Skocz do zawartości

Twory Prida ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym jeszcze nogi pomieszał kolorami. Którą będzie bardziej podskubywał, to ten kolor nad wodę zabierać :)

A klenik po minie widać, że wie, co się będzie tam wyprawiało:)))

Jest to do zrobienia :)

Już nie klenik, a kleniki :lol: :D czuł się samotny to musiałem skołować mu towarzystwo :) teraz w akwarium pływa 6 ryb i jest to zdecydowane maksimum.

Ciasnotę starałem się zminimalizować rozmiarówką ryb: 3 sztuki po 3cm i 3 sztuki po 4,5cm.

Rybki mam w akwarium dzień, a już zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Przez kilka godzin po wpuszczeniu trzymały się bardzo blisko dna, większość chowała się za filtrem. Jedno karmienie mam już za sobą i tu też było dość ciekawie. Rybki na początek dostały kilka sztuk żywej pinki, tutaj nie było problemów. Problem pojawił się dopiero przy karmie typu płatki (powierzchniowej). Na początku ryby czekały 5-10 minut, aż płatki opadną, żerowały tylko z dna. Po 10 minutach najmniejszy z kleni podniósł się do powierzchni, po 10 sekundach wszystkie już tam były. Nie byłbym też sobą gdybym nie spróbował innych smakołyków. Chociaż nie powinno się dokarmiać chlebem postanowiłem spróbować. Wrzuciłem 2 ciasno zbite kuleczki o średnicy 3mm. Klenie pobierały i wypluwały kulkę wielokrotnie (8-10 razy) dopóki chlebek nie zmiękł i nie namókł. Wtedy zjadały go pewnie. Zdecydowanie najbardziej widowiskowe karmienie.

• Like 1

Pride kup/załatw sobie do tego akwarium jakieś szybko rosnące rośliny np. moczarkę czy rogatka bo inaczej będziesz miał inwazję glonów. Szczególnie że wprowadziłeś już ryby, a akwarium jest "świeże" czyli nie ma ustabilizowanych procesów mikrobiologicznych. Poszukaj sobie 'rośliny na start akwarium'.

Żałuję, że zapytałem, proszę o wybaczenie  :)

Nie ma czego wybaczać :) wody PZW są wspólne więc pytanie jak najbardziej na miejscu.

Nie karm rybek chlebem bo w przeciągu paru dni cała woda będzie jak mleko. Przerabiałem już :D

Wiem, wiem :) to były tylko 2 testowe kuleczki, dostały na Mikołaja.

Pride kup/załatw sobie do tego akwarium jakieś szybko rosnące rośliny np. moczarkę czy rogatka bo inaczej będziesz miał inwazję glonów. Szczególnie że wprowadziłeś już ryby, a akwarium jest "świeże" czyli nie ma ustabilizowanych procesów mikrobiologicznych. Poszukaj sobie 'rośliny na start akwarium'.

Dzięki za radę, jak odwiedzę zoologiczny w najbliższym czasie to na pewno nabędę.

Mateusz , obserwuj kiedy śpią i ile itp. to może być pomocne.... ;)

Taki właśnie mam zamiar B)

• Like 2

Rzadziej zaglądam w wątki autorskie, aż wstyd przyznać się kiedy ostatnio do Ciebie zaglądałem. Patrząc na ostatnie żaby nadal uważam, że coś musisz brać ;)   :lol: . Ale jeśli tylko takie mają być efekty uboczne to bierz jak najwięcej  ;)  :lol: . Mateuszu ciągle mnie zaskakujesz swoją inwencją twórczą. Twoje myszory nadal trzymam w honorowym miejscu.

• Like 2

Rzadziej zaglądam w wątki autorskie, aż wstyd przyznać się kiedy ostatnio do Ciebie zaglądałem. Patrząc na ostatnie żaby nadal uważam, że coś musisz brać ;)   :lol: . Ale jeśli tylko takie mają być efekty uboczne to bierz jak najwięcej  ;)  :lol: . Mateuszu ciągle mnie zaskakujesz swoją inwencją twórczą. Twoje myszory nadal trzymam w honorowym miejscu.

Rok temu w grudniu obiecał że wystruga kota, ale cisza w temacie  :ph34r:  :(

• Like 1

Dziękuję, miło słyszeć takie słowa ;) :lol: rękodzieło może i mam specyficzne, ale cóż zrobić, przynajmniej nie jest nudno :D co do mysiora to trzymaj bo więcej takich na pewno nie będzie, za dużo przy nich pracy :ph34r: :rolleyes:

Rok temu w grudniu obiecał że wystruga kota, ale cisza w temacie  :ph34r:  :(

Przyjdzie pora i na kocura :D

• Like 1

Pół  forum obserwuje życie 6 kleni :P Pride, może czas na "live cam"?  :D

Raczej chciało by obserwować, bo jak widać relacji brak ;)

A na marginesie - życie w akwarium rządzi się troszkę innymi regułami niż w naturze - inna temperatura, sztuczne oświetlenie, itd. Więc np. godziny aktywności mogą być zafałszowane. Ale... sam jestem ciekaw :)

• Like 1

Ja czekałem na info do 5rano i padłem:)

Na pocieszenie powiem, że wstałem o 5:20 i rybki już harcowały ;)

Przed chwilą było karmienie pinką i co większe klenie tak się wycwaniły, że łapały po 2, ale nie dały rady połknąć za jednym zamachem. Szukały ustronnego miejsca, tam wypluwały jednego robala, na szybko łykały i dopiero wtedy brały się za następnego.

Temu to aż robal z pyska zaczął spier... :lol:

6800217_15321567_1131878346920077_523121

• Like 4