Skocz do zawartości

Twory Prida ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wyskoczyłem połazić za kleniem :D na pierwszy rzut poszedł kiełżyk, ale za każdym razem pstrągi były szybsze, wyjechało ich coś z 8 sztuk. Postanowiłem pobawić się zatem bezsterową żabką zrobioną ze dwa miesiące temu. Brania atomowe, kilka kluch wyjechało :) ten wygrzewał się w słońcu na wodzie 20 cm. 

Zdecydowanie nie są to ostatnie łowy z tą przynętą na końcu zestawu  B)

8349450_20170527_120031.jpg

• Like 8

• 1 miesiąc temu...

Witam po przerwie :) wątek nieco zarósł mchem, w trakcie semestru nie było mowy o znalezieniu choćby 5 minut na struganie, ale teraz z racji wakacji dokończyłem partię kiełży :) model sprawdzony, od kilku sezonów elegancko kosi klenie, ma już na koncie chyba wszystkie gatunki ryb drapieżnych i mniej drapieżnych poza sumem i głowacicą. Zrobiłem też kilka głębiej schodzących na próbę.

Jest to prawdopodobnie ostatnia partia woblerów w tym roku, na jesień jak będzie czas to zamierzam poznawać tajniki żywicy lub pianki- jeszcze nie zdecydowałem.

Kiełże w podstawowych kolorkach na klenia: osa, trzmiel/stonka, widelnica, nieśmiertelne złoto z czarnymi akcentami oraz biel i czerń z brokatem na trąconą wodę.

8798964_20170712_125556.jpg

8799135_20170712_125832.jpg

8798962_20170712_125718.jpg

8799136_20170712_125759.jpg

8798965_20170712_125650.jpg

8798961_20170712_125945.jpg

8798966_20170712_130044.jpg

W kupie raźniej :)

8798963_20170712_132815.jpg

• Like 10

W następnym tygodniu może pójdę pomachać za okoniami to się przekonamy :) i poruszając temat ryb to ten sezon jest najgorszy w mojej wędkarskiej karierze. Na większości odcinków rzeki ryb jakby wgl. nie było, zero wyjść, zero oznak zerowania, tragedia  :wacko: miejscówki z zeszłego roku to pustynia. 

Oczywiście nie jest to tylko moje zdanie, wielu znakomitych wędkarzy z mojego lokalnego forum wypowiada się w taki sam sposób. Mam nadzieję, że to tylko przejściowa sytuacja bo ryby nie mogły zniknąć całkowicie z sezonu na sezon  :ph34r: Na Ropie próbowałem już łowienia na wszystkie sposoby, z powierzchni, w pół wody, przy dnie, efekt to zwykle jakaś rybia młodzież, która bierze chyba z litości. Chwilowo odpuściłem tą rzekę i szwendam się po malutkich ciurkach, gdzie za klenia 40 cm przyznaje się Nobla :)

Dzisiaj niewiele brakło :) taki krzywus pokusił się na kiełża  :lol:

8819757_20170714_113740.jpg

8819753_20170714_113645.jpg

• Like 3

Zrobisz wobka - imitację skórki od chleba?

Miałaby to być imitacja do swobodnego dryfu czy smużak ze sterem? ;)

Wieszak jest z opcją wodowania i jerkowania?

Jak najbardziej, nawet są dwa oczka do mocowania żyłki :D na przednim idzie zakosami, a na tylnym to tajemnica :D

Tylko przynęta nie na polskie wody bo jak widać zamontowane zostało 5 haków, na razie ostrza zabezpieczone gumkami co by się nie tępiły :D :D

Edytowane przez Pride
  • Like 1

Miałaby to być imitacja do swobodnego dryfu czy smużak ze sterem? ;)

Jak najbardziej, nawet są dwa oczka do mocowania żyłki :D na przednim idzie zakosami, a na tylnym to tajemnica :D

Tylko przynęta nie na polskie wody bo jak widać zamontowane zostało 5 haków, na razie ostrze zabezpieczone gumkami co by się nie tępiły :D :D

Do swobodnego dryfu. Raczej oczko na górze.

Jak odbezpieczysz dwa haki to będzie zgodnie z regulaminem  ;)  :lol: .

Do swobodnego dryfu. Raczej oczko na górze.

Jak odbezpieczysz dwa haki to będzie zgodnie z regulaminem  ;)  :lol: .

Jak znajdę trochę wolego czasu to może coś pokombinuję ;)

Całkiem sprytny pomysł. A co z pozostałymi ośmioma? :D jerk jest robiony metodą połówkową, druga połówka też ma 5 haków  :lol:  :lol:  :D

• Like 1

Jak znajdę trochę wolego czasu to może coś pokombinuję ;)

Całkiem sprytny pomysł. A co z pozostałymi ośmioma? :D jerk jest robiony metodą połówkową, druga połówka też ma 5 haków  :lol:  :lol:  :D

Zostawiłbym odbezpieczone haki po przekątnej, np. z przodu na prawej połówce i z tyłu w lewej połówce. Będzie chodzić eską  :lol:  :lol:  :lol: .

• Like 1

Dziś test kiełżyków na Dunajcu :)

Chyba w trzecim rzucie bolek 54cm ;)

Duże są,robią skubane dużo zamieszana na wodzie :D

Duże kąski dla dużych rybek :D a tak serio to nie do końca to działa bo często gęsto łowię na nie klenie po 15-20 cm ;)

Bolków mają już na koncie kilka jak nie kilkanaście z tego co piszą mi wędkarze :)

Tutaj taka migawka z ostatniej "wyprawy" ;) łowienia było niewiele bo moja rzeczka przeżywa teraz prawdziwe oblężenie. Masa ludzi przychodzi się opalać, popływać i ogólnie zrelaksować. Jedyna sensowna pora to zjawienie się o wschodzie słońca czyli wtedy gdy smacznie sobie chrapię :D 

Mimo wszystko jednego udało się ustrzelić.

8972815_20170730_181324.jpg

8972800_20170730_182904.jpg

8972809_20170731_193812.jpg

• Like 10