daleko.Mocno jednak zawęża wybór wabika do tych lotnych.Małymi woblerami nie porzucamy.Dla mnie to nie problem bo nie używam małych przynęt a kij jak i cały zestaw Jaziowy jest raczej uniwersalny/rzeczny i może spokojnie pociągnąć Bolki 60-70cm.Jeśli chodzi o Jazie stosuje duże przynęty i może nie łowie ich sporo ale jak już trafię to w okolicach 60cm i też w takie ryby celuje.Jakbym miał wybrać multi UL/L to wybór padłby na Steeza + płytka szpula Megabassa.Przy zastosowaniu na Jaziach i Kleniach ta maszynka będzie nie do zajechania.Po za tym jest to najładniejszy multi.Ergonomia,design,praca jest nie do pobicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Tomku ale ja nigdy nie twierdzilem ze lowisz nieodpowiednim sprzetem no moze po za armatami x zogi ale ten temat juz wyjasniony. Mala Ryoga ma potezna moc i zdaje sobie z tego sprawe ale jak juz sam zauwazyles niskim profilem prowadzi sie wygodniej top watery itp. Po za steezem do lekkiego opadu nada sie tez Alphas F czy R lub Ai ito. Nawet px podola takim wabika. Mnie tylko irytuje ze co watek z zapytaniem o mlynek na jazie, sandaly czy szczupaki i sumy zawsze polecana jest Ryoga i to przez ludzi ktorzy sami ja dopiero nabyli za sprawa informacj gdzies tam podlapanych na forum. Powtorze Ryoga to zacna konstrukcja godna uwagi ale mala widze 20-80gr duza 40- 120gr i inaczej bym ich nawet nie probowal uzywac bo multikow na rynku jest masa. Ty jestes ciekawski gosc i lubisz testowac rozne zabawki w tym takze szpulki. Napisales kilka zdan ze ty dawales rade lowic jazie i klenie i teraz czytasz na jerku kup ryoge szpulke i lozyska i masz UL i mlynek do jerkowki. Ludzie zle zinterpretowali twoje doswiadczenia i teraz jest jak jest. O nic innego mi nie chodzilo ;-) Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Tomasz ,a ja z czystym sumieniem mogę polecić zakupionego od Ciebie Zilliona PE 7.9.Ogarnia cały mój arsenał sandaczowy od 7g+ gumak do 25g+gumak .Cięzej nie łowię.Na boleniach też sprawdza się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Tomasz ,a ja z czystym sumieniem mogę polecić zakupionego od Ciebie Zilliona PE 7.9.Ogarnia cały mój arsenał sandaczowy od 7g+ gumak do 25g+gumak .Cięzej nie łowię.Na boleniach też sprawdza się znakomicie Ja wiem że to super multi ale ja mam korbę na punkcie pracy.To samo mam z korkiem i nie daje rady łowić nonstop mi się wydaje brudny i tłusty.To samo maści.Jak bym się posmarował to bym oszalał.Nie ma lekko z takimi korbami. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 . Mnie tylko irytuje ze co watek z zapytaniem o mlynek na jazie, sandaly czy szczupaki i sumy zawsze polecana jest Ryoga i to przez ludzi ktorzy sami ja dopiero nabyli za sprawa informacj gdzies tam podlapanych na forum. Nie twierdzę,że jestem mistrzem castnigu i znawcą multiplikatorów, ale przez ponad rok posiadania małej ryogi i w sumie non stop jej używam, to można poznać multiplikator i stwierdzić do czego się nadaję. Ja swojej z powodzeniem używam od 5gr.główki z 5-6 cm gumisiem, więc chyba się nadaje do sandacza na lekko.Fakt, kupiłem ją pod wpływem emocji i za sprawą info z forum , ale nie żałuję, wręcz się cieszę że Rafał właśnie mi ją sprzedał. Nie zarabiam kokosów, więc jak już coś kupuję to chciałbym mieć coś porządnego, na lata, bo mnie stać na przerzucanie tony multików w sezonie i wyciąganie wniosków z popełnionych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Mariusz zle mnie zrozumiales ;-) nie byl jakis zarzut czy cos poprostu nie rozumiem jak mozna polecac jeden mlynek do wszystkiego. Rafal bez powodu ryogi nie sprzedal przeciez ;-) Tirem tez sie da po miescie jezdzic ale wez to zaparkuj. Mysle ze rozumiesz co Mam na mysli? Ty miales farta ze trafiłeś na Rafala i kupiles ta ryoge za dobre pieniadze inaczej polecac komus mlynek za takie pieniadze w który trzeba wlozyc jeszcze pare stow zeby spelnial jako tako jego oczekiwania. Dlatego uwazam ze polecania takich kombinacji ze bezsensowne. Ja milionerem tez nie jestem i lowie czym lowie ale nie skacze z topicu do topicu i polecam kazdemu Evergreena ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Ryoga jest super , ze szpula RCS i ceramikami spokojnie daje rade od 5g ale przy moim 2 metrowym everku jej waga mi mocno przeszkadzala , dodatkowo po co mi taka mocna maszyna na klenie ? Ciesze sie ze trafila w dobre rece , kiedys jeszcze sie spotkamy ale raczej na sredniej jerkowce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi