Pride Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ja bym jeszcze nogi pomieszał kolorami. Którą będzie bardziej podskubywał, to ten kolor nad wodę zabierać A klenik po minie widać, że wie, co się będzie tam wyprawiało:)))Jest to do zrobienia Już nie klenik, a kleniki czuł się samotny to musiałem skołować mu towarzystwo teraz w akwarium pływa 6 ryb i jest to zdecydowane maksimum.Ciasnotę starałem się zminimalizować rozmiarówką ryb: 3 sztuki po 3cm i 3 sztuki po 4,5cm.Rybki mam w akwarium dzień, a już zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Przez kilka godzin po wpuszczeniu trzymały się bardzo blisko dna, większość chowała się za filtrem. Jedno karmienie mam już za sobą i tu też było dość ciekawie. Rybki na początek dostały kilka sztuk żywej pinki, tutaj nie było problemów. Problem pojawił się dopiero przy karmie typu płatki (powierzchniowej). Na początku ryby czekały 5-10 minut, aż płatki opadną, żerowały tylko z dna. Po 10 minutach najmniejszy z kleni podniósł się do powierzchni, po 10 sekundach wszystkie już tam były. Nie byłbym też sobą gdybym nie spróbował innych smakołyków. Chociaż nie powinno się dokarmiać chlebem postanowiłem spróbować. Wrzuciłem 2 ciasno zbite kuleczki o średnicy 3mm. Klenie pobierały i wypluwały kulkę wielokrotnie (8-10 razy) dopóki chlebek nie zmiękł i nie namókł. Wtedy zjadały go pewnie. Zdecydowanie najbardziej widowiskowe karmienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Napisałeś, że masz kleniki po 3cm i 4,5cm, Jak się to ma do RAPR i wymiaru ochronnego klenia? Można niewymiarowe ryby zabierać w celach "hobbystycznych"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Takie rybki można dostać od hodowców którzy posiadają stawy lub zajmuja się rozmnarzaniem i hodowla ryb☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Myślałem, że tylko PZW hoduje klenie, jednak "prywaciarze" też potrafią Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Klenie nie zostały zabrane z wody PZW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Żałuję, że zapytałem, proszę o wybaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nie karm rybek chlebem bo w przeciągu paru dni cała woda będzie jak mleko. Przerabiałem już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Pride kup/załatw sobie do tego akwarium jakieś szybko rosnące rośliny np. moczarkę czy rogatka bo inaczej będziesz miał inwazję glonów. Szczególnie że wprowadziłeś już ryby, a akwarium jest "świeże" czyli nie ma ustabilizowanych procesów mikrobiologicznych. Poszukaj sobie 'rośliny na start akwarium'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Mateusz , obserwuj kiedy śpią i ile itp. to może być pomocne.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Żałuję, że zapytałem, proszę o wybaczenie Nie ma czego wybaczać wody PZW są wspólne więc pytanie jak najbardziej na miejscu. Nie karm rybek chlebem bo w przeciągu paru dni cała woda będzie jak mleko. Przerabiałem już Wiem, wiem to były tylko 2 testowe kuleczki, dostały na Mikołaja. Pride kup/załatw sobie do tego akwarium jakieś szybko rosnące rośliny np. moczarkę czy rogatka bo inaczej będziesz miał inwazję glonów. Szczególnie że wprowadziłeś już ryby, a akwarium jest "świeże" czyli nie ma ustabilizowanych procesów mikrobiologicznych. Poszukaj sobie 'rośliny na start akwarium'.Dzięki za radę, jak odwiedzę zoologiczny w najbliższym czasie to na pewno nabędę. Mateusz , obserwuj kiedy śpią i ile itp. to może być pomocne.... Taki właśnie mam zamiar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Taki właśnie mam zamiar To podziel się spostrzeżeniami kiedy te "gady" idą w kimono i na ile , jak często ,czy regularnie itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Rzadziej zaglądam w wątki autorskie, aż wstyd przyznać się kiedy ostatnio do Ciebie zaglądałem. Patrząc na ostatnie żaby nadal uważam, że coś musisz brać . Ale jeśli tylko takie mają być efekty uboczne to bierz jak najwięcej . Mateuszu ciągle mnie zaskakujesz swoją inwencją twórczą. Twoje myszory nadal trzymam w honorowym miejscu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Rzadziej zaglądam w wątki autorskie, aż wstyd przyznać się kiedy ostatnio do Ciebie zaglądałem. Patrząc na ostatnie żaby nadal uważam, że coś musisz brać . Ale jeśli tylko takie mają być efekty uboczne to bierz jak najwięcej . Mateuszu ciągle mnie zaskakujesz swoją inwencją twórczą. Twoje myszory nadal trzymam w honorowym miejscu.Rok temu w grudniu obiecał że wystruga kota, ale cisza w temacie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Rok temu w grudniu obiecał że wystruga kota, ale cisza w temacie Może to i dobrze, że jeszcze nie wystrugał. Musiałbym go trzymać z daleka od myszorów . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Rzadziej zaglądam w wątki autorskie, aż wstyd przyznać się kiedy ostatnio do Ciebie zaglądałem. Patrząc na ostatnie żaby nadal uważam, że coś musisz brać . Ale jeśli tylko takie mają być efekty uboczne to bierz jak najwięcej . Mateuszu ciągle mnie zaskakujesz swoją inwencją twórczą. Twoje myszory nadal trzymam w honorowym miejscu.Dziękuję, miło słyszeć takie słowa rękodzieło może i mam specyficzne, ale cóż zrobić, przynajmniej nie jest nudno co do mysiora to trzymaj bo więcej takich na pewno nie będzie, za dużo przy nich pracy Rok temu w grudniu obiecał że wystruga kota, ale cisza w temacie Przyjdzie pora i na kocura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 I co, już śpią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nie śpią tylko przypatrują się waszej dyskusji. I przeglądają inne posty. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Już harcują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Pół forum obserwuje życie 6 kleni Pride, może czas na "live cam"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Pół forum obserwuje życie 6 kleni Pride, może czas na "live cam"? Raczej chciało by obserwować, bo jak widać relacji brak A na marginesie - życie w akwarium rządzi się troszkę innymi regułami niż w naturze - inna temperatura, sztuczne oświetlenie, itd. Więc np. godziny aktywności mogą być zafałszowane. Ale... sam jestem ciekaw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Panowie, dajcie żyć gdybym miał czas siedzieć 24h na dobę przed akwarium to z pewnością wszystko bym relacjonował, obecnie mogę pisać jedynie o co ciekawszych zachowaniach co do kamerki na zywo to poczytam co i jak, moze moglbym robic godzinna relacje codziennie np o 20. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ja czekałem na info do 5rano i padłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ja czekałem na info do 5rano i padłem:)Na pocieszenie powiem, że wstałem o 5:20 i rybki już harcowały Przed chwilą było karmienie pinką i co większe klenie tak się wycwaniły, że łapały po 2, ale nie dały rady połknąć za jednym zamachem. Szukały ustronnego miejsca, tam wypluwały jednego robala, na szybko łykały i dopiero wtedy brały się za następnego. Temu to aż robal z pyska zaczął spier... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Więc, może należy klenie łowić na 2 woblerki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wystarczy 1 woblerek, wystrugany oczywiście przez Pride'a. Woblerek imitujące pinkę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi