Skocz do zawartości

Dragon Guide Select Monster- opinie

Macko89gs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Drodzy koledzy, wiem że temat już trochę oklepany, jednak chciałbym zaczerpnąć waszych opini na temat kija Dragon Guide Select Monster 2,30 10-35. Sprawa rozchodzi się głównie o spostrzeżenia związane z realnym przedziałem masy rzutowej ( od jakiej gramatury kija zaczyna pracować, czy  główką 10 g + guma 3 cale lub  guma 4 cale można komfortowo łowić, czy jest może już za mocny??? ). Interesuje mnie również zachowanie kija podczas holu ryby ( jak szybko zmienia swoje ugięcie, czy ładnie pracuje pod rybą???).

Pozdrawiam Maciej.

Maćku - zamówiłem w.w. kija z nowej kolekcji Dragona. Obecna nazwa:
Guide Select Frisky - 2,30m 10-35g
Długość: 2,30m ; Ciężar wyrzutowy: 10-35g ; Dł. transportowa: 1,19m ; Ilość składów: 2 ; Akcja: X-Fast

Dziś sprzedawca przekazał mi, że nowej kolekcji nie ma jeszcze dostępnej w hurtowniach w Polsce. Więc cierpliwie czekam aż przyjdzie wędka na sklep.
Z informacji jakie wyczytałem w necie dowiedziałem się, że w nowych kijach została usunięta główna wada wyważenia kija.

Te mocne, a jednocześnie czułe, trwałe i wytrzymałe wędziska spinningowe i castingowe, wykonane w nowatorskim stylu, doczekały się przed sezonem 2014 kilku istotnych zmian:

- obniżenie wagi jako efekt nowej konstrukcji grafitowych elementów dolnika;
- poprawienie wyważenia wędziska poprzez przebudowę blanku;
- lepsza ergonomia dzięki wydłużeniu o 2 cm ostatniego elementu-dolnika;
- nowa stylistyka napisów.

Jak tylko dostanę kija do ręki to dam Ci znać jak pracuje. Jeśli przyjdzie przed 1 maja to przetestuję go u brata na prywatnym stawie. U niego już szczupak wytarty.

• 1 miesiąc temu...

Maćku kij przyszedł na sklep 30 kwietnia. Nad wodą wylądował 1 maja. Przede wszystkim nowa wersja jest doskonale wyważona. Przy założeniu kołowrotka Okuma TRIO 40 FD kij nie leci na pysk tak jak we wcześniejszej wersji a środek ciężkości znajduje się w miejscu przykręcenia kołowrotka.
Co do zakresu kija 10-35 gr potwierdzam że jest bardzo zaniżony. Ja łowiłem na slidery 10 - 46 gr i sweeper 12 - 34 gr. Kij bez problemu radził sobie z tymi przynętami zarówno przy prowadzeniu jak i wyrzucie. Moim zdaniem lepiej się ładował przy przynęcie SLIDER.
Co do holu to niestety nie mam o czym pisać ponieważ złowiłem tylko 1 szczupaczka 40+ (na Sulejowie łowienie z łódki jest możliwe dopiero od 1 czerwca a brzegi podczas majówki były oblegane przez gruntówki) i powiem szczerze, że wydawało mi się, że holuję uklejkę. Ten kij jest stworzony do holu duuuuuuuużych ryb (czekam na sezon sandaczowy a potem sumowy) może wówczas pokaże na co go stać.