Skocz do zawartości

Twory Prida ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ja dzisiaj pierwszy raz uruchomiłem konstrukcję i póki co śmiga, aż miło :D

Żadnych zacieków żywicy nie zauważyłem, zobaczymy czy tak zostanie :)

Wiatrak robi robotę, wcześniej po 20 minutach pracy, silnik był gorący, teraz po czterech godzinach jest całkowicie zimny.

Zachęcam do zrobienia własnej suszarki bo zabawa przy tworzeniu przednia, w wydatek niewielki ;)

Edytowane przez Pride
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
Gość Umbra

Jako, że silniki wolnoobrotowe mają tendencję do nadmiernego nagrzewania się, zdecydowałem się na takie rozwiązanie :D

Wentylator komputerowy 50x50 podłączony do zasilacza 12V z wyłącznikiem - dmucha jak mały diabeł

attachicon.gif IMG_20250211_090446.jpg

Na profilowym Alucard z Hellsing'a? Czy źle kojarzę? ;)

Silnik kupiłem taki jak w linku, moc ma odpowiednią, bez oporu kręci 24 przynęty. Raz jak bolec mocujący się poluzował i wysunął to wyrył nim koryto w desce, a się nie zatrzymał.

Jedyny ,,minus" to obroty prawo/lewo, startuje losowo, choć wydaje mi się, że dla lakierowanych przynęt nie ma to żadnego znaczenia.

https://allegro.pl/oferta/silnik-230v-5-6-rpm-wolnoobrotowy-4w-silniczek-10625178032

https://allegro.pl/oferta/silnik-230v-5-6-rpm-wolnoobrotowy-4w-silniczek-10625178032

Wiatrak robi mega robotę, kosztował kilka zł więc zdecydowanie warto :)

https://allegro.pl/oferta/wentylator-dc-osiowy-340mw-50x50x15mm-16875640483

@Umbra dobrze kojarzysz ????

• Like 1

Hmmm ciekawi mnie czy pod przynęty np 50/60g jeśli się uwiesi takich z 15 to będzie dawał radę

To zależy na jakim ramieniu będą powieszone woblery, tzn. jak daleko od środka obrotu. Im dalej tym większe będzie obciążenie dla silnika.

Frog Master - bo taką nazwę otrzymała tegoroczna żaba został zwodowany:D

Coś tam udało się nagrać, ale ciężko operować wędką gdy w drugiej ręce trzyma się telefon.

Przynęta do sprowadzania z nurtem, można ją animować na wiele sposobów, szybkie/wolne/gęste/długie podszarpnięcia - na wszystko zareaguje inaczej :)

Model będzie rozwijany bo kombinowanie z nim daje mi mnóstwo frajdy :D

https://youtu.be/pqoVcSfLgms?si=7D-axPEvb8HNhFmV

Edytowane przez Pride
  • Like 2

Finalna wersja żabek klepnięta, można przejść do powielania  :D

Po podliczeniu wyszło +/- 30 wariantów obciążenia/zawartości mikrobalonu/grzechotek itd, było z czego wybierać   :lol:

Testy objęły również lakierowanie, sprawdzałem jak kolejne warstwy lakieru/żywicy wpływają na pracę przynęty. 

Stanęło na dwóch/trzech warstwach, dodając kolejne żaba traciła na dynamice. Liczyłem na więcej, ale coś za coś. 

Jest to przynęta powierzchniowa, więc kontakt z kamieniami będzie w jej przypadku ograniczony, jedynie szczupły może ją pokiereszować. 

Malowanie dopiąłem na ostatni guzik, trzymając przynętę w ręku, będą ochy i achy, gwarantuję  B) Faktura robi  robotę. 

Równocześnie z żabami rozwijałem dwa inne projekty. Pierwszy z nich widzicie poniżej. Bryła  bez fajerwerków, ale jak to się rusza w wodzie  :wub:

Piesek WTD nie może doczekać się wiosny żeby wyskoczyć na spacer  :D Powielam, a później będę kombinował z malowaniem. Ostatnio tylko perła mi w głowie. 

post-56524-0-17287600-1742585856_thumb.jpg

Drugi projekt zaprezentuję już pomalowany, podpowiem tylko, że robi Re Re Kum Kum, ciut głośniejsze niż żabka zaprezentowana dotychczas  :lol:

• Like 2