Skocz do zawartości

Czy lowicie tylko na spinning?

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

A ja doszedłem do wniosku, iż w naszych wodach jest tak mało ryb, że trzeba być wędkarzem multi - metodowym, żeby mieć w miarę regularne efekty a nie chodzić tylko na ryby. Zatem u mnie: trolling, spinning, casting, odległościówka, bat, rzadziej gruntówka (najrzadziej fedder, jakoś nigdy nie lubiłem), wszelakie odmiany wędkarstwa podlodowego. Po tym jak cały tydzień oglądałem zbiórki pstrągów kupię chyba muchówkę.

P.S. Jeśli chodzi o frajdę z holu - w moim odczuciu szczupak 70cm nie ma startu do grubaśnego lina zaciętego odległościówką, a już tym bardziej na bat :)

• Like 5

A ja doszedłem do wniosku, iż w naszych wodach jest tak mało ryb, że trzeba być wędkarzem multi - metodowym, żeby mieć w miarę regularne efekty a nie chodzić tylko na ryby. Zatem u mnie: trolling, spinning, casting, odległościówka, bat, rzadziej gruntówka (najrzadziej fedder, jakoś nigdy nie lubiłem), wszelakie odmiany wędkarstwa podlodowego. Po tym jak cały tydzień oglądałem zbiórki pstrągów kupię chyba muchówkę.

P.S. Jeśli chodzi o frajdę z holu - w moim odczuciu szczupak 70cm nie ma startu do grubaśnego lina zaciętego odległościówką, a już tym bardziej na bat :)

Łukasz, to holuj tego szczupaka batem  :P 

• Like 1

W tym roku ( po kilku latach tylko spina ) mam zamiar przeprosić się ze spławiczkiem, głównie za sprawą wdrażania mojego niespełna sześcioletniego synka w przygodę z wędką. Młody mógłby szybko zniechęcić się machając ( jeśli chciałby załapać ) bez rezultatu spinem przez kilka godzin, a bacik i płoteczki mogą być frajdą na początek, no tak myślę :)

• Like 1

Ja także tylko i wyłącznie spinning. Czasem, czasem ale to bardzo sporadycznie zdarzy się pójść na bata. Ogólnie to nie jestem osobą zbyt cierpliwą do spławika, nie lubię gapić się cały czas w jeden punkt. ;). No chyba że bierą :D.

Edytowane przez M4TYY

To tak zapytam tych co "lowia inaczej" :) czy np odleglosciowka do 15gr bedzie miala podobne zastosowanie co spin do 15gr? To znaczy czy jesli spinem o takim cw bede lowil wielkie klenie i jaski to matchowka tez bedzie oki?Przy takiej dlugosc 3.9m to takie -15gr to chyba ladna kluska? (nie mowie o kijach za 1000zl).I tak mi sie wydaje z racji kluskowatosci oraz dlugosci to taki kijek ladnie meczy rybe.Jest jakas analogia do tego ze spinn powiedzmy 2,70 i match 3.9 oba do 15gr, maja na tyle inny charakter pracy pod ryba ze w obu przypadkach mozemy a raczej powinnismy uzywac linek o roznych srednicach.Nie wiem czy zadalem jasno pytanie?

Ze dwa albo trzy razy w roku, pakuję odległościówkę do samochodu i jadę nad pobliski burdelik. Tamże siadam na ławeczce i w tłumie łowiących, łowię i ja karpie na kukurydzę. Czasami zjem loda albo kiełbaskę z rusztu z pobliskiej budy, zapiję ciepłą colą i jest gicio. :)

Okropnie mi potem wstyd...

To tak zapytam tych co "lowia inaczej" :) czy np odleglosciowka do 15gr bedzie miala podobne zastosowanie co spin do 15gr? To znaczy czy jesli spinem o takim cw bede lowil wielkie klenie i jaski to matchowka tez bedzie oki?Przy takiej dlugosc 3.9m to takie -15gr to chyba ladna kluska? (nie mowie o kijach za 1000zl).I tak mi sie wydaje z racji kluskowatosci oraz dlugosci to taki kijek ladnie meczy rybe.Jest jakas analogia do tego ze spinn powiedzmy 2,70 i match 3.9 oba do 15gr, maja na tyle inny charakter pracy pod ryba ze w obu przypadkach mozemy a raczej powinnismy uzywac linek o roznych srednicach.Nie wiem czy zadalem jasno pytanie?

To chyba pytanie bardziej do tych, którzy używają zamiast spinningu wędek do metody odległościowej.

Zestawy spławikowe inaczej konstruuje się od spinningowych, jest inny komfort holu, różnią się też same odległościówki, nie wszystkie (a nawet spora większość) to kluchy.

Testowałem taki kij do spinningu, nie zaiskrzyło. ;)

Nie chodzilo mi o adaptacje odleglosciowki do spinningu (swoja droga byl taki temat) lecz o to czy odleglosciowka do 15gr wystarczy aby targac 2 kilowe jaski i klenie w rzecznym nurcie, czy to raczej kij na mniejsze ryby.Oraz czy taki kij jest wyposazony w takie przelotki, ktore swobodnie wspolpracuja z zylka 0.18-0.20mm.Wydaje mi sie ze na takie ryby taka zylka bedzie odpowiednia, przynajmniej przy kiju spinningowym , ale moze sie okazac ze z racji miekkosci i dlugosci kija na takie ryby wystarczy 0.16mm, poniewaz taki kij bedzie pracowal glebiej.Aby byla jasnosc napisze tak, na sztywnym kiju zylka 0.18 moze latwo strzelic poniewaz kij bardzo nie oddaje i zestaw jest sztywniejszy, na kiju miekkim nieraz mamy trudnosci z rwaniem takiej zylki, najpierw musimy wkrecic szczyt w szpule.

Ja właśnie wiosną i w środku upalnego lata używam typowej match'ówki do spinningowania mikroprzynętami. 1-3 gram masy przynęty, odległościówka 3,9 i 14-tka żyłka dają szansę na podanie przynęty w miejsca nieznane typowym spinningom.  :)

Jeśli chodzi o metodologię, to zdarza mi się wiosną i w środku lata użyć bolonki, pozostałe wędki chyba oddam młodym moczykijom. Nie używam ich od kilku lat.  :(

Ostatnio w moim burdeliku wytargałem prosiaka siódemkę na matchówkę do 20gr i żyłkę 0,15. A taki karp to już nie przelewki na taki zestaw. Hol był masakryczny.

To co, jazia nie wytargasz? Z paluchem w nosie.

Natomiast adaptacja matcha do spinningu to, moim skromnym zdaniem, pomylony pomysł. Rodem z wczesnego Kolendowicza. On to kiedyś taki artykuł popełnił w WW gdzieś w poł, lat '90. Potem dowiedziałem się od blisko z nim " spokrewnionego " kadrowicza, że to były jaja. Na potrzeby prasy, nowości na łamach i na zasadzie że głupi wędkarz każdą bzdurę kupi.

Edytowane przez skippi66