mrWhite7 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Zbrojenie dość konserwatywne aby nie powiedzieć archaiczne ale kiedyś tak się zbroilo .Jakieś 10 lat temu uznano by je za szczyt finezji Edytowane 28 Marca 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 ..Rozmiary to szczytowa sic+5,5,5,6,8,10,16,20 i 25 minimy...Chyba cos kolega skopał z tymi rozmiarami? 25-16-10 raczej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Chyba cos kolega skopał z tymi rozmiarami? 25-16-10 raczej?Potwierdzam zdecydowanie 25-16............25-20 nie bardzo mi pasuję w takim kiju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Sorry!Żle wpisałem.Oczywiście jest 25.16 jak we wstępie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Zestaw przelotek jest przyzwoity, nie przejmuj sie opniami ludzi ktorzy wypowiadaja sie co bylo 10 lat temu a rodbuildingiem zajmuja sie.... powiedzmy ze ZNACZNIE krocej Teraz tak , ogladam to na telefonie, ale czy moglbys podac odleglosci pomiedzy przelotkami? Oraz od pierwszej przelotki do szpuli kolowrotka? Zastanawiam sie czy nie byloby warto rozsunac nieco pierwsze trzy przelotki od kolowrotka a przyblizyc do siebie przelotki w srodkowej czesci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Odległości wynoszą s-11,5[5]13[5]14[5]15[6]16[8]18[10]20[16]23,5[25i odległość do stopki kołowrotka58cm.I jeszcze mała refleksja. Gdy zmontowałem to wszystko na sucho,dowiązałem do plecionki butelkę wody mineralnej gazowanej i naprężyłem linkę .Wędka wygieła się w łuk a mnie ogarneło niesamowite zadowolenie. Ale frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Zerknij do excela - na górze jest tak jak masz a na dole tak jak ja bym spróbował. Z tym że nie wiem czy stożek Ci się ułoży wg drugiego wariantu, ale generalnie powinno być "coś koło tego". Moim zdaniem masz trochę za małą odległość pomiędzy dwiema pierwszymi przelotkami od kołowrotka a trochę za dużą na szczytówce Kalkulator Spacingowy_MCD.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Zestaw przelotek jest przyzwoity, nie przejmuj sie opniami ludzi ktorzy wypowiadaja sie co bylo 10 lat temu a rodbuildingiem zajmuja sie.... powiedzmy ze ZNACZNIE krocej Teraz tak , ogladam to na telefonie, ale czy moglbys podac odleglosci pomiedzy przelotkami? Oraz od pierwszej przelotki do szpuli kolowrotka? Zastanawiam sie czy nie byloby warto rozsunac nieco pierwsze trzy przelotki od kolowrotka a przyblizyc do siebie przelotki w srodkowej czesci.Nie ważne ile lat zajmuje się R.B ale ważne że wiem jakie były trendy 10 lat temu :D :D a najważniejsze że wędkarstwo to moje hobby już 40 lat Ty z kolei wypowiadasz się o R.B pewnie już z 10 lat no może i więcej a nie zrobiłeś żadnego kija, więc taka licytacja jest idiotyczna , nieprawdaż ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 mrWhite! 10 lat temu szczytu finezji szukałem w zupełnie innym miejscu,a tu po prostu się pomyliłem.20 to była odległość między16 a 10.Choć z drugiej strony w moim urozmaiconym życiu bardzo ceniłem surowe opinie.Jestem w tym miejscu bo może chciałbym zrobićwędkę na którą ktoś spojrzy i powie- to Ja ci odradziłem naklejkę, lub -zmień spacing.A ja Ich posłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Mc.D nie ma co, pokaż nam lepiej co tam już ulepiłeś Zapowiada sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Nie brałem pod uwagę pomyłki, myślałam że chcesz zrobić taki długi i wolno schodzący stożek. Właśnie takie były kiedyś modne ????Co nie jest niczym szczególnym. Tradycyjnie zbroi się cięższe wędki i jest to zamierzone i funkcjonuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wybrałem najgorszy okres na robienie wędki .W związku z pracą dni w okresie przedświątecznym wypełnione mam po brzegi.Dlatego trochę wolno to idzie. A tak wyglą a spacing w/g rady Friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Mało widać na tych zdijęciach , chyba blank za mało obciążony. Nie widzę kątów linki między przelotkami. Patrzyłeś jak układa się stożek ? Wiesz jak to robić ? Kurcze ciężko będzie tak na odległość widzę. Jednak co innego wziąć blank do ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Może na tych będzie coś widać.Jeśli chodzi o kąty jakie tworzy linka przechodząc przez przelotkę czy powinny być one takie same?O ile gotowe spacingi dla różnych długości blanku są dostępne, to nie natknąłem się na zasady przy rozmieszczaniu przelotek .Co do stożka to o ile rozumiem zasadę takiego zbrojenia to jednak czy jest on prawidłowy nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wyglada w miare ok moim zdaniem nie ma co cudowac. Jesli chodzi o stozek to coz, tak na odleglos zostaje wariant uproszczny. Sprawdz czy trzy pierwsze przelotki od strony kolowrotka ukladaja sie w jednej linii. Najlepiej to zrobic przykladajac blank z przelotkami do jakiejs dlugie prostej krawedzi - moze byc stol albo deska podlogowa. Punktem odniesienia sa konce ramki przelotki - jak przytkniesz te trzy przelotki koncami do tej prostej linii to wszystkie powinny byc w tej linii. Na stronie rodbuilding.org jest dzial Library a w tym dziale artykul New Concept Primer - tam jest zdjecie / rysunek ktore pokazuje o co chodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Dzięki za rady.Na czym polega mazakowanie przelotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 ' mazakowanie ' ? a co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Znalazłem takie określenie w jednym z postów z 2007r.Pozwolę sobie zacytować fragment:szlifujemy koniec stopki ,usuwamy grady mazakujemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Znalazłem takie określenie w jednym z postów z 2007r.Pozwolę sobie zacytować fragment:szlifujemy koniec stopki ,usuwamy grady mazakujemy"No tak ,faktycznie przelotki po szlifowaniu tracą powłokę farby( w przypadku alconitów Fuji) fragmenty szlifowane można przelecieć czarnym mazakiem.W sumie ciasno zbite zwoje omotki zrobią to samo. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez ark70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 A co sądzicie o wyplatankach.Gdy pokazałem żonie moje próby,zapytała kiedy pomaluję balkon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 A co sądzicie o wyplatankach.Gdy pokazałem żonie moje próby,zapytała kiedy pomaluję balkon.nie wychylaj się, bo uwierzy żeś cudman i będzie chciała mieć bohatera w swoim domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Wyplatanka jest nięzbędnym elementem wędki. To taka tajemnica. Tylko nieliczni o tym wiedzą że podnosi czułość, poprawia wyważenie wędki, oraz powoduje skręt kiszek u kolegi wędkującego bez wyplatanki.Tylko pamiętaj żę w tym roku koniecznie musi być w kolorze niebieskim. Za rok prawdopodobnie będzie przeterminowana bo zastąpi ją frezowany korek z wzorkiem Tygryska (ewentualnie może być Ptaszek). Ot i cała tajemnica. Do tego jeszcze trzeba dodać że wędka z wyplatanką jest 567,87% skuteczniejsza w połowie ryb drapieżnych. Dla białorybu badań porównawczych brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Tego się obawiałem. Miała być wędka którą obiecałem Synowi.Ascetyczna i skuteczna .I co.Po kilkunastu dniach szukam, inności. Bez tego forum by jej nie było .Cieszę się że ktoś tą wiedzą chce się podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Wyplatanka jak na pierwszy kij to troche 'wysokie schody'. Chyba ze zrobisz oszukana wyplatanke czyli taki oplot z kolorowej nici np na foregripie jako podklad pod naklejke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja na pierwszym kiju zrobiłem wyplatankę w wersji uproszczonej i mi się bardzo podoba a wykonanie zajęło niewiele czasu.Dwa kolory nici, myślę że wyplatankowo ascetycznie Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez shavt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi