Pride Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Złapałem grypę i ok kilku dni leżę w wyrze zamiast siedzieć przy wobkach to chociaż napiszę coś o akwarium z kleniami, może kogoś zainteresuje.Pierwsza sprawa to prawdopodobnie za niecały miesiąc wrócą do domu albo zamieszkają u innego akwarysty, prawdopodobnie nie będzie mnie w domu przez zdecydowaną większość roku, stąd powyższe postanowienie. Niedawno klenie znalazły sobie urozmaicenie diety, oprócz robali, muszek, płatków do karmienia ryb akwariowych i szybki zaczęły pochłaniać także trawę Pierwsze zdjęcie sprzed miesiąca, drugie tydzień później, teraz roślina jest wygolona jeszcze przez pół. Żarcia im nie brakuje- to pewne. Kolejna kwestia to przyrost wielkości i masy. Jako, że ryby miały wszystkiego pod dostatkiem podrosły bardzo szybko. Największy osobnik miał coś koło 5cm jak go wpuściłem, teraz na 9cm. Pozostałem też podrosły, ale o 2-2,5cm. Wczorajszy eksperyment dał mi trochę do myślenia w sprawie doboru wielkości przynęt na te ryby.Żeby zbadać zachowanie kleni w stosunku do innych ryb nie było wyjścia jak wpuścić jakieś i się przekonać. Wybór padł na tzw. "płatki"- od 1,5cm do 2,5cm.Jakieś 5 minut po wpuszczeniu nie było żadnej. Kleń 9cm zeżarł 2,5cm rybkę, atakował od głowy i wsuwał ją jak szczupak.Po wpuszczeniu płatki wielkości 4,5cm wszystkie klenie rzuciły się na nią niczym piranie i atakowały wszystkie płetwy. Nie dałem im jej zamęczyć, ryba po minucie została wyciągnięta i wypuszczona w bezpieczne miejsce.Jakie wnioski wyciągnąć? kto wie chyba powinienem wystrugać na próbę kilka 6cm robali powierzchniowych. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Panie i Panowie, od dzisiaj inż. Pride 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Pogratulować Panie Inżynierze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Hejka.Czy te chwosty przy tych wobkach ( kiełżykach) mają tłumić pracę czy są atraktorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Gratulacje Pride ! Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Panie i Panowie, od dzisiaj inż. Pride 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za gratulacje teraz zasuwam opić Hejka.Czy te chwosty przy tych wobkach ( kiełżykach) mają tłumić pracę czy są atraktorem ? Witam Robiłem je z myślą o uatrakcyjnieniu wyglądu przynęty, ale podejrzewam, że i ją trochę przygaszą. W razie czego zamienię na zwykłe kotwy, zobaczę co powiedzą ryby Swoją drogą chyba spora grupa wędkarzy nie wierzy w skuteczność chwostów, uważają, że ich główną funkcją jest przyspieszenie procesu korozji kotwiczki W sumie sam podchodzę do tematu z dystansem, chociaż krwisto czerwony chwost na obrotówce kilka razy otworzył mi wodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za gratulacje teraz zasuwam opić Tylko ostrożnie,żebyś po powrocie instalacji nie zapchał (tej kanalizacyjnej)....A tak wogóle gratuluję oczywiście tytułu inżyniera. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Panie i Panowie, od dzisiaj inż. Pride 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Gratuluję-konkretny tytuł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreczmar Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Gratuluję! Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Czas zaprezentować nowość przeznaczoną na konkurs charytatywny W zamyśle przynęta przeznaczona do wolniejszego prowadzenia na bolenie.Długość 7cm, praca jak na filmiku, lotność bez zarzutu.W zestawie do licytacji będą dwie sztuki, jedna w barwie na foto, druga taka sama tylko brokat srebrny.Nie wiem czy ktoś w Polsce robił coś takiego, jeśli nie to można mieć unikata w pudełku, a dodatkowo pomóc dzieciakom.Pomysł nie jest w 100% mój, widziałem kiedyś coś podobnego u jakiegoś Japończyka, jakiś czas później wykonałem na czuja.Z obciążeniem kombinowałem samodzielnie, myślę, że wyszło ciekawie. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Dwie takie w pudełku i masz znak rozpoznawczy dla nazistów (SS) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Uklejka ze skoliozą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Tos weza wymysll 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Prawie jak zaskroniec ale praca w wodzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Dzięki Panowie jak coś wejdzie do głowy to nie ma innego wyjścia tylko zrealizować, tak było w przypadku przedstawionym wyżej Gdyby ktoś był ciekawy jak rusza się połamana baryłka to też mam filmik 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Tak się rusza kijanka 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreczmar Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Widzialem u Piotrka Dziadury takiego cudaka Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 W dalszym ciągu ciężko znaleźć czas na dłubanie, ale może na dniach coś ruszę Żeby wątek mi całkiem mchem nie zarósł to garść historii Pride Jeden z pierwszych woblerów- pstrąg potokowy malowany mazakami oraz korektorem, ster z płyty CD, lakier chyba domalux albo vidaron, stelaż przez całość z drutu miedzianego zaklejonego kropelką, dodatkowo zabezpieczony plasteliną, praca bardzo mocne X przynęta powstała jakieś 7-8 lat temu. Mikro boleniówka - troszkę bardziej przemyślana konstrukcja, było już obciążenie wewnątrz woblera, jak widać wszystko elegancko zabezpieczone szpachlą, oczka wkręty (już nie miedziane tylko z drutu dentystycznego), ster z poliwęglanu, malowany farbkami plakatowymi. Nawet skrzela zaznaczone! Teraz najciekawsze- wobler łowił i to dość sporo jedna z moich lepszych przynęt w tamtym czasie, idealny na prześwietloną wodę z mocniejszym nurtem i niewielką głębokością (0,4m), wyciągał pstrągi z miejsc, w których nie miały prawa być 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Tak się rusza kijanka Kijanka jak żywa .Kojarzy mi też jako "wykrzyknik" albo "kropka nad i" (to może Miecugow ?).A tak w ogóle to kropka i kreska w alfabecie Morse'a to "A". Może być więc też - wzorem "Big S-ów" Shakespeare'a - "Big A". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Kijanka jak żywa .Kojarzy mi też jako "wykrzyknik" albo "kropka nad i" (to może Miecugow ?).A tak w ogóle to kropka i kreska w alfabecie Morse'a to "A". Może być więc też - wzorem "Big S-ów" Shakespeare'a - "Big A".Bardzo ciekawe propozycje gdybym robił je na większą skalę to pewnie zwróciłbym na nazwę większą uwagę, a tak to powstały dwie i dalej jedziemy już z innym tematem Chociaż taki kiełż, okazał się na tyle łowną konstrukcją, że pojawia się u mnie od 3 lat bardzo systematycznie np. teraz, czasu na struganie jak na lekarstwo bo święta studia, ale coś wreszcie trzeba było ruszyć. Nie wiem kiedy to wykończę, ale zaczęte? zaczęte 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Jak to jest, że partia licząca 60 sztuk na zdjęciu wygląda jak 25 sztuk? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Chwilowo nie ma czasu ani warunków do strugania woblerów, ale za to uszykowałem sobie rekwizyty do juwenaliowego korowodu Tarcza wikinga wyszła minimalnie za duża, ale z toporkiem i tak prezentuje się całkiem nieźle zdjęcia niestety nie oddają realnego wyglądu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi