Skocz do zawartości

Pierwszy kijek

Mc.D

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw przelotek jest przyzwoity, nie przejmuj sie opniami ludzi ktorzy wypowiadaja sie co bylo 10 lat temu a rodbuildingiem zajmuja sie.... powiedzmy ze ZNACZNIE krocej ;)

Teraz tak , ogladam to na telefonie, ale czy moglbys podac odleglosci pomiedzy przelotkami? Oraz od pierwszej przelotki do szpuli kolowrotka?

Zastanawiam sie czy nie byloby warto rozsunac nieco pierwsze trzy przelotki od kolowrotka a przyblizyc do siebie przelotki w srodkowej czesci.

• Like 1

Odległości wynoszą s-11,5[5]13[5]14[5]15[6]16[8]18[10]20[16]23,5[25i odległość do stopki kołowrotka58cm.I jeszcze mała refleksja. Gdy zmontowałem to wszystko na sucho,dowiązałem do plecionki butelkę wody mineralnej gazowanej i naprężyłem linkę .Wędka wygieła się w łuk a mnie ogarneło niesamowite zadowolenie. Ale frajda.

Zerknij do excela - na górze jest tak jak masz a na dole tak jak ja bym spróbował. Z tym że nie wiem czy stożek Ci się ułoży wg drugiego wariantu, ale generalnie powinno być "coś koło tego". Moim zdaniem masz trochę za małą odległość pomiędzy dwiema pierwszymi przelotkami od kołowrotka a trochę za dużą na szczytówce

Kalkulator Spacingowy_MCD.xls

Zestaw przelotek jest przyzwoity, nie przejmuj sie opniami ludzi ktorzy wypowiadaja sie co bylo 10 lat temu a rodbuildingiem zajmuja sie.... powiedzmy ze ZNACZNIE krocej ;)

Teraz tak , ogladam to na telefonie, ale czy moglbys podac odleglosci pomiedzy przelotkami? Oraz od pierwszej przelotki do szpuli kolowrotka?

Zastanawiam sie czy nie byloby warto rozsunac nieco pierwsze trzy przelotki od kolowrotka a przyblizyc do siebie przelotki w srodkowej czesci.

Nie ważne ile lat zajmuje się R.B ale ważne że wiem jakie były trendy 10 lat temu :D :D :D :D  a najważniejsze że wędkarstwo to moje hobby już 40 lat :) 

Ty z kolei wypowiadasz się o R.B pewnie już z 10 lat no może i więcej a nie zrobiłeś żadnego kija, więc taka licytacja jest idiotyczna , nieprawdaż ?  :ph34r: 

• Like 1

mrWhite!  10 lat temu szczytu finezji szukałem w zupełnie innym miejscu,a tu po prostu się pomyliłem.20 to była odległość między16 a 10.Choć z drugiej strony w moim urozmaiconym życiu bardzo ceniłem surowe opinie.Jestem w tym miejscu bo może chciałbym zrobićwędkę na którą ktoś spojrzy i powie-  to Ja ci odradziłem naklejkę, lub -zmień spacing.A ja Ich posłucham

Nie brałem pod uwagę pomyłki, myślałam że chcesz zrobić taki długi i wolno schodzący stożek. Właśnie takie były kiedyś modne ????

Co nie jest niczym szczególnym. Tradycyjnie zbroi się cięższe wędki i jest to zamierzone i funkcjonuje.

• Like 1

Mało widać na tych zdijęciach , chyba blank za mało obciążony. Nie widzę kątów linki między przelotkami. Patrzyłeś jak układa się stożek ? Wiesz jak to robić ?

Kurcze ciężko będzie tak na odległość widzę. Jednak co innego wziąć blank do ręki.

Może na tych będzie coś widać.Jeśli chodzi o kąty jakie tworzy linka przechodząc przez przelotkę czy powinny być one takie same?O ile  gotowe spacingi dla różnych długości blanku są dostępne, to nie natknąłem się na zasady przy rozmieszczaniu przelotek .Co do stożka to o ile rozumiem zasadę takiego zbrojenia to jednak  czy jest on prawidłowy  nie jestem pewien.post-56781-0-41275400-1396459041_thumb.jpgpost-56781-0-44821900-1396459095_thumb.jpgpost-56781-0-90152300-1396459141_thumb.jpg

Wyglada w miare ok moim zdaniem nie ma co cudowac. Jesli chodzi o stozek to coz, tak na odleglos zostaje wariant uproszczny.

Sprawdz czy trzy pierwsze przelotki od strony kolowrotka ukladaja sie w jednej linii. Najlepiej to zrobic przykladajac blank z przelotkami do jakiejs dlugie prostej krawedzi - moze byc stol albo deska podlogowa. Punktem odniesienia sa konce ramki przelotki - jak przytkniesz te trzy przelotki koncami do tej prostej linii to wszystkie powinny byc w tej linii.

Na stronie rodbuilding.org jest dzial Library a w tym dziale artykul New Concept Primer - tam jest zdjecie / rysunek ktore pokazuje o co chodzi.

• Like 1

Znalazłem takie określenie w jednym z postów z 2007r.Pozwolę sobie zacytować fragment:szlifujemy koniec stopki ,usuwamy grady mazakujemy"

No tak ,faktycznie przelotki po szlifowaniu tracą powłokę farby( w przypadku  alconitów Fuji) fragmenty szlifowane można przelecieć czarnym mazakiem.

W sumie ciasno zbite zwoje omotki zrobią to samo.

Edytowane przez ark70

Wyplatanka jest nięzbędnym elementem wędki. To taka tajemnica. Tylko nieliczni o tym wiedzą że podnosi czułość, poprawia wyważenie wędki, oraz powoduje skręt kiszek u kolegi wędkującego bez wyplatanki.

Tylko pamiętaj żę w tym roku koniecznie musi być w kolorze niebieskim. Za rok prawdopodobnie będzie przeterminowana bo zastąpi ją frezowany korek z wzorkiem Tygryska (ewentualnie może być Ptaszek). Ot i cała tajemnica.

Do tego jeszcze trzeba dodać że wędka z wyplatanką jest 567,87% skuteczniejsza w połowie ryb drapieżnych. Dla białorybu badań porównawczych brak.

:)